Yapıcıoğlu: Yeni anayasada Kürt meselesi konusunda çözüm iradesi ortaya konmalı

Yapıcıoğlu: Yeni anayasada Kürt meselesi konusunda çözüm iradesi ortaya konmalı

​HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcoğlu, "Gündeme getirilen yeni anayasa, Kürt meselesi konusunda çözüm iradesi ortaya koyar nitelikte bir yaklaşımla hazırlanırsa çözüme elbette katkısı olacaktır." dedi.

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Yapıcıoğlu, gündemdeki yeni anayasa meselesine ilişkin, partisinin Diyarbakır İl Başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

Yapıcıoğlu, basın toplantısın ardından gazetecileri sorularını yanıtladı.

"Mutlaka ortak bir noktada buluşulmalı"

Yeni anayasa sürecinin nasıl başlatılması gerektiği yönündeki bir soruya Yapıcıoğlu, "Bizim önerimiz, bir yuvarlak masa olmalı, bu yuvarlak masada herkes eşit şartlarda oturmalı, herkes memleket için öngördüğü şeyin ne olduğunu ortaya koymalı ve kamuoyuyla paylaşmalı. Bunlar açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli. Hiç kimsenin tam anlamıyla yüzde yüz dediği olmaz. Mutlaka ortak bir noktada buluşulmalı. Madem toplumun bütün kesimlerinin bir noktada buluşması gerekiyor, herkes kendinden bazı tavizler verecek. Belli bir noktada buluşup yeni bir anayasa yapılabilecektir. Bu, bizce mümkündür." dedi.

Şu ana kadar yapılan bütün anayasaların olağanüstü dönemde yapılan askeri anayasalar olduğunu hatırlatan Yapıcoğlu, "Madem sivil irade memleketi idare edecek o zaman siviller, memleketin nasıl idare edilmesi gerektiğini belirleyen o temel hukuki metni de ortaya koyabilmelidir." ifadesini kullandı.

"Bir sene içinde yeni anayasa çalışmaları bitirilebilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yeni anayasa çalışmalarında bütün siyasi partilerin katkı vermeleri yönündeki, "Gelin, hep birlikte yeni Anayasa konusundaki tekliflerimizi yıl içinde hazırlayalım ve tartışmaya başlayalım." çağrısına atıfta bulunan Yapıcıoğlu, "Sayın cumhurbaşkanının çağrısı olumludur. Bence bir sene içinde bu çalışmalar bitirilebilir. Hatta belki daha kısa bir süre içerisinde bitirilebilir. Ama sorun değil. Bu, bir yılı aşarsa ve ikinci yıla sarkarsa da problem değil. Siyaset, eğer tamamen sivil bir anayasa fırsatını teperse, bu vebali, bunu tepenler yüklenecektir." diye konuştu.

"Yeni anayasa Meclis'ten kaç oyla geçerse geçsin mutlaka halkın onayına sunulmalıdır"

Yapıcıoğlu, "Yeni anayasa toplumsal mutabakat sonucunda sağlanmazsa nasıl bir sonuç ortaya çıkabilir." şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

Anayasa değişikliği için 2 şey gerekiyor: Meclis'te nitelikli bir çoğunluk ve halkın onayı yani referandum. Bizim önerimiz, yeni anayasa Meclis'ten kaç oyla geçerse geçsin mutlaka halkın onayına sunulmalıdır. Eğer o uzlaşı sağlanmazsa Meclis'ten geçmezse zaten referanduma sunma imkanınız da yoktur. Meclis'ten geçer de halkın onayına sunulmazsa o anayasa değişikliğinin hayata geçmesi mümkün olmaz. O nedenle sadece bir partinin hazırlayacağı metnin anayasa değişikliği olarak veya yeni bir anayasa olarak geçmesi bizce mümkün olmayacaktır. Biz, ön şartsız bunu bütün partilerle oturup konuşmaya hazırız. Bize göre yine bütün partiler ön şartsız birbirleriyle siyasi dilayog kurabilmelidirler.

"Yeni anayasa Kürt meselesi konusunda çözüm iradesiyle hazırlanmalı"

"Yeni anayasa Kürt sorununu çözer mi?" şeklindeki bir soruya Yapıcıoğlu, "Yeni anayasada ne yazılacağına bağlıdır. O da yetmez yazıldıktan sonra nasıl uygulanacağına bağlıdır. Eğer, gündeme getirilen yeni anayasa Kürt meselesi konusunda çözüm iradesi ortaya koyar nitelikte bir yaklaşımla hazırlanırsa  çözüme elbette katkısı olacaktır. Ama bunun tam tersi de olabilir. Yani, her yeni anayasa mutlaka iyi bir anayasa demek mümkün değildir. Tamamen sivil kişilerin hazırlamış olduğu bir yeni anayasa da şu anda mevcut yürürlükte bulunan anayasadan daha kötü sonuçlar da doğurabilir." karşılığını verdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.