YKS öncesi öğrencilere önemli tavsiyeler

YKS öncesi öğrencilere önemli tavsiyeler

Uzmanlar, hafta sonu yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na ilişkin önemli tavsiyelerde bulundu.

Türkiye genelinde hafta sonu yapılacak YKS Sınavı ile ilgili uzamanlar, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

30 Haziran ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YKS) girecek adaylara önemli tavsiye ve uyarılarda bulunan Eğitimci ve Rehber öğretmen Hasan Yılmaz, sınavlar insanların hayatında ne başlangıç ne de bitiş olduğunu belirtti.

Hafta sonu yapılacak olan ve Türkiye’de yaklaşık 2 milyon öğrencinin katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi tavsiyelerde bulunan Yılmaz, Özellikle YGS ve LYS sınav sisteminin kaldırılması ile birlikte yerini TYT ve AYT sınav sistemi aldığını söyledi.

TYT ve AYT sınav sisteminin ortak adına Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı(YKS) denildiğini ifade eden Yılmaz,  “İçeriğine baktığımızda eskisi mi, daha iyi yenisi mi, daha iyi sorusu akla gelebilir. Öğrencilerin felsefesine, öğrencilerin mantalitesine baktığımızda öğrenciler için de olumlu olan bu sınav sistemidir.” dedi.

“YKS sınav sistemi zaman açısından daha iyi”

 YKS sınav sisteminde soru sayısı az olduğu için öğrencilerin zaman kaybı olmayacak, zaman kaygısı olmayacak ve bu yüzden öğrenciler herhangi bir endişe taşımadan zamanını güzel bir şekilde kullanacak, stres yaşamayacak bir kaygı bir heyecan yaşayacaklardır.  Bu anlamda bu sınav sistemi daha iyi.” diye konuştu.

“Hayatın her aşamasında farklı sınavlarla karşılaşıyoruz”

Hayatın her aşamasında sınavların olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

Sınavların ismi ne olursa olsun hayatımızın her aşamasında çeşitli sınavlarla karşılaşıyoruz. Öğrencilerin penceresinden baktığımızda, öğrenciler hayatın her aşamasında kendiişlerini yapmaları gerekiyor. Bu da uzun soluklu bir süreçtir bu süreç içerisinde çeşitli denemeler yaparak, denemelere girerek mutlaka tecrübe sahibi olmuşlardır. Bu anlamda öğrencilerin danışmanlık yapması, sınavların analizi, ailelerin koordinasyonu ve birlikte çalışma şekli onlara katkı sağlamıştır, katkı sağlayacaktır.  Tabii ki bizim görüşümüz şudur; öğrenciler sınava girerken ya da sınava girmeden önce, sınav esnasında, sınav sonrasında yapılması gereken şeyleri biz söylüyoruz ve onları bu anlamda telkin ediyoruz.”

“Sınav günü erkenden sınav yerine gidilmesi lazım”

Öğrencilerin sınava girmeden önce sportif faaliyetlerden kaçınması gerektiğini ifade eden Yılmaz,  “Her zamanki gibi hafif kahvaltılar yapıp sınavına gitmeleri gerekiyor. Öğrenciler sınava gitmeden önce kendi yerlerini bir gün öncesinden gidip görmeleri gerekiyor,  gerekirse orada bir deneme çözümleri onlar için faydalı olacaktır. Hatta büyükşehirlerde en az iki saat öncesinden gidip yerlerini görmeleri de hazır olmaları da fayda vardır. Çünkü trafiğin yoğun olduğunu düşünürsek, son 15 dakikadan sonra sınava alınmamak kriterini göz önünde bulundurursak böyle bir adım atmaları onlar için faydalı olacaktır. Tabii ki sınav değişikler ile birlikte geçiş aşamalarında her aşamada mutlaka bir sancı vardır sancıları olacaktır. Bizler yıllardır bu işte uğraştığımız için konuya vakıf olduğum için işin mutfağında olduğu için öğrencilerin mutlaka kaygıları heyecanları olacaktır. Bu zamanlı zamansız kaygılar olarak nitelendirebiliriz. Toplum içerisinde konuşulan şeyler, bazen abartılı unsurlar öğrencileri olumsuz etkileyebiliyor.”

Sınavlar ne kadar değişirse değişsin sonuç olarak konuların fazla değişmediğini hatırlatan Yılmaz, Öğrencinin iradeli olması, güçlü olması kendine inanması, inanarak sınava girmesi onun için artı bir puan olduğunu söyledi.

“Sınav giriş belgesi ve Nüfus kimliği bulundurulmalı”

Sınava giren kişinin mutlaka sınav giriş belgesi ve kimliğini yanında götürmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

Cep telefonu, kolye, saat vesaire araç ve gereçleri götürmemeleri gerekiyor. Götürdükleri takdirde mağdur olabilirler. Öğrenciler, her gün basit hafif yemekler yoksa o gün de hafif yemek yemesi gerekiyor. Sabah kahvaltısına hafif yapması gerekir.  Ağır yemekler yediği takdirde iklime de baktığımızda öğrenci veya öğrencileri olumsuz etkileyebilir.  Bu yüzden öğrencinin fiziksel, psikolojik zihinsel olarak hazırlanması şarttı. Fiziksel şartlar fiziksel özellikler öğrenci üzerine etkilidir. Yağlı yemeğin vereceği sıkıntı öğrenciyi olumsuz etkileyebilir. Sade giyinmesi lazım aşırı parfüm vesaire şeylerden sakınmak lazım.  Normal bir sınav varmış gibi gidip sınavımıza girmemiz gerekir.  Sınav öncesinde konuşmalardan uzak durmalıyız sınava girerken de gözetmen öğretmenimiz yetkili sorumlu kişi mutlaka gereken açıklamaları yapacaktır.”

Yılmaz,  “Ailelerden ricamız çocuklarını sınava götürürken orada stres yapmasınlar. Bizim temennimiz şudur; Ailelerin öğrencilerin bulunduğu okula ya da sınav yerlerine gitmemelerini rica ediyoruz. Öğrenciler kendi gelişimlerini sağlamışlardır zaten yıl içerisinde bu konularda seminerler bu konularda telkinler yapılmıştır kendi rızasıyla kendi iradesiyle sınavına girsin elinden geleni yapsın. Takdir Yaradan’ındır.” dedi.

“Sınav hayatın ne başlangıcı ne de bir sonudur”

Her şeyin hayırlısını Allah’tan istemek gerektiğini söyleyen Yılmaz, “Sınav hayatımızın ne başlangıcıdır ne de bir sonudur. Sadece hayatımızı etkileyen bir parçadır.  Biz bu süreci iyi değerlendirmekle mükellefiz. Elimizden geleni yapacağız, sınavımızı bitirdikten sonra dışarı çıkmış olacağız. Dışarı çıktıktan sonra olumsuz konuşan insanları dinlemeyeceğiz sınav sonuçları açıklanmadan konuşan insanları dinlemeyeceğiz sınav sonuçları açıklanmadan da kesinlikle moralimizi bozmayacağız. Hiç kimseyi dinlemeden sonuçlarımızı bekleyeceğiz.  Sonuçları açıklandıktan sonra bizler buradayız.  Yıllardır, 15-16 yıldır bu işi yapıyoruz ve biz tercihler noktasında öğrencilere bütün kardeşlerimize ailelere yardımcı olacağız.” şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.