Hacer Sara ARSLAN
Yazmak isteyenler, Söz ve Kalem
İnsanın kendisini ifade etmede ve kitlelere seslenmesinde önemli bir araçtır yazmak. Herkes yazabilir mi? Bu tartışılır. Fakat ben, edebi yazı ve şiir yazmanın yetenekle alakalı olduğunu düşünenlerdenim.
Rabbimiz her insana özel bir yetenek bahşetmiştir. Kimisinin çok iyi konuşurken elinin kalem tutmadığını görürsünüz. Kimi de çok iyi yazar ama hitabeti yoktur. Mümkünse yeteneğimiz ve ilgimizin olduğunu düşündüğümüz tarafa yönelmek, o yeteneği geliştirmek adına önemli bir adım olacaktır. Bununla birlikte insanın her alanda başarılı ve verimli olması ve bunun için gayret göstermesi de iyidir, bazen olması da gerekir.
Eğer kendinizde küçük bir filiz gördüyseniz, hemen işe el atmalısınız. Artık o filizi sulayıp büyüterek olgunlaştırmak size bağlı. Konumuz yazmak olduğu için, yazmaya ilgisi olup da cesaret edemeyenlere âcizane birkaç hatırlatmada bulunmak istedim.
Öncelikle “dertli” olmak lazım. Dertli olmayan ne yazar ne de söyler. Derdi olmayan duygusuzdur. Duygu yoksa da zoraki yazılır. Samimi olmayan her cümle kalbe etki etmez. Bize lazım olan evvela duygudur. Bugün müslümanın en büyük derdi davasıdır. Davası için ya üzülür ya sevinir. Onun için yazar ve ona yazar. Sevmek de lazım, bazen buğzetmek de… İki zıt duyguyu dengeli bir biçimde kendimizde barındırsak bizden iyi eserler, faydalı yönlendirmeler çıkabilir. Sevgisiz insan tek kelime yazamaz. Sevgi ve buğzun kıblesini iyi ayarlayıp bu duyguları kâğıda dökerek işe başlayabilirsiniz.
Biz gençler, Allah için yazacağız. Gayemiz, davamıza hizmet ve irşad misyonumuzun bir parçasını ifa etmek olacak.
İkincisi çok okumak lazım. Kitapla arası olmayanın yazmayla ilgisi olamaz. Okumayan, ne yapsa kendini geliştiremez. Kitap, gazete ve dergi okumak insanın ufkunu açar, kelime haznesini zenginleştirir, üslubunu düzeltir, yeni fikir üretmeye yardımcı olur, farklı kalem tarzlarını keşfederek yeni bir tarz oluşturur. Eğer şiir ve edebiyata ilgimiz varsa usta şairlerin şiirlerini okumak ve dinlemek de gerekir. Mesela “Ben şair olacağım” diyen bir kişinin Necip Fazıl okumaması bence büyük bir eksikliktir.
Bununla birlikte özellikle internet ortamında acemi şairlere de göz atmak, usta şairlerin şiirleriyle kıyas etmek, bu yeteneğimizi önemli ölçüde geliştirecektir. Kısacası, şiirle haşir-neşir olmak gerekir.
Üçüncüsü, acele etmemek… İlk yazdığınız şiirin veya yazının herkes tarafından beğenilmesini hemen beklemeyin. Yazdıklarımız ilk etapta güzel ve kaliteli olmayacak haliyle. Hatta yıllar sonra eski şiirlerinize bakıp güleceksiniz. Umutlu ve azimli olmak gerekiyor. Yüzde yüz yetenekli olarak doğmadık hiç birimiz. Bol bol karalayalım. Yazdıklarımızı atmayalım. Mümkünse klavye yerine kâğıt-kalem kullanalım. Yazmak için sakin ve duygularımızın yoğun olduğu bir vakti seçelim. Yazarken yabancı kelimeler ve dolambaçlı, anlaşılması güç ifadeler kullanmak yerine sade, herkesin anlayacağı dilde ve içten geldiği gibi yazalım. Yabancı kelimeler değildir şiiri güzelleştiren, içindeki mana ve samimi bir kalbin yansıması olup olmadığıdır.
Yazıya başlamadan “Allah için mi yazıyorum? Yoksa beğenilmek, pohpohlanmak, ün kazanmak için mi?” diye de kalbimizi yoklayıp ihlâsımızı güçlendirelim.
Halisane niyetle başlanılan her işe Allah yardım edecektir.
Bu maddeler tabi ki uzatılabilir. Hepsinden önce de bu işin eğitimini almak gerektiğini de unutmayalım. Yazmak isteyen kardeşlerimiz, bunun İslami basın-yayın için bir “ihtiyaç” olduğunu bilmeli ve cesaretlerini toplamalıdırlar. Belki bir cümlenizle binler etkilenecek, duyguları değişecek ve kendini hesaba çekecek… Bu da amel defterimizi doldurmak açısından güzel bir imkân değil mi?
“Peki, yazalım da nereye?” diye sorarsanız, işte meramımızı ifade etme zamanı… İslami şuur, nefsi terbiye, siyasi düşünce, araştırma, edebiyat, yeni ufuklar açma, var olup da görülmemiş, fark edilmemiş yetenekleri keşfetme ve özelde gençlere hitap etme amaçlı yepyeni bir dergimiz yayın hayatına başladı: “Söz ve Kalem”
Uzun süredir beklediğimiz dergimiz hayırlara vesile olsun. Haydi kardeşlerim ve özellikle bayanlar! Sizleri, yeteneğinizi paylaşma imkânı bulacağınız Söz ve Kalem’e yazmaya, ona sahip çıkmaya ve okumaya davet ediyorum…
Allah kaleminize güç versin. Esselam veddua…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.