Antep savunmasında kullanılan mağaralar gün yüzüne çıkarılıyor
Kurtuluş savaşının tarihi kanıtı ve Antep savunmasının da kalbi olan mağaralar, restorasyon ve temizleme çalışmaları ile tekrar gün yüzüne çıkarılıyor.
Milli Mücadele Müzesi altında bulunan ve Gaziantep’in kurutuluş mücadelesinde Kuvay-i Milliye’nin toplanma merkezi olarak kullanılan mağaralar temizlenerek gün yüzüne çıkarılıyor.
Milli Mücadele Müzesi altında bulunan mağaralarda yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, mağaraların aynı zamanda tünel görevini gördüğünü söyledi.
Mağaraların Gaziantep savunmasındaki önemine dikkati çeken Tahmazoğlu, “Şehreküstü semtimiz Gaziantep'in tarihi yapılarının yoğun olduğu bir semttir. Eskiden Antep evlerinin taşlarının yapı malzemelerinin ana kaynağı bu mağaralardan sağlanırmış. Bu mağaralar daha sonra ise çeşitli amaçlar için kullanılmaya başlanmış.” dedi.
“Bu mağara aynı zamanda bir tüneldir”
Mağaralarda bulunan bölümler hakkında da bilgi veren Tahmazoğlu, “Bu mağaralarda sabunhane, susamhane ve daha büyük mağaralarımızda ip bükümünde atölye olarak kullanılmış. Fakat bunların büyük bir kısmı zamanla doldurulmuş ve kullanılmaz hale gelmiş. Biz bu mağaraların içerisindeki kumları boşaltarak restore ediyoruz. Bu mağaraları savaş müzemizdeki mağaralar ile bütünleştirmiş olduk.” ifadelerini kullandı.
Savaş müzesi ile İhsanbey Kasteli arasında bir bağlantı olduğunu tespit ettiklerini de belirten Tahmazoğlu, “Bu mağarayı yeniden restore ederek bu bağlantıyı sağlamış olduk. Savaş müzemize girdiğiniz zaman altındaki mağarayı ve bu bağlantıyı da kullanarak, İhsanbey Kasteli’ne ulaşabiliyoruz.” şeklinde konuştu.
"Burayı halkın hizmetine açmayı hedefliyoruz"
Tahmazoğlu mağaraların tarihte kullanıldığı amaçla restore edildiğini belirterek şöyle devam etti. “Buradaki restorasyon çalışmalarıyla tarihte bu mağaralar hangi amaçla kullanılmışsa halkımıza da göstermiş olacağız. Yaklaşık 1.5 yıldan buyana mağaranın hem üst, hem de alt yapısını güçlendirme çalışmamız devam ediyor. Çalışmalarımızı 25 Aralık 2016 tarihine yetiştirerek, burayı halkın hizmetine açmayı hedefliyoruz.”diye konuştu.
“Kazı sırasında top mermisi bulduk”
Kurtuluş savaşında düşmanlar tarafından baskınlar olduğu zaman bu tünellerin kullanılarak farklı mekânlardan çıkmak suretiyle savaşın bu mağaralardan yönetildiği bilgisini de veren Tahmazoğlu, “Burada çok enteresan şeylerle karşılaşıyoruz. Kazı sırasında top mermisi bulduk. Yaklaşık 200 yıl önce yapılmış ve taş yontmak için kullanılan taş tarağı kazılarda meydana çıktı. Bu mağaralarda sadece tüneller değil su livasları da var. Onları da açmaya çalışıyoruz. Bunların da çalışmalarını tamamladığımızda 500 yıl önce ecdadımız hem temiz su için, hep pis su için kanallar açmış ve halkın ihtiyacını karşılamış.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.