Antep fıstık ezmesi ve firiğine tescil yolda
Gastronomi şehri Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetleri fıstık ezmesi ve Antep firiği bültende coğrafi işaret almak üzere askı sürecine çıkarılan ürünler arasında yer aldı.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstık ezmesi ve Antep firiğinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Gaziantep adına tescillenmek üzere askıya çıkarıldığını söyledi.
Gaziantep Ticaret Borsasının tescil çalışmalarını yürüttüğü fıstık ezmesi ve Antep Firiği Gaziantep’in coğrafi işaret alarak tescillenen ürünleri arasına katılıyor.
Tescil çalışmaları yaklaşık 1,5 yıldır GTB tarafından sürdürülen Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetleri fıstık ezmesi ve Antep firiği bültende coğrafi işaret almak üzere askı sürecine çıkarılan ürünler arasında yer aldı.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep’in asırlık lezzet hazinelerinin coğrafi işaretle koruma altına alınmasına yönelik sürdürdükleri çalışmaların artık meyvelerini almaya başladıklarını belirterek, “Antep Fıstık Ezmesi ve Antep firiğinin coğrafi işaretle tescillenmesinde işlem tamam gibidir. Ürünlerimiz üç aylık bir bekleme sürecinin ardından şehrimizin güzide birer markası olarak tescilli ürünlerimiz arasına katılacaklardır. Ürünlerimizden Antep fıstık ezmesi mahreç ve firiği ise menşe işaretli olarak tescil alacak.” dedi.
UNESCO gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel lezzetlerinin coğrafi işaretle koruma altına alınarak gelecek nesillere taşınmasını çok önemsediklerini belirten Tiryakioğlu, bu bağlamda Gaziantep’e ait 9 farklı ürün içinde Türk Patent ve Marka Kurumuna tescil başvurusu yaptıklarının müjdesini verdi.
Tiryakioğlu, coğrafi işaret tescil başvuru işlemleri tamamlanan ve en kısa süre içerisinde olumlu sonuç almayı bekledikleri ürünlerin ise Antep kuru patlıcanı, Antep peyniri, Antep bulguru, Antep kahkesi, Antep muskası, Antep lahmacunu, Antep pekmezi ve Antep meyan şerbeti olduğunu dile getirdi.
Tiryakioğlu, ayrıca Antep biber salçası, Antep karası üzüm, Antep dolmalık biberi, Antep haylan kabağı ve İslâhiye biberi için de coğrafi işaret tescil çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.