ADOSAB Başkanı Çelenk: Yerel bürokrasiyi geçemiyoruz
Adıyaman Organze Sanayi Bölgesi Başkanı Kadir Çelenk 6'ıncı Teşvik Bölgesine alınan Adıyaman'ın ihtiyacı olan yeni istihdam alanlarının açılması için girişimlerde bulunduklarını ancak yerelde sorun yaşadıklarını belirtti.
Adıyaman'ın teşvik bölgesine alınmasının ardından onlarca işletmecinin yatırım yapmak için kendilerine başvuruda bulunduğunu ancak yer tahsisi noktasında sıkıntı yaşadıklarını belirten Çelenk, sorunun yerel bürokraside olduğunu belirtti.
"2020 yılında 16 yeni fabrika açıldı"
Adıyaman'ın konfeksiyon ve tekstil anlamında ciddi atılım yaptığını ve her yıl binlerce insana istihdam sağaldığını belirten Çelenk "Adıyaman'ın en büyük istihdamı organize Sanayi bölgesinde sağlanmaktadır. Resmi kayıtlara göre 12 bin 500 sigortalı çalışanımız var. Bizim atık olmasa olmazlarımız arasında Suriyeli hemşerilerimiz vardır, sayısı bilinmemekle birlikte 2 bin civarında da Suriyeli arkadaşlarımız istihdam edilmektedir. Sanayi bölgemizde yeni açılan 16 firmamız var bunlardan 12 tanesi konfeksiyon, ikisi gıda fabrikası ve diğerleri de değişik alanda üretim yapan fabrikalarımızdır. 2020 yılı içerisinde 16 fabrikamız açılmış oldu. Şu an inşaatı devam etmekte olan 20 civarında fabrikamız var. İnşallah 2021 yılında bunları da açmaya hazır duruma getireceğiz." dedi.
"Karma organize sanayilerinden vazgeçip ihtisas organize sanayi bölgelerine geçmemiz lazım"
Adıyaman organize sanayi bölgesinde gıda ve seramik fabrikasının ya yana olmasının sağlık açısından sorun olduğunu belirten Çelenk "Adıyaman'ın 6'ncı Teşvik Bölgesine alınmasının ardından Adıyaman'a rağbet arttı. Çünkü 6'ncı Bölge Teşvikleri ciddi anlamda sanayicilere avantaj sağlamakta biz bununla memnuniyet duyuyoruz. Bizler genişleme için kamu yararı kararı aldık. Projelerimiz Bakanlıkta onayda kısa süre içerisinde bu projelerimiz bize geri döndüğü taktirde yeniden imar planlarını yapıp Bakanlığa onaylatacağız. İki veya üç ay içerisinde bize müracaat eden 80 fabrikanın içerisinde tercihimizi yapacağız. Daha çok üretim ve istihdama göre tercihlerimizi yapıyoruz. Amacımız 40 adet arsa değil keşke 100 tane daha arsa üretebilsek daha iyiye gidebiliriz. Adıyaman olarak karma organize sanayilerinden vazgeçip ihtisas organize sanayi bölgelerine geçmemiz lazım. çünkü bizim karma organize sanayi bölgesinde gıdayla seramik fabrikamız yan yana bunun için büyük bir rahatsızlık duymaktayız. İnşallah yetkililerimiz ihtisas tekstil organize sanayi bölgesi açarlarsa hem Adıyaman rahata kavuşur hem de buraya gelen sanayicilerimiz rahat ederler." ifadelerini kullandı.
OSB için yer sıkıntısı yaşanıyor
Organize sanayi bölgesi için yer talebinde bulunduklarını ancak yerelde sorunlar yaşadıklarına değinen Çelenk "Bizim uğraştığımız bir yer var, halende uğraşıyoruz ama yereldeki bürokrasiyi aşamadık Ankara'yı aşıyoruz, Cumhurbaşkanlığını aşıyoruz ama geri geliyoruz Adıyaman bürokrasisine takılıyoruz. Bu bürokrasiyi aşarsak daha iyi duruma geleceğiz." şeklinde konuştu.
"Lisans mezunların istihdamda zorlanıyoruz"
Organize sanayi bölgesinde ortaokul ve lise mezunlarına yönelik istihdam konusunda sıkıntı yaşamadıklarını ancak lisans düzeyin istihdam alanında istenilen verimi henüz el de edemediklerini belirten Çelenk şöyle devam etti:
Üniversitedeki öğrencilerimizin hepsi masa başı iş istiyor. Bizim organize sanayi bölgemizde teknolojik yatırımlar fazla yok 2 veya 3 fabrikamız var. Biri güneş paneli yapan firma orada seksenin üzerinde elektrik mühendisi çalışıyor. Hayvansal aşı ve serum üretimi yapan Fabrikamız dada epey bir üniversite mezunu var. Ama bizim normalde ortaokul ve lise mezunları çok rahatlıkla Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde istihdam edilmektedirler. 2 yıllık üniversite mezunlarının çoğu da bizde. Şu anda bin altı yüz civarında çağrı merkezinde çalışanlar var. 3 tane çağrı merkezimiz var. Geneli 2 yıllık mezunlarıdır, ancak 4 yıllık mezunların kendi alanlarında organize sanayi bölgelerinde iş bulmaları biraz zordur. Çünkü teknolojik yatırıma henüz geçemedik. Teknolojik yatırımların altyapıları biraz sorunlu yani sorunlu derken okullarımızda üniversitelerimizde eleman yetiştirirken bize göre eleman yetişmemektedir. Onlar pratikliği görmeden teorik olarak bize geliyorlar. Sanayicilerimizde buna hazır değil, bizim elamanlarımızda hazır değil. Zaman içerisinde inşallah bunlar aşılır teknolojik yatırımlara da geçeriz.
"Meslek lisesi OSB için öğrenci yetiştirmiyor"
OSB içerisinde yer alan mesleki ve teknik lisenin organize sanayi bölgesi içerisinde yer alan üretim dallarına yönelik öğrenci yetiştirmediğinden yakınan Çelenk "Şimdi yılardır Teknik Endüstri Meslek Lisesi, Adıyaman Organize Sanayi Bölgesine eminim ki bugüne kadar 10 tane elaman vermemiştir. Çünkü bizde en fazla istihdam edilen yer konfeksiyon ve ipliktir. Endüstri Meslek Lisesi'nde bu dal yok, zaten bizimle diyalogları da yok, tepeden geliyorlar. Öğrenciler toplarını oynayıp gidiyorlar. Ne yaptıklarını bilmiyoruz. Bizim yönetimimizde değil, bizi kendilerinden uzak tutuyorlar. Aslında oranın tasarrufu bizde olmasına rağmen bizde kimseyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Ama unutmasınlar ki oranın tasarrufu bizde eğer böyle giderse tasarruf hakkımızı kullanmak zorunda kalacağız. Ben bu duruma gelmesini istemiyorum. Yetkililerde bunun farkındalar bir gün bu duruma gelmememiz gerekir. Buradaki kurumların tek amacı organize sanayi bölgesine nitelikli eleman yetiştirmek içindir. Ama bunu yapmıyorlarsa kendileri büyük bir günah işliyorlar, o öğrencilere de bizlere de yazıktır. 36 dönüm yer vermişiz bir tane eleman organize sanayi bölgesinde istihdam edilmiyor." dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.