YKS'ye girecek adayların dikkat etmesi gerekenler

YKS'ye girecek adayların dikkat etmesi gerekenler

​Hafta sonu YKS'ye girecek adaylara tavsiyelerde bulunan uzmanlar, sınav öncesi beslenme, motivasyon ve zamanı iyi değerlerime konularında tavsiyelerde bulundular.

Milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği Yükseköğrenim Kurumları Sınavı'na saatler kala tavsiyelerde bulunan Rehberlik Öğretmeni Kemal Gündüz, adayların özelikle bedeni yoracak aktivitelerden uzak durması gerektiğini söyledi.

Gündüz, öğrencilerin dikkatten kaçırmaması gereken, sınav öncesi ve sınav sonrasında yapması gereken ve kendilerine de fayda sağlayabileceğini düşündüğü önemli uyarılarda bulundu.

Sınava girmeden önce beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gündüz, "Değerli adaylarımız ve sevgili velilerimiz; öncelikle sınava girmeden önce beslenme ve uyku düzenimiz konusunda belli oranda dikkatli olmamız gerekiyor. Bunlar nelerdir? Kişi normal şartlarda girecek ise öncesinde mevcut beslenme düzeniyle ilgili değişikliğe gitmemeli, normal beslenmesi dışındaki farklı bir beslenme türüne yönlenmemeli, daha sonraki aşamada söylememiz gereken moralin yükse tutulması ve bozulmaması. Hele hele sınava bir iki gün kalmış iken, bizim moralimizin bozulması sınav esnasında başarımızı olumsuz etkileyeceğinden dolayı bizim bu konuda biraz daha hassas olmamız gerekiyor." dedi.

Ailelere de önemli tavsiyelerde bulunan Gündüz, "Öğrencilerimiz bir yıl boyunca ciddi anlamda bir çalışma yürütmüş ve gerçekten stresli, sıkıntılı bir süreç geçirmiştir. Aktiviteler konusunda ise özellikle tatil vesaire gibi son güne sıkıştırılmak ve morali yükseltmek istenen aktiviteler gerçekleştirilmeye çalışılması öğrencimizde olumsuz etkiler oluşturabilir. Bundan dolayı biraz dinlenmek için ve iyi oksijen alına bilecek bir yerin gezilmesi, dingin çok hareketli olmayacak bir aktivitenin yapılması doğal karşılanabilir; ama bunun dışındaki çok daha yoğun, stresli geçirilebilecek ve beden yorgunluğunu ortaya çıkarabilecek bir aktivitenin yapılması sınav öncesi öğrencimizi sınava girerken zor duruma düşürebilir. Bundan dolayı bu tür faaliyetlerden uzak durulmasını hem velilerimize hem de öğrencilerimize tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Öğrencilerin sınava girecekleri yeri görmeleri çok önemeli"

Sınava girmeden önce özellikle öğrencilerin sınava girecekleri yeri görmelerini tavsiye eden Gündüz, "Çünkü girdiğiniz okul normal şartlarda daha önce sınava girdiğiniz veya gördüğünüz bir sıra ya da okul değil. Bundan dolayı da o sıranın düzenini, sınıfın yapısıyla bir anlamda ilk defa karşılaşmak yerine önlem alarak ve motive olmuş bir şekilde girmek emin olun çok daha güzel bir sonuç ortaya çıkartacaktır. Bunun için muhakkak yerlerinizi gidin görün ve bu anlamda da öncesinde orayı bir tanımaya çalışın." şeklinde konuştu.

“Sınav giriş saatlerine dikkat edilmesini istiyoruz”

Özellikle sınav giriş saatlerine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Gündüz, “Sınavın son giriş vakti saat 10.00 ama sınav 10.15’de başlayacak. Cumartesi ve pazar günü hem AET hem de TYT sınavları normal şartlarda 10.15’de başlıyor olmasına rağmen son girişler saat 10.00’dadır. Yani saat 10.00’dan sonra hiçbir aday kesinlikle sınav salonuna alınmayacak, bunun için herkesin 10-15 dakika öncesinde sınav giriş yerinde bulunmasını ve saat 10.00’dan önce sınav salonuna girmesini önemle tavsiye ediyorum.” dedi.

“En önemli şeylerden bir tanesi optik formlarının doğru bir şekilde doldurulmasıdır”

Sınav esnasında öğrencilerin yapması gerekenler konusuna da değinen Gündüz, "En önemli şeylerden bir tanesi optik formların ilgili yerlerinin doğru ve düzenli bir şekilde doldurulmasıdır. Çünkü sonrasında öğrencilerimiz bazen buna dair acaba yaptım mı, yapmadım mı? Ama bu işi bir sıralamaya, bir düzene koyduğumuzda bununla ilgili herhangi bir kaygımız kesinlikle kalmayacaktır. Bu anlamda bütün öğrencilerimize tavsiyem şu; sınava girer girmez sizin optik formunuz masanızda bulunacak ve bu optik formunuzda sizinle ilgili boş bırakılmış yerlerin doldurulmasını önemle tavsiye ediyorum. Bunu yaptık kontrollerimizi de gerçekleştirdik, sınav esnasında kitapçığımız dağıtıldı kitapçığımızı sınav başlamadan bir kontrol ediyoruz. Kitapçığın sayfa yapısını, sayısını özellikle sayfa numaralarını kontrol ederek, hiçbir şekilde yırtık, sayfa numaralarında bir yanlışlık olmamasına dikkatli bir şekilde kontrol ederek daha sonrasında sınavımıza başlıyoruz." şeklinde konuştu.

"Vurgulayarak soruları okumamız, dikkat becerimiz de yükselmiş olacak"

Sınav esnasında da yapılaması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunan Gündüz, "Sınava başladık, sınavımız biti, sorularımızı çözdük. Anlama, yorumlama gücünün normal şartlarda en iyi yapılan hali vurgulayarak, okuyarak bizim soruları okumamız daha iyi olacaktır. Bunları yaparsak dikkat becerimiz de yükselmiş olacak ve sorulara doğru cevap verebilme şansımız da bu anlamda artacaktır. Sorularımızı cevaplandırdık, optik formumuzun işaretlerini doğru bir şekilde yaptıktan sora tekrar sınav bitmeden sonlara doğru artık bunları bir gözden geçirmemiz gerekiyor." dedi.

"Acaba biz kaydırma yaptık mı ya da doğru işaretlemeleri yaptık mı?" diye kaygıda bulunan adaylara önerilerde bulunan Gündüz, “Öncelikle sizin sınav sonunda çözdüğünüz soruları bir gözden geçirmeniz sizin açınızdan çok başarılı bir sonuç ortaya çıkaracaktır. Son olarak sizlere tavsiyem kendinize güvenmeniz ve vermiş olduğunuz emeğin boşa çıkmaması adına, öncelikle motivasyonunuzun, kendinize güveninizin çok iyi olması ve aynı zamanda yapabileceğinize ve başarılı olabileceğinize sizin inanmanız gerekiyor. Çünkü siz bu işi yapabilecek tek kişisiniz." şeklinde konuştu.

İLKHA



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.