Adana’da domuz gribine karşı vatandaşlar uyarıldı

Adana’da domuz gribine karşı vatandaşlar uyarıldı

​Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, influenza adı verilen bir virüsün yol açtığı Domuz Gribi’ne yakalanan hastalarla yakın temastan kaçınılmasını isterken grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmesini önerdi.

Adana’da 2 kişinin hayatını kaybettiği Domuz Gribi “İnfluenza A H1N1” konusunda uyarılarda bulunan Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü, gribe yakalanan hastalarla yakın temastan kaçınılmasını isterken grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmesini önerdi.

“En önemli belirtileri; kusma, ishal ve yüksek ateş”

Adana Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada hastalık ve tedavi süreci şöyle aktarıldı:

“Grip influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük belirtileri ile başlayan bazı vakalarda kusma, ishal ve yüksek ateş ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.

Virüs vücuda alındıktan sonra ortalama 1-7 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. İlk belirti genellikle 38 derece üzerinde ateştir. Bunun yanında halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları ile birlikte özellikle çocuklarda bulantı ve kusma da görülebilir. Ateş ve ağrılar 2-4 gün içinde azalırken kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunumla ilgili problemler ortaya çıkar. Çoğu belirti 7 gün içinde kaybolurken yorgun hissetme günlerce sürebilir.”

“İnfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşıyor”

Gribe yol açan İnfluenza virüsünün çok kolay ve hızlı bulaştığı belirtilen açıklamada,  “Başlıca bulaşma yolları öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile temas etmektir. Bu nedenle kişisel korunma önlemleri ile hastalıktan korunmak ta çok önemlidir.” denildi.

Gripten korunmak için önemli uyarılar

Açıklamada kişisel korunma önlemleri ise,  “Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kâğıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kâğıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Eller ve yüzler sık sık temizlenmelidir.” şeklinde sıralandı.

“Sebze, meyve ve bol su tüketilmeli”

Grip benzeri hastalıklardan korunmak için özellikle kış aylarında sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi tavsiyesinde bulunulan açıklamada, “Ilık içecekler ve bol su içilmesi gerekmektedir. Özellikle eller temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. El yıkamada önce ellerin su ile ıslatılmasına, sıvı sabunla ellerin 15 saniye ovalanmasına, ellerin ve parmakların tüm yüzeylerinin temizlenmiş olmasına ve daha sonra ellerin iyice kâğıt havlu ile kurulanmasına, kullanılmış havluların çöp kutusuna atılmasına dikkat edilmelidir.” diye belirtildi.

“Antibiyotikler virüse etkili olmadığından bakterilerin direnç kazanmasına neden olabilir”

Açıklamanın sonunda, “Çoğu hasta 3-4 gün içinde rahatlamaktadır ve antiviral tedavi çoğunlukla gerekmemektedir. Ancak çocuk, gebe ve yaşlılar ile kronik hastalığı olan kişilere hekim gözetiminde antiviral tedavi başlanabilir. Bu tip ilaçlar da şikâyetlerin ilk 2 gününde başlanırsa daha etkili olmaktadır. Antibiyotikler ise virüse etkili olmadığından gereksiz kullanım bakterilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.