Antep fıstığında kuraklığa rağmen yüksek bir rekolte bekleniyor

Antep fıstığında kuraklığa rağmen yüksek bir rekolte bekleniyor

Gaziantep'te yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl Antep fıstığında rekoltenin etkilenip etkilenmediğine açıklık getiren Şehitkâmil Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı, kuraklığa rağmen bu yıl yüksek bir rekolte beklediklerini söyledi.

Fıstığın kuraklığa dayanaklı bir ürün olduğuna dikkat çeken Şehitkâmil Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Yiğit, bu yıl kuraklıktan fıstık üreticisinin ister istemez etkilendiğini, ancak rekoltede bir düşüş beklemediklerini vurguladı.

Bölgede kış aylarının kurak geçmesi ve beklenen yağışın gerçekleşmemesi fıstıkta rekoltenin yarı yarıya düşeceği yönündeki söylentileri Şehitkâmil Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cuma Yiğit, İLKHA’ya değerlendirdi.

"Bu sene bizim fıstık yılımız"

Bu yıl kış aylarında yaşanan kuraklığa rağmen daha fazla bir rekoltenin beklendiğini belirten Yiğit, “Bu yıl rekolteyi yüksek bekliyoruz. Bu sene bizim fıstık yılımız. Elbette bu yıl kuraklıktan fıstık üreticisi ister istemez etkilendi. Bir ay sonra boz fıstık hasadı başlar. Tabi boz fıstık hasadının da belli bir günü var. Biraz kızardığı zaman ve fıstığın yeşilliği gittiği zaman baklavacıların işine yaramaz. O fıstık sadece çerezlik olarak kalır.” dedi.

"Fıstık ağacımız kuraklığa dayanıklı ağaçlardır"

Fıstık ağaçlarının kuraklığa dayanıklı olduğunu belirten Yiğit, “Şu anda bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Tarım il müdürlüğümüzle birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda rakamlar revize edilecek. Ama geçen yılki rekoltemizden daha fazla bir rekolte beklentimiz var. Fıstık ağacımız kuraklığa dayanıklı ağaçlardır. Çiftçilerimize de buna uygun önlem almaları konusunda önerilerimizi yapıyoruz. Fıstığı bu yıl dolu vurdu, kuraklık oldu gibi spekülasyonlara prim vermemek gerek.” ifadelerini kullandı.

"Antep fıstığının yeterince tanıtılması lazım"

Fıstık fiyatlarının düzensiz olmasından da yakınan Yiğit, çiftçinin ne kazandığını bilmek istediğini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Fıstık fiyatları düşük. Aslında biz düşük derken fıstık fiyatı böyle olmamalıdır. Bir sene fıstık fiyatı 25 TL olup, diğer sene 15 TL oluyor. Fıstıkta bir fiyat düzenlemesi olmalıdır. Çiftçimizin istediği de budur. Çiftçi aslında ne kazandığını bilmek istiyor. Fıstık fiyatı her yılın enflasyonuna göre 1-2 TL artsın ki çiftçi ne kazandığını bilsin. Çiftçi ne kazandığını bilmiyor. Bu fıstık fiyatını 25-30 TL yapan çiftçi değil. Bizim stokçuların suçu. Fıstığımız istenilen şekilde tanıtılmıyor. Antep fıstığının yeterince tanıtılması lazım. Biz Avrupa’da 5-6 ülkeyi gezdik. Bizim buranın leblebisi oradaki fıstıktan çok daha lezzetlidir. Bizim dünyada eşi olmayan bir fıstığımız var. Biz istenilen bir şekilde bir pazar bulsak bizim fıstığımız daha çok yüksek yerlerde satılır.”

Antep fıstığının Avrupa ülkelerine tam olarak tanıtılamadığını belirten Yiğit, “İç fıstık tüketimimiz belli, fakat bizim Antep fıstığını Avrupa ülkelerine tam olarak tanıtamama eksikliğimiz var. ABD ve İran bu konuda bizden önde gidiyor. Ama lezzetine bakarsan bizim fıstık ile onları bir araya getirmek mümkün değil. Bizim Gaziantepli çiftçiler olarak diğer illere göre ürün çeşidimiz daha çok. Bizim çiftimizi ilerleten ürün zenginliğidir. Bizim fıstığımız, üzümümüz ve zeytinimiz var.” şeklinde konuştu.

Yiğit, son olarak bu sene zeytinde rekoltenin geçen seneye göre düşük olduğunu ve bu yıl zeytinin kuraklıktan payını aldığını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.