Yeşillik üreticileri zamlardan şikâyetçi

Yeşillik üreticileri zamlardan şikâyetçi

​Adıyamanlı yeşillik üreticileri özellikle elektrik ve suya gelen zamların üretimdeki fiyat artışına neden olduğunu söylediler.

İlkbahar ile kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan ve sofralarda eksik olmayan yeşilliklerin üretim aşamasındaki maliyetlerin yüksek olduğunu belirten Adıyamanlı çiftçiler, yapılan zamlar ve elektrik fiyatlarından yakındı.

Fiyatların yüksek olmasından dolayı halkında şikayetçi olduğunu söyleyen çitçiler, bu durumun kendileriyle alakalı olmadığını gelen zamlardan kaynaklandığını ifade ettiler.

Baba mesleği olan yeşillik üretimine 3 yıl önce başladığını söyleyen Mehmet Özilik, "Daha önce sanayide çalışıyordum, 3 yıldır kendi işimi yapıyorum. Burada tere, roka ıspanak, maydanoz gibi yeşillikleri bahar ayında ve kış mevsiminde yetiştiriyoruz. Yaz mevsiminde de salatalık, süs biberi ve patlıcanı organik olarak hepsini yetiştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

“Ürünlerimiz tamamen organiktir”

Ürünleri halkın sağlığı için ilaçsız bir şekilde üretmeye gayret ettiklerini dile getiren Özilik, “Bunları halkımızın sağlığı için en uygun şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Oldukça fazla müşterilerimiz bulunmakta ancak burayı görmeyen bilmeyenler de var. Onları da buraya bekliyoruz. Bazı müşterilerimiz fiyatların yüksek olmasından şikâyetçi fakat biz de burada aylık bin lira elektrik faturası ödüyoruz. Durum böyle olunca yeşilliğin destesini 50 kuruşa vermemiz gerekir iken elektrik fiyatı yüksek olduğundan dolayı bir liradan vermek zorundayım. Elektriğin ve suyun fiyatı bu kadar yüksek olmasa biz de uygun fiyata vermek isteriz."

Üç ailenin geçimini aynı yerden sağladıklarını ancak çok sıkıntılar çektiklerini ve zor idare ettiklerini ifade eden Özilik, “Burada 9 bin metrelik arsada 3 aile geçimini sağlıyor. Biz burada karın tokluğuna çalışıyoruz şu anda her şeyin fiyatı iki katına çıkmış, geçen sene 300 kuruşa aldığımız soğanı bu sene 2 liradan almak zorunda kaldık. Soğanın fiyatını yüksek aldığım zaman mecburen yüksek fiyata da vereceğim. Geçen sene 2 ile 3 lira arasında verdiğimiz soğanı bu sene 7 liraya vermek zorundayız." şeklinde konuştu.

"Elektrik faturası yüksek geldiği için bize bir kazanç kalmıyor" 

Ekonomik olarak çok ciddi bir şey kazanamadıklarını söyleyen Murat Özilik ise elektik ve su fiyatlarının yüksek olmasından yakındı.

Özilik, "Yaklaşık 5 yıldır bu işi yapıyorum. Ürünlerimizin hepsi organiktir ve müşterilerimizin hepsi de memnundur. Bazı müşteriler pazara oranla daha pahalı olduğunu söylüyor ama bizim yapacak bir şeyimiz yok. Elektrik faturası bu kadar yüksek geldikten sonra bize bir kazanç kalmıyor. 120 metrelik sondaj ile sulamamızı yapıyoruz. İnsanlar diyorlar ki suyu temiz olsun da varsın fiyatı yüksek olsun. Biz bunu yapmamıza rağmen yine de vatandaşı memnun edemiyoruz. Biz dikkat ettikçe onlar bizden kaçıyorlar, bize bir yol göstersinler ne yapmamız gerekiyor. Belediye başkanı ile de konuştuk bize suyu ve elektriği vereceğini söyledi, fakat elektrik ve su yüzde 19 daha pahalı olduktan sonra bunun bir önemi yok. Biz burada üç aile zor geçiniyoruz. Biz pazarcılara 75 kuruştan veriyoruz onlarda götürüp bir liraya satıyorlar. Biz burada sabahtan akşama kadar çamurun içinde çalışıyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.