Amazon yerlileri Hasankeyf'te

Amazon yerlileri Hasankeyf'te

Güney Amerika, ABD, Avrupa, Afrika ve Türkiye'deki baraj karşıtları ve uluslararası doğa koruma örgütlerinin temsilcileri antik Hasankeyf kentini ve Dicle Vadisi'ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı şantiyesinin girişinde bir protesto düzenledi.

BATMAN - Güney Amerika, Ortadoğu, Avrupa, Amerika, Afrika'dan 20 uluslararası eylemci Ilısu Baraj şantiyesinin girişini kapattı.

 

Amazon'un Kayapo kabilesinin şefinin kızı Mayalu Txucarramae, eyleme Hasankeyf'teki El Rızk Camiinin resmiyle katıldı.

 

Güney Amerika, ABD, Avrupa, Afrika ve Türkiye’deki baraj karşıtları ve uluslararası doğa koruma örgütlerinin temsilcileri antik Hasankeyf kentini ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı şantiyesinin girişinde  bir protesto düzenleyerek, Ilısu Baraj alanının girişini geçici olarak kapattılar.

 

Aralarında Amazon yağmur ormanlarında baraj karşıtı mücadeleleriyle tanınan ünlü Kayapo Kabilesinin Şefi Megaron Txucarramae’nin ve Hasankeyflilerin de olduğu 20 eylemci, üstünde İngilizce ve Türkçe “Nehirler birleştirir, barajlar böler: Ilısu ve Belo Monte’yi durdur” yazan bir pankart açtılar.

 

Geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenen Dünya Nehirler Konferansı’na katılan uluslararası delegasyon bugün Ilısu Baraj alanına geldi. Hasankeyflilere ve Dicle Vadisi’nde yurtlarından olacak 35 binin üstünde insana destek vermeyi ve Orta Doğu’nun son özgür akan nehri Dicle’nin barajlara kurban edilmemesi gerektiğini amaçladıklarını belirttiler.

 

Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç yaptığı açıklamada; “Ilısu Baraj projesi durdurulmadan ve Hasankeyf kurtarılmadan Türkiye’deki barış süreci tamamlanamaz. Aynı zamanda, Dicle ve Fırat nehirlerinin sularının barajlarla tutulması Türkiye Hükümetinin komşularıyla “Sıfır Sorun” politikasıyla çelişmektedir. Çünkü Orta Doğu’da giderek artan su krizi bölgede gerilimin giderek artmasına sebep olabilir” dedi.

 

Ilısu Barajı şantiyesindeki eyleme katılan Kayapo kabilesinin lideri Megaron Txucarramae “Şingu Nehri’ni Belo Monte’den kurtarmak için sürdürdüğümüz mücadele, Dicle Nehri’ni Ilısu Barajı’ndan kurtarmak için sürdürülenden farklı değildir. Biz hükümetlere, insanları ve kültürleri var eden nehirlerimizi öldüremezsiniz demek için birleştik. “ dedi.

 

Her türlü insan hakları ihlalleri, doğanın ve kültürün korunması için gerekli olan yönetmeliklerin görmezden gelinmesi ve diğer birçok hukuksuz uygulamaya karşı dünya çapında gittikçe yükselen baraj karşıtı hareket geçtiğimiz yıl Rio’da düzenlenen Dünya Çevre Zirvesi’nde uluslararası Damocracy hareketini başlattı. Doğa Derneği’nin de aralarında bulunduğu Damocracy hareketi, barajların iddia edildiği gibi “temiz” enerji olmadığını ortaya koymak amacıyla oluşturuldu.

 

Amazon ve Hasankeyf’in ortak kaderi, mücadeleleri birleştirdi

Brezilya’daki Belo Monte ve Türkiye’deki Ilısu, dünyadaki en tartışmalı dev baraj projelerinin başında geliyor.  Her iki proje de eğer hayata geçirilirse dünyanın kültürel ve doğal en önemli iki havzası olan Amazon ve Mezopotamya’da geri dönülmez yıkımlara neden olacağı ve  toplamda 75 binin üstünde insan yurtlarını terk etmek zorunda bırakıbileceği ifade ediliyor.

 

Ilısu Barajının aynı zamanda Irak’ın Basra sulak alanlarının tekrar kurumasına ve bölgedeki geleneksel tarımın ölmesine neden olacağı ifade ediliyor.(Vedat Aydın-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.