Yasin Börü dava duruşması 25 Kasım’a ertelendi

Yasin Börü dava duruşması 25 Kasım’a ertelendi

Ankara 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Yasin Börü ve arkadaşlarının katillerinin yargılandığı dava duruşması 25 Kasım’a ertelendi. Müşteki avukatlarının taleplerinin reddedildiği duruşmada bir sanık hakkında ise tahliye kararı verildi.

HDP'nin sokağa çıkma çağrısının ardından yaşanan 6-8 Ekim olaylarında; Yasin Börü, Hasan Gökguz, Riyat Güneş ve Ahmet Hüseyin Dakak’ın vahşice katledilmesi olayına karıştıkları belirtilen (tespit edilen) 22’si tutuklu, 7’si tutuksuz, 5’i firari 34 sanığın yargılandığı dava, 25 Kasım’a ertelendi.

Ankara 2’inci Ağır Ceza Mahkemesinde 09.00’da müşteki ve mağdur yakınları adliye binasına alınmaya başlandı. 10.00’da başlayan duruşmayı, maktullerin yakınlarının yanı sıra birçok ilden gelen yüzlerce kişi, siyasi parti temsileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de davayı takip etti.

Yasin Börü Davası’na STK’lardan büyük destek

Duruşmaya mağdur ve müştekileri temsilen Türkiye’nin tüm bölgelerinden 30’a yakın Baroya kayıtlı 120 avukat katıldı. Ayrıca HÜDA PAR, MEMUR SEN, EĞİTİM BİR SEN, Uluslar arası Af Örgütünden 4 temsilci, İHH, İmkan Der, Hukukçular Derneği, Özgür Der, Anadolu Hukukçular Derneği, İnanç Platformu, Peygamber Sevdalıları bünyesindeki dernekler, Mustazaflar Cemiyeti Genel Merkezi ve Şubeleri, Mazlum Der İstanbul Şubesi ve çeşitli STK’lardan yetkililer Yasin Börü ve arkadaşlarının davasına katılarak destek verdiler.

Sanıkların her biri için 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi

Duruşma öncesi mikrofonlarımıza konuşan dava avukatlarından Mehmet Karadağ; 22’si tutuklu, 7’si tutuksuz, 5’i firari 34 sanık hakkında “Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme’ suçundan 4’er ve “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozdukları” iddiasıyla birer olmak üzere, 5’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendiğini belirttiler.

Katillerin siyasi saikle bu cinayetleri işlediğine dikkat çeken Karadağ, tüm faillerin TCK'nın 77. Maddesi’nde düzenlenen “İnsanlığa karşı işlenen suçlar” kapsamında yargılanması gerektiğini ifade etti. Karadağ, ayrıca TCK 38’e göre, PKK/HDP’lileri bu cinayetlere sevk eden HDP yöneticilerinin de azmettirme suçundan yargılanması gerektiğinin altını çizdi. Bu maddeye göre, “Başkasını suç işlemeye azmettiren kişi, işlenen suçun cezası ile cezanlandırılır” hükmünün uygulanmasını talep ettiklerini söyledi.

Ankara Adliye Sarayı önünde sık sık tekbir getiren yüzlerce kişi, “Katiller hesap verecek, Yasin’in katili Selahattin Demirtaş, Hepimiz Yasin’iz Yasinlerin yolunu sürdüreceğiz” şeklinde slogan atması dikkat çekti.

Polisin Adliye bahçesinde slogan atan kalabalığı dışarı çıkarmak istemesi üzerine yaşanan kısa süreli gerginlik HÜDA PAR yetkililerinin araya girmesiyle yatıştırıldı.

Sanık avukatı: Vicdanım el vermiyor, diyerek davadan çekildi

Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesi olayına karıştığı belirtilen sanıklardan Abdulvahap Turhan’ın avukatı, “Ben böyle bir davada sanık kürsüsünün bu tarafında yer almak istemiyorum.” diye konuştu. Bu davada sanık müdafisi olarak bulunmaktan vicdanen rahatsızlık duyduğunu belirterek duruşma salonundan ayrıldı. Bu duruma şahit olan mağdur ve müşteki yakınları davadan çekilen avukatı tebrik etti.

Duruşmaya mağdur ve müşteki aileleri temsilen katılan avukat Şeyma Dövücü, kendisinin Yasin Börü ve arkadaşlarının katledildikleri görüntüleri izledikten sonra avukattan çok bir anne olarak davaya katılma kararı verdiğini ifade etti.

Sanıklar ilk ifadelerini inkar etti

Daha önce Yasin Börü ve arkadaşlarının öldürülmesi olayına karışan sanıkları teşhis eden Sedat Çoban ve Mecnun Akkoyun isimli sanıklar, emniyet ve savcılıktaki ifadelerini kabul etmediklerini belirttiler. Ayrıca Çoban, verdiği ifade ve yaptığı teşhis sebebiyle ailesine diğer sanıkların ailelerinin, baskı kurduğunu belirtti. Diğer sanıklar da polis ve savcılık ifadelerini kabul etmediklerini söylediler.

Mahkeme, müşteki vekillerinin taleplerini reddeti

Müşteki avukatları tarafından daha önce tahliye edilen bazı sanıklar hakkında yeniden yakalanma ve tutuklanma kararı çıkartılması yönündeki talepler Mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Ayrıca tüm faillerin TCK'nın 77. Maddesi’nde düzenlenen “İnsanlığa karşı işlenen suçlar” kapsamında yargılanması yönündeki talep de reddedildi.

Tüm sanıkların ifadelerinin alınmasının ardından taraf vekilleri söz alarak savunmalarını yaptılar. Mahkeme sonunda sanık Burhan Dicle’nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 25 Kasım 2015 tarihine ertelenmesine karar verildi.

Saat 24.00’a kadar süren duruşma çıkışında açıklama yapan mağdur ve müşteki avukatlarından Murat Sadak, “Bir kişi hakkında tahliye kararı verildi. Bizim taleplerimizin büyük bir çoğunluğu Mahkeme heyetince ret edildi. Bizim, sanıkların “İnsanlığa karşı suçlar” çerçevesinde yargılanmasını yönündeki talebimiz ile HDP ve PKK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunma talebimiz de kabul edilmedi. Duruşma 25 Kasım tarihine ertelendi. Diğer sanıkların tutuklu olarak yargılanmasına devam edilecek.”diye belirtti.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.