Yerli tramvay İstanbul raylarında

Yerli tramvay İstanbul raylarında

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ilk yerli üretim tramvayını tanıttı ve deneme sürüşünü gerçekleştirdi.

 

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem yurt dışına bağımlılığını azaltmak hem de maliyetleri düşürmek amacıyla başlattığı yerli tramvay üretiminde, ilk tramvayın hizmete alımı ve deneme sürüşü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla Topkapı Tramvay İstasyonu’nda gerçekleştirildi.

 

Ulaşım alanında sorunları çözmek için birçok çalışma yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş, İstanbul’da ulaşım ile ilgili çeşitlendirme çalışmalarını başarıyla yürüttüklerini belirtti. Yerli tramvay üretiminin kolay bir iş olmadığını ifade eden Topbaş, “Göreve geldiğimizden bu yana ulaşım sorununu çözmek için birçok proje başlattık. 60 milyar TL’lik yatırımımızın 32 Milyar TL’si ulaşım ile ilgili. Ciddi mesafeler kaydettik. Hummalı bir çalışma sonucunda gerçekten kayda değer bir başarıyı ortaya koydu Ulaşım AŞ firmamız. Farklı bir ölçekte başarıdır bu. Ulaşımda sorunları çözmek, konforu artırmak ve gelişim sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

 

“250 dolara alınan malzeme bir doların altında imal ediliyor”
1995 yılında bir tramvay el tutacının 250 dolara getirildiğini belirten Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bir talimat verdiğini ve üretimin İstanbul’da yapılmasını sağladığını kaydetti. Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “1995 yılında bir tutanak 250 dolara getiriliyordu. Hangi bütçe dayanır buna. Sonra Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bu kadar basit bir malzeme İstanbul’da üretilmeye başlandı. O günkü fiyatlarla yaklaşık 250 dolara alınan tutanaklar bir doların altında üretildi. Şimdi vagon yapıyoruz. 3.5 milyon euronun altında alınamıyor. Biz 1.57 milyon euroya mal ediyoruz. Yüzde 50 az maliyetle üretiyoruz. Bu kadar yatırımları nasıl yapıyoruz. İşte bunlardan tasarruf edilerek yapılıyor. Daha çok çalışacağız. Bizim hedefimiz bu ülkeyi hak ettiği yere getirmek milletimize hizmet etmek.”

 

“İstanbul teknolojik gelişmeleri ortaya koyarken Türkiye’ye model oluyor” diyen Topbaş, “Sorumluluğumuz sadece İstanbul’un sorunlarını çözmek değil. Türkiye’ye de ağabeylik yapmak, sorunlarını çözmek ve gelişimini sağlamak hedefindeyiz” diye konuştu.

 

Yerli üretim geleceğin mühendislerinin yetişmesine katkı sağlıyor
Topbaş, yerli tramvay üretiminin sadece maliyet olarak değil teknolojik deneyim ve eğitim açısından da ülkeye büyük katkı sağladığını belirterek, “Bu çalışma bir mühendislik harikası. Daha önce yedek parça üretimi ile başlayan çalışma bugün dizayn ve yazılım her yönüyle yerli hale geldi. Türkiye’de üretilen en önde gelen hafif metrolar bunlar. 2 tanesi raylara indirildi. 16 tane gelecek. Siz hesaplayın ne kadar kar ettiğimizi. Ayrıca bir teknolojik deneyim kazanıyoruz. Üniversitelerimizden öğrencilerimiz geliyor, staj yapıyorlar, yakından görüyorlar, uygulamalı öğreniyorlar. Geleceğin mühendislerini teknik adamlarını yetiştiriliyor. Sadece bir vagon yapıp içine binip gidiyoruz değil. Bu bir eğitim müessesi haline geldi. Geleceğimiz kuşaklarına farklı fırsatları gösteriyor. Yarın bu öğrencilerimiz daha iyilerini yapacak.” diye konuştu.

 

Yerli üretim ile maliyette yüzde 50 tasarruf sağlandı
Daha önce üretilen dört tramvay vagonuna ilaveten yenilenmiş yüzü ve teknolojisi ile iki yeni araç daha raylara indi. Yüzde yüz İstanbullu yerli tramvay aynı sınıfta, benzer özelliklere sahip bir araca göre yarı fiyatına mal edildi. Yeni araçlarda uçak teknolojisine yakın bir teknoloji kullanılırken muadil bir araç 3,2 milyon euro iken RTE İstanbul aracı 1.57 milyon euroya üretildi. 2014 sonuna kadar 16 yerli üretim tramvayın daha filoya katılması planlanıyor.

 

Tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçti
Hem hafif metro hem de tramvay olarak kullanılabilecek bu araçlar İstanbul'un şartlarına uygun olarak tasarlandı. Yüzde yüz İstanbullu yerli tramvay uluslararası standartlara uygun olup, akredite kuruluşların gözetiminde başta fonksiyon testleri, statik ve dinamik testler, seyir emniyet testleri, performans ve fren testleri olmak üzere, gerekli güvenlik testlerinden geçerek uygunluk sertifikalarını aldı. (Erkan Yavuz, Enes Durmaz - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.