Yapıcıoğlu: Bu Meclis milletin Meclisi'dir, reşittir, hiçbir vesayeti kabul etmemelidir
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, Meclis'in açılışının 104'üncü yıldönümüne özel oturumda yaptığı konuşmada, "Bu Meclis milletin Meclisi'dir, reşittir, hiçbir vesayeti kabul etmemelidir." dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda TBMM'nin açılışının 104'üncü yıldönümüne özel gerçekleştirilen oturumda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'tan sonra grupları bulunan partilerin grup başkanlarına söz verildi. Grup başkanlarının konuşmalarından sonra Meclis'te temsil edilen partilerin genel başkanlarına da 3'er dakika söz verildi. Bu kapsamda HÜDA PAR Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu'na söz verildi.
Genel kurul konuşmasına "Bismillahirrahmanirrahim" diyerek başlayan Yapıcıoğlu, milletvekillerini ve Genel Kurulu selamladı.
Yapıcıoğlu, "Büyük Millet Meclisi, 104 yıl önce, payitahtın işgal altında olması nedeniyle Ankara'da tekbirlerle, tehlillerle, dua ve kurbanlarla açıldı. Meclis'i kuranlar, kurtuluş umudunu özü pırıl pırıl, imanı sapasağlam olan bu millette gördüler. Tam istiklal ve onurlu bir istikbal için milletin bağrına sığınarak Ankara'da toplandılar. Millet, onları mahcup etmedi. Anneler, biricik evladını vatanın müdafaası için seferber etti, kendileri de ayağında çarıkla cephelere mermi taşıdı. İman, bu milleti aynı hedef üzere buluşturmuş; Türkü, Kürdü, Arabı, Çerkezi, Lazı omuz omuza savaşmıştır. Zaferi getiren o iman ve o imanın sağladığı beraberlik ruhudur. Nitekim, Büyük Millet Meclisi'nin ilk açılışındaki fotoğraflar, bize bu beraberliği duyurmaktadır. Düşman, Antep'te, Urfa'da, Bitlis'te, Polatlı'da durdurulmuş; nihayetinde Anadolu'nun dışına atılmıştır. Kurtuluşun Allah'ın yardımıyla millet tarafından gerçekleştirilmesi, milletin konumunu pekiştirmiş, dışarıya karşı kazandığı zafer onun kendi geleceğini tayin kabiliyetini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Ama sonrasında zaferi getiren özü, inancı ve aslında milletin kendisini bir yana bırakan bir süreç başladı." dedi.
"Acaba bugün sadece bir 23 Nisan merasimi mahiyetinde Birinci Meclis'in açılışındaki fotoğraf burada canlandırılsaydı tepki ne olurdu?"
Konuşmasının devamında Yapıcıoğlu, şunları aktardı:
"Bu, benzeri görülmemiş, dramatik bir tarih seyridir. Bu değişimin vardığı yeri test etmek için acaba bugün sadece bir 23 Nisan merasimi mahiyetinde Birinci Meclis'in açılışındaki fotoğraf burada canlandırılsaydı tepki ne olurdu? 104 yıl etkin muhasebe için yeterli olmalı. Bu Meclis milletin Meclisi'dir, reşittir, hiçbir vesayeti kabul etmemelidir. Bu memleket hepimizin, 85 milyonu aşkın milletimizin ortak vatanıdır. Devletin şekli cumhuriyettir. Cumhur, bütün renkleriyle milletin bütünüdür. Binaenaleyh devlet, imtiyazlı bir zümrenin değil bütün milletindir."
"1917'de Gazze'de, Kudüs'te durdurulamayan düşman Adana'ya dayandı"
Dünyanın bugün postmodern bir istila ile yüz yüze olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, "1789'daki Fransız İhtilali'nden kalma sınıflandırmaları bir yana bırakıp beraberliğimizi yeniden tesis etmeliyiz. Bizce farklılıklarımızın samimiyetle kabulü ayrışma nedeni değil, bereketimizdir, güçtür. Çok zamanımız yok. Gazze'deki soykırım gözler önünde… Unutmayalım ki 1917'de Gazze'de, Kudüs'te durdurulamayan düşman Adana'ya dayandı. Bunu bir daha yaşamamak için kendimizi yenilemek, özümüze dönmek zorundayız. Biz, 'İki günü bir olan ziyandadır!' medeniyet anlayışından geliyoruz. Bizi durduran ne ise onu iyi tahlil etmeli, millette yeni bir ilerleme bilinci inşa etmeli ve bizi biz yapan değerlerimizi merkeze alan yeni ve adil bir anayasa ile farklılıklarımızın bize güç vermesini, bizi büyük bir istikbale taşımasını sağlamalıyız. Bunu yapabiliriz, yapmalıyız. Bu tarihi bir sorumluluktur. Bu vesileyle aziz milletimizi ve kıymetli temsilcilerini saygıyla selamlıyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.