2018 yılında Güneydoğu'dan 190 ülkeye ihracat
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2018 yılında Güneydoğu'dan 190 ülkeye 8 buçuk milyar dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2018 yılının ihracat rakamlarını değerlendirdi. 2018 yılı toplam ihracat rakamının 8 buçuk milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Kileci, Güneydoğulu ihracatçıların yeni bir başarıya imza attığını belirtti.
2018 Aralık ayı ihracatı ve 2018 yılı genel ihracat rakamlarını açıklayan Kileci, Aralık ayında bölgeden 707 milyon dolar, Gaziantep'ten ise 585 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, 2018 yılı ocak- aralık döneminde ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 190 ülkeye toplam 8 buçuk milyar dolarlık ihracatın kayıt altına alınarak yeni bir başarıya imza atıldığını ifade etti.
2019 yılında eğitim, Ar-Ge, inovasyon ve tasarımın öncelikli konuları olacağını belirten Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 2018 yılındaki ihracatını 2019 yılında daha da artırma yönünde çalışmalar yürüteceklerini belirtti.
Bölgede, bir önceki yıla göre ihracatın yüzde 5,2 oranında, Gaziantep'te ise yüzde 5,6 oranında arttığını dile getiren Kileci, "İhracatı ülke gruplarına göre değerlendirdiğimizde, Ortadoğu ülkelerinin yüzde 48,7 ile ilk sırada yer aldığını, AB ülkelerinin de yüzde 19,8 pay ile ikinci ve Afrika ülkelerinin ise yüzde 11,5 ile üçüncü sırada yer aldığını söyleyebiliriz. Bu ülkelere halı, kumaş, iplik, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, ağaç ve orman ürünleri, demir-çelik mamulleri ile ihracatı en çok yapılan dış giyimler ihraç ediyoruz." dedi.
"Gaziantep en fazla ihracat yapan 6'ıncı il oldu"
Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini koruduğu ifade eden Kileci, Gaziantep'in 2017 yılında 6,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu rakamın 2018 yılında 6,94 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Gaziantep'in ihracatı ithalatından fazla… Bu rakamlarla, en fazla ihracat yapan 6'ıncı il konumundayız. Bölgemizden 2017 yılında yapılan ihracat 8,1 milyar dolar iken bu yılın sonu itibarıyla toplam ihracatımız 8,5 milyar dolar olmuştur. Gaziantep'i dış ticaret göstergeleri açısından daha önemli kılan husus şehrimizin ihracatının ithalatından daima fazla olması. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2018 yılının kasım ayı sonu itibarıyla 12 aylık dönemde yüzde 134 olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla da Gaziantep yalnızca yüksek ihracat yapan bir kent değil, yüksek miktarda katma değer yaratan bir il durumundadır." ifadelerini kullandı.
"180 ülkeye ihracat yapıldı"
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de Gaziantep'ten 180 ülkeye ihracat yapıldığını belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamlara göre, Gaziantep'in 2017 yılında 6 milyar 571 milyon 316 bin dolar olan ihracatının, 2018 yılında yüzde 5,6 artışla 6 milyar 939 milyon 32 bin dolara yükseldiğini ve yıllık bazda tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştığını ifade eden Ünverdi, şöyle konuştu: "Özellikle ağustos ayından başlayarak devam eden kur ve dövizdeki aşırı dalgalanmalara rağmen bu başarının elde edilmesi takdire şayandır. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadan çalışmaya, üretmeye devam ettik. Bundan sonra da aynı anlayışla yolumuza devam edeceğiz."
"Gaziantep bölge açısından kritik öneme sahiptir"
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise Gaziantep'in göstermiş olduğu performansla, bölgenin ve ülkenin önemli ticaret merkezi olduğunu bir kez daha gösterdiğini kaydetti.
Gaziantep'in, 2018 yılı için belirlenen 7 milyar dolar ihracat hedefi için sınırda kaldığını, ancak hedefe ulaştıklarını varsaydıklarını dile belirten Yıldırım, "Gaziantep insanı çalışmaya, üretmeye ve ürettiğini dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye devam ediyor. İnanıyorum ki 2019 yılında da her şeye rağmen Gaziantep iş dünyası üzerine düşeni yapacak, kararlılığından vazgeçmeyerek dünyanın yaklaşık 180 ülkesine ihracat yapmaya devam edecektir. Gaziantep'in 2019 yılında göstereceği performans, gerek ülkemiz gerekse de bulunduğumuz bölge açısından kritik öneme sahiptir." dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.