Arap Olmayanlara Arapça Öğretim Sempozyumu
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen Arap Olmayanlara Arapça Öğretim Sempozyumu’na katıldı.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de “Arapça Öğretimde İlerleme Sağlamak” sloganıyla gerçekleştirilen ‘Arap Olmayanlara Arapça Öğretim Sempozyumu’nda yeni metotlar, Arapça öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri gibi konular kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.
Türkiye’de sürdürülen Arapça dil öğretimi deneyimi hakkında sempozyum katılımcılarına bilgi aktaran Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Arapçanın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan yaklaşık 450 milyon kişi tarafından konuşulan ve Birleşmiş Milletlerin altı resmi dilinden biri olduğu hatırlatmasını yaptı.
Türkiye’de Arapça öğretimi konusunda uzun yıllardır akademik, sivil ve sosyal çalışmalar sürdürdüğüne işaret eden Rektör Ağırakça, Arapçanın zengin kültür ve medeniyet mirasımızın dili olması bakımından yeni nesiller tarafından öğrenilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
“Arapçanın bir ‘dil’ olduğu unutulmamalıdır.” diyen Ağırakça, “Herhangi bir yabancı dilin öğretim kriterleri ne ise Arapçanın da öğretim kriterleri de aynı şekilde değerlendirilmelidir. Arapça öğretiminde klasik metotlu ve gramer ağırlıklı bir eğitim modeli maalesef başarılı olamamıştır. Klasik metot kendi içinde bir bütün olmakla birlikte eğitim kurumlarının yapısından dolayı günümüzdeki modelde fayda sağlamamaktadır.” diye konuştu.
Rektör Ağırakça, bunun yerine okullarda, pratik Arapçanın esas alındığı, metin anlama ve tahlilinin yapıldığı, dilin dört temel becerisini kazandırmayı hedefleyen modern metotlarla öğretimin esas alınması gerektiğini vurgulayarak, Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde verilen Arapça eğitim tecrübesini aktardı.
Büyük bir ilgiyle karşılanan konuşmasında Türkiye’de bir ilk olarak Mardin Artuklu Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi eğitim dilinin tamamen Arapça olduğu ve bunun yanı sıra tamamen Arapça eğitim veren bölümler açtıkları bilgisini veren Ağırakça, “Üniversitemizde öğrenilen Arapça ile mükemmel bir seviyeye geldik. Arapça kaynaklara rahatlıkla ulaşabilen ve bu dili konuşabilen akademisyenler ve araştırmacıların hazırlanmasını hedefledik.” ifadelerini kullandı.
Üniversite olarak ortaya koydukları Arapça öğretim tekniklerinin dünya çapında etkinliğini ispatladığını belirten Ağırakça, “Bilim ve dil dünyasında yetkin uzmanlığıyla tanınan 200'den fazla üyeden oluşan hakem heyetinin belirli kurallarla yönettiği Uluslararası Üniversiteler Arapça Münazara Yarışması'nda öğrencilerimiz dünya üçüncülüğü kazanmıştır. Bu deneyimimizi Arapça eğitim-öğretim alanındaki tecrübesini daha ileri düzeye taşımaya çalışan bütün kurumlara aktararak destek vermeye hazırız.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.