Yıllar sonra ortaya çıkan tapu sorunu nedeniyle şoka uğradılar

Yıllar sonra ortaya çıkan tapu sorunu nedeniyle şoka uğradılar

​Diyarbakır'da yıllardır oturdukları sitenin bahçesinin, tapulu arsaları olduğu iddiasıyla bazı şahıslar tarafından el konulmaya çalışıldığını belirten site sakinleri, belediye yetkililerine tepki göstererek sorunun çözülmesini talep etti.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesine bağlı Huzurevleri Mahallesi 82'nci Sokak'ta bulunan Irmak Sitesi'nde oturan vatandaşlar, yıllardır oturdukları sitenin bahçesinin bir anda çıkıp gelen bazı şahıslar tarafından tapulu arsaları olduğu iddiasıyla el konulmaya ve yıkılmaya çalışıldığını belirtti.

Mağduriyetlerine neden olan kurumun Kayapınar Belediyesi olduğunu belirten site sakinleri, oturdukları binaları zamanında kendi imkanlarıyla satın aldıklarını, bahçenin de siteye ait olduğunu belirterek hakları olan bir yeri vermeyeceklerini söylediler.

Belediye yetkililerine seslenen site sakinleri, bahçenin tapusunun hukuksuz bir şekilde başka şahıslara verildiğini ifade ederek sorunun çözülmesini talep etti.

Site sakinlerinden Mehmet Çaçan, 2017 Haziran ayında iki şahsın gelip kendisiyle görüştüğünü ve "Siz, bizim 504 metrekare arsamızı işgal etmişsiniz. Tapu elimize yeni geçtiği için geldik." dediklerini aktardı.

Bunun üzerine hiç vakit geçirmeden bina sakinleriyle görüşüp Kayapınar Belediyesi Tapu Müdürlüğüne gittiklerini belirten Çaçan, aldıkları cevap karşısında neye uğradıklarını şaşırdı.

11 Mayıs 2017 tarihinde encümen kararıyla site bahçesinin bazı şahıslara verildiğini öğrendiklerini belirten Çaçan, avukat tutup duruma itiraz ettiklerini ifade etti.

"Okul, cami yapılsa kabul ederiz ama bir şahsa peşkeş çekilmesine müsaade etmeyiz"

Site bahçesinin, site sakinlerini tamamına ait olduğunu söyleyen Çaçan, "Bizim olan malın bir karışını bile kimseye vermiyoruz. Kepçeyle burayı yıkıp bu güzel ağaçları hepsini kökünden çıkarmak istediler. Eğer burada bir yol geçse, sağlık ocağı yapılsa, okul-cami olursa kabul ederiz ama kesinlikle buranın üçüncü bir şahsa peşkeş çekilmesine müsaade etmeyiz. Burada ölümüz çıkar ama buna müsaade etmeyiz. Ellerinde yıkım kararının fotokopisi varmış. Bina sakinleri karşı çıkmış, onları göndermişler. Eğer burada bir bina yapılacaksa da burada oturanların hakkıdır. 13-14 yıldır burada oturuyorlar, onların haricinde kimse gelip burada bina dikemez." dedi.

Söz konusu durumun "mala zorla el koyma" olduğunu belirten Hasan Adıgüzel ise 10 yıldır burada oturduklarını ancak son iki yıl içerisinde böyle bir kararla karşılaştıklarını ifade etti. Adıgüzel, site bahçesinin, başka şahıslara "takas" karşılığında verildiğini öne sürdü.

Sitedeki Çok Amaçlı Toplum Merkezinde (ÇATOM) el sanatları öğretmeni olarak görev yapan Ayten Çetiner, sitedeki bahçe sayesinde rahat bir nefes aldıklarını, çocukların burada oyun oynadığını belirtti.

Bahçede, bina yapılması halinde çocukların oynayacakları bir yer kalmayacağını dile getiren Çetiner, Günde yüz tane bayan buradan hizmet alıyor. Eğitim ve çocuk olarak her yönden eğitim alıyorlar. Biz burada bayanlara hizmet verdiğimiz için buranın kapatılmasını, burada bina yapılmasını asla istemiyor ve tepkimizi de belirtiyoruz." diye belirtti.

Binanın yapım aşamasında kimsenin çıkıp da söz konusu bahçe için hak talebinde bulunmadığını ancak yıllar sonra böyle bir sorunun çıkmasına anlam veremediklerini söyleyen Emine Baras, "O zaman gelip diyebilirdiler ki burası bizim arsamızdır, inşa etmenize izin vermiyoruz. Neden şimdi gelmiş ve arsa bizimdir, diyor? Hiçbir hakkı var mı?" ifadelerini kullandı.

"Hiç kimsenin haberi olmadan gelip 500 metre ifraz etmişler"

Mehmet Şirin Deniz ise şunları söyledi: "Biz ev yatığımız zaman belediye gelip bu sınırları çekti. Hiç kimsenin haberi olmadan gelip 500 metre ifraz etmişler. Söylediklerine göre onların arsaları yola girmiş, karşılığında burayı onlara vermişler. Şimdi adamlar da gelmişler diyorlar 'Biz burayı yıkacağız!' Dediklerine göre birkaç yerde daha böyle yapılmış. Bunlar bu kuvveti nerden alıyorlar. Hiç mi onlarda vicdan yok?"

"Ev başından yaklaşık 2 bin 3 bin lira para talebinde bulundular"

Kuruluşundan beri binada oturduklarını söyleyen Metin Çindemir, "Bu bina belediye projesi ile yapılmış bir sitedir. Kayyumun geldiği 23'üncü gün buranın kararı çıkmış. Bununla beraber Kayapınar'da ortalama 12-13 yer var. AK Parti'ye, belediyeye, kayyuma gittik derdimizi anlattık. Her biri başka birine yönlendirdi. Daha önce bu karar çıkmış ve ne tesadüftür ki beklemede olan karar 2012’de çıkmış. Bunlar çetevari bir şekilde gelip bizleri burada tehdit ediyorlar. Mahkemeye gittik, durdurma kararı alınmasına rağmen bunlar çetevari bir şekilde gelip duvarımızı yıkmaya çalıştılar. Biz bunu yetkili mercilere taşıdık. Gerekeni yapacağını söylediler. 11 Mart'ta tekrardan alelacele bu sitenin bahçesini yıkma kararı almışlar. Bize açıkçası şu teklifte bulunuyorlar: Bedelini verin! Belediyeye dedik ki; 'Belediyenin yüzlerce yerde arsası var bula bula bizim sitemizin bahçesini mi veriyorsunuz?' Biz bu konuda yetkililerin duyarlı olmasını bunu göz önünde bulundurmasını istiyoruz. Ev başından yaklaşık 2 bin 3 bin lira para talebinde bulundular. 'Bize para verin o zaman uzlaşalım' diyorlar. Sadece biz değil, aldığımız duyumlara göre Kayapınar'da böyle birkaç yer daha vardır. Bunlar çetedirler. İmarda ve ifrazda bir boşluğu bulup onu çarpma peşindedirler." diye konuştu.

Mustafa İnce, Hatice Eren ve Nafiye isimli site sakinleri de belediye yetkililerine seslenerek sorunun bir an önce çözülmesini talep etti.

İLKHA'nın görüştüğü Kayapınar Belediyesi yetkilileri, sitenin bulunduğu mahallede imarın olmadığını ve çoğu evin arsa tapulu bina olduğunu; bu nedenle böyle bir sorunun yaşanmış olabileceğine dikkat çekti. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.