Yemeni ayakkabıların kışlık modellerini geliştirdi

Yemeni ayakkabıların kışlık modellerini geliştirdi

Gaziantep’te 5 ayrı hayvanın derisinden üretilen ve doğal oluşuyla genellikle yaz aylarında tercih edilen yemeni ayakkabıların kış modelini geliştirildi.

Günümüzde yok olmaya yüz tutan meslekler arasında yer alan yemenicilik mesleğinde yeni tasarım ürünlerle birlikte yemeni ayakkabıların kışlık modellerini de geliştirerek ayakta kalmayı başardığını belirten Gaziantepli Yemeni Ustası Ahmet Pektaş, mesleği canlandırmak için çok çaba sarf ettiklerini söyledi.

Gaziantep’in Tarihi Bakırcılar Çarşı’sında yemenicilik yapan Ahmet Pektaş, geleneksel yemeninin yanı sıra, çizme ve bot tipi yemeni modellerini geliştirerek, yemeni ayakkabılarını kış aylarında da giyilmesini sağlıyor.

Pektaş, “Biz bu mesleği yaşatmaya çalışıyoruz. Ürettiğimiz yemeniler tamamen doğal ve sunidir hiçbir şey kullanılmıyor. Yemeniler tamamen deridir. 5 ayrı hayvan derisinden üretiliyor. Tabanı camız derisi, yüzü keçi ve dana, iç astarı ise koyun ve kenarı oğlak derisi olmak üzere 5 hayvanın derisinden yemenileri üretiyoruz.” dedi.

"Mesleği canlandırmak için çaba sarf ediyoruz"

Mesleği canlandırmak için çok çaba sarf ettiklerini söyleyen Pektaş, “Bu sanata çok emeğimiz geçti. Çünkü bu işte ekmek yiyoruz. Mesleği canlandırmak için çok çaba sarf ediyoruz. Filmlerde ve halkımızın talep durumuna göre, daha fazla ürün üretip çeşitli renk ile bu mesleğe canlılık katıyoruz. Bunun dışında yemeniyi kışın da giyilebilecek hâle getirmeye uğraş gösterdik. Bazı ürünlerimiz var ki, kışın da giyilebilir. Çok aşırı yağış olmadığı zamanlarda da rahatlıkla giyilebilir. Artık eskisi gibi değil. Biraz daha çeşitlendirdik.” ifadelerini kullandı.

Yemeninin birçok bölgenin de kültürü olduğunu ifade eden Pektaş, “Aynı zamanda da gelenek-görenek olarak da kullanılabiliyor. Yemeni bizim kültürümüzdür. Bunun unutturulmaması ve unutulmaması lazım. Devletin yanı sıra halkımızın da destek vermesi gerekiyor. Elbette bu anlamda ilk başta devletin destek vermesi gerekiyor. Halkında buna talep göstermesi gerekiyor. Bunun sağlığını oturup kalktığı yerde anlatması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Yemenicilik sanatını, değişik renklerde özgün modeller tasarlayarak zenginleştirdiğini belirten Pektaş, farklı çalışmaları sayesinde, yemeniyi fantastik ve tarihi konuları olan filmler aracılığıyla Hollywood'a taşımayı da başardığını söyledi.

Pektaş, “Daha önceleri kırmızı ve siyah yemeniler vardı. Bazı yerlerde nadiren beyazı kullanılırdı. Ama şimdi 40’ın üzerinde renk ile çalışıyoruz. Ayakkabı ile yarışacak seviyelere getirmeyi hedefliyorduk ve zaten getirdik. Bunun yanı sıra çanta üretiyoruz. Kombi yapıyorlar. Her renk çanta üretmeye başladık. Bütün ürünlerimiz tamamen el yapımıdır. Ama harici şeyler her meslekte olduğu gibi bu meslekte de var.” diye konuştu.

"Mesleğin gelecek kuşaklara ulaşması için çaba gösteriyoruz"

Sadece yeni model yemeni üretmenin yeterli bir çözüm olmadığını, bunun yanı sıra mesleğin gelecek kuşaklara ulaşması içinde çaba gösterdiğini kaydeden Pektaş, “Mecburen çırak ve kalfalar yetiştirmek de gerekiyordu. Çünkü eleman olmadan yeni modeller üretmek sadece başlı başına yeterli bir çözüm değil. Bizde okul dışında burada çocuklarımızı ve yeğenlerimizi getirip bu mesleği öğretmeye gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Okuldan sonraki zamanlarında mesleği öğreniyor"

Unutulmaya yüz tutan yemeniciliği öğrenmeye çalışan 16 yaşındaki Ali Pektaş ise, okuldan sonraki zamanlarında mesleği öğreniyor. Yemeni ustasının yanında okuldan kalan zamanlarında yemeni mesleğini öğrendiğini söyleyen Pektaş, hem meslek öğrendiğini hem de kendi okul harçlığını çıkardığını ve bu işi zevkle yaptıklarını belirtti.

İLKHA

















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.