"Yaşlıların kıymeti kalmamış"

"Yaşlıların kıymeti kalmamış"

Sokağa çıkma yasağının kısmi olarak devam ettiği Mardin'in Nusaybin ilçesinden Artuklu ilçesine yerleşen 73 yaşındaki İbrahim Amca, yaşlılara eskisi gibi değer verilmediğini söyledi.

Her yıl 18-24 Mart tarihleri arasında kutlanan ‘Yaşlılar Haftası’ münasebetiyle İLKHA’ya konuşan 73 yaşındaki İbrahim Narman, geçmişe olan özlemini dile getirerek, acı ancak önemli bazı gerçeklere dikkat çekti.

Şırnak’ın İdil ilçesi Özen (Xırabe Tuva) köyünde dünyaya gelen İbrahim Narman, evlendikten sonra Mardin’in Nusaybin ilçesine yerleşti. Geçtiğimiz yıl yaşanan olaylar nedeniyle ailesiyle Artuklu ilçesine yerleşen Narman, ‘Yaşlılar Haftası’ münasebetiyle İLKHA’ya konuştu.

Kürtçe konuşan 73 yaşındaki İbrahim amca, yaşlıların eskisi gibi değerlerinin kalmadığını ifade ederek, geçmişe olan özlemini dile getirdi. Gençlerin çok bozulduğunu söyleyen Narman, namazsız bir gençliğin yetiştiğine dikkat çekti.

Eskiden toplumda en değerli varlığın ihtiyarlar olduğuna vurgu yapan Narman, “Eskiden halk ‘İhtiyarlar antikadır.’ diyordu. Yani eskimiş ama çok değerli. Bu yüzden toplumda değerliydiler, kıymetleri biliyordu. Ama şimdi öyle değil. Size yaşadığım bir olayı anlatayım: Bundan iki yıl önceydi, yolda yürürken iki kadının konuşmalarına kulak misafiri oldum. Kadının biri diğerine ‘Hayırdır, gözükmüyorsun’ dedi. Diğer kadında ‘Valla bir taziyemiz vardı.’ deyince, ‘İnşallah ölen ihtiyardı’ dedi. O da ‘Evet ihtiyardı.’ diye cevap verdi. İşte ihtiyarlar bu kadar değersizleşmiş. Ölen ihtiyar olunca sorun değil demek ki…” dedi.

Gençliğinde çok çileler ve eziyetler çektiğini, hayat koşullarının çok zor olduğunu aktaran Narman, şimdi ise hayatın kolaylaştığını, ancak toplumsal hastalıkların arttığını söyledi. Narman, “Bir parça ekmek yiyebilmek için tarla sürerdik, tabi o zamanlar traktör ve diğer tarım ekipmanları yoktu. Her şey insan ve hayvan gücü ile yapılırdı. Alın teri dökerdik, şimdi öyle değil. Hatırlıyorum, yukarı Mardin’den bu tarafa bir tek bina yoktu. Burası çöl ve kayalıktı. Şimdi koca bir şehir inşa edilmiş. Köylerde bir tek beton ev yoktu, hepsi toprak evlerdi. Şimdi toprak ev kalmamış, hepsi beton olmuş. Dünyanın öbür ucunda yaşanan bir olaydan anında haberdar olabiliyorsun. İmkânlar çoğalmış ama hastalıklar da artmış. Eski ile kıyasladığımda hayatı, eski hayatımız çok daha güzeldi. Evimizde ekmeğimiz olduğunda çokça şükrederdik. İnsanların gönlü genişti.” diye konuştu.

Zamanın gençleri okul okudukları için böbürlendiklerini kaydeden Narman, “Gençlerimiz okul okudukları için bize tepeden bakıyorlar. Bize, ‘Siz dünyayı görmemişsiniz, konuşmayı bilmiyorsunuz?’ diyorlar. Bizim zamanımızda okul olmadığı için okumadık, okuma imkânımız da yoktu. Ama en azından namazlı ve niyazlıydık. Şimdi gençlere bakıyorsunuz okumuşlar ama namazları yok. İbadet kalmamış. Bir köyde namaz kılmayın birisi yoktu, herkes namaz kılardı. Şimdi benim evimde bile gençler namaz kılmıyorlar. Allah ıslah etsin. Gençlere tavsiyem; namaz kılın, ibadetlerinizi aksatmayın, her şeyden önce insan olun. Ayrıca ihtiyarlarınızın kıymetini bilin, yarın sizde ihtiyar olacaksınız. Eğer siz ihtiyarlarınızın kıymetini bilirseniz, yarın sizde yaşlandığınızda sizin kıymetinizi bilecek birileri olacak.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)  




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.