‘YGS’nin LYS’ye etkisi düşecek’
Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat, test ortalamalarının düşmesinin, adayların aldıkları YGS puanlarının LYS’ye etkisini farklılaştıracağını belirterek, “LYS’ye fen matematik alanından katılacak adaya YGS’nin etkisi yüzde 40 değil yüzde
Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat, test ortalamalarının düşmesinin, adayların aldıkları YGS puanlarının LYS’ye etkisini farklılaştıracağını belirterek, “LYS’ye fen matematik alanından katılacak adaya YGS’nin etkisi yüzde 40 değil yüzde 29 oranındadır” dedi
Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat, ÖSYM’nin açıkladığı çerçevede YGS puanının yüzde 40’nın LYS’ye etki edeceği yönündeki düzenlemenin gerçekleşmeyeceğini belirterek, “Test ortalamalarının düşmesi adayların aldıkları YGS puanlarının LYS’ye etkisini farklılaştıracak. LYS’ye fen matematik alanından katılacak adaya YGS puanı yüzde 29 oranında etki edecek. LYS Türkçe matematik alanına YGS’nin etkisi ise yüzde 32 oranında olabilecek” dedi. Eğitim sendikaları ise ücretli-vekil öğretmenlik uygulamasının başarısızlıktaki önemli nedenlerden biri olduğunu savundu.
Polat, farklı katsayıların kaldırılmasının ardından yapılan ilk sınav olması nedeniyle YGS’de bu sene sınava giren öğrencilerin “heterojen bir yapıda” olduğunu belirterek, sonuçları şöyle değerlendirdi:
Sıralama 7-10 bin aşağı inecek
“Katsayılar herkes için 0.12 olarak belirlendiğinden, hangi alandan girerse girsin bu durum adayları umutlandırdı. Sınava esas girmesi beklenen aday sayısı lise son sınıftaki öğrenciler dahil 1 milyon 250 bin civarındaydı. Ama sınava 1 milyon 837 bin aday girdi. Aday puana göre değil başarısı sıralamasına göre baktığında; kendisini geçen yıla oranla 7 bin ile 10 bin daha aşağı sırada görecek. Ortalamaların düşmesi adayların aldıkları YGS puanlarının LYS’ye etkisini farklılaştıracak. LYS’ye fen matematik alanından katılacak adaya YGS’nin etkisi yüzde 40 değil yüzde 29 oranındadır. LYS Türkçe matematik alanına YGS’nin etkisi ise yüzde 32 oranında olabilecek. En başarılı iller sıralamasında ise Burdur, Uşak ve Kilis’ten sınava katılan öğrenci sayısı İstanbul’a göre çok düşük. Bu illerde milli eğitim müdürlükleri çok iyi çalışmalar yaptı. Öğrenci hem okulda hem dershanede takip edildi. İl genelinde yapılan sınavlar okullar arasında rekabeti artırdı.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.