Ahşabı şekillendirerek yarım asrı devirdi

Ahşabı şekillendirerek yarım asrı devirdi

Gaziantep'te ahşabı şekillendirerek sandalye, masa ve divan gibi ürünler üreten Mehmet Direzinci, 57 yıl önce babasının yanında öğrendiği mesleğini severek sürdürüyor.

Gaziantep'te ikamet eden Mehmet Direzinci (69), tarihin geleneksel meslekleri arasında bulunan ahşapçılık mesleğini yarım asrı aşkın süredir devam ettiriyor.

Zorlu meslekler arasında yer alan ahşapçılığa 57 yılını veren Direzinci, baba mesleğini öğretecek eleman bulamamanın üzüntüsü içerisinde.

Sandalye, masa ve divan gibi ürünlerin yanı sıra yöresel el sanatları ürünleri de üreten Direzinci, öğrencilerin, okul nedeniyle herhangi bir işte çalışmaları zorlaştığı için eleman sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.

Sabahın erken saatlerinde 20 metrekarelik dükkânına gidip, tornasının başına geçen Direzinci, "57 senedir bu mesleğimi yapıyorum. 47 seneden beri ustalığını yapıyorum. Mesleğimiz eski el sanatlarına yönelik bir meslek olduğu için eleman yetiştirmemiz gerekiyor. Ancak eleman yetiştiremediğimiz için sıkıntı yaşıyoruz. Kesintisiz 8 ve 16 yıllık eğitimden sonra eleman sıkıntımız çoğaldı. Bir kişi yeni eğitim sisteminden dolayı 17-18 yaşında liseden, daha sonra üniversiteden mezun oluyor. O yaşta gelen birini de eleman olarak yetiştiremiyoruz." dedi.

Hammadde noktasında sıkıntılarının olduğunu belirten Direzinci, yeterli miktarda ağaç olmadığı için fiyatların da aşırı bir şekilde yükseldiğini dile getirdi.

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Direzinci, "Bu mesleğe heves eden kalmadı, eleman yetişmiyor. Okulu bitirip iş aramaya başlayan 18 yaşındaki bir kişiye meslek öğretmemiz zor oluyor.  O yaşta çalışmaya gelen biri kaliteli eleman olmuyor. Verdiğimiz ücret dolgun olmasına rağmen çalışmıyor. Bir kişi küçükken yetişmediği için hem o hem de biz sıkıntı yaşıyoruz. Bizde hammadde bulundurma zorunluluğu var. Ağaçlar bize yaş olarak geliyor. Kurutmadan geçirdikten sonra ağacı işliyoruz. Bu ağaçları işleme ve meydana getirme bizim için zor oluyor. Bunları orman dairelerinden de alamıyoruz. Bize istirak verilmiyor. İstirak verilmediğinden dolayı hammaddesi zor oluyor ve biz de yetiştiremiyoruz." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.