Aromalandırılmış içecekler, su ihtiyacını karşılar mı?
Artan sıcak havalarla beraber sıvı ihtiyacının arttığına dikkat çeken Diyetisyen Sibel Çevik, yaz aylarında tüketilen çay ve kahve gibi aromalandırılmış içeceklerin vücudun su ihtiyacını karşılamadığını söyledi.
Yaz mevsiminde sıcak havanın etkisiyle sıvı kaybının artığına dikkat çeken Çevik, hidrasyon veya sıvı kaybının vücut ağırlığının yüzde 10'u veya üzerinde olması halinde şiddetli baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların baş gösterebileceğini söyledi.
Vücudun yüzde 75'i su olduğundan, kişinin vücudundaki bileşenleri, yaşı, cinsiyeti, kilosu ve günlük alması gereken suyu belirlediğini söyleyen Çevik, kadınlarda günlük 2 litre erkeklerde ise 2 buçuk litre sıvı tüketimini önerdiklerini aktardı.
Yaz aylarında tüketilen normal su ile kahve ve çay arasındaki farkı aktaran Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sibel Çevik, aromalandırılmış içeceklerin su yerine geçmediğini söyledi.
"Artan sıcaklıklarla birlikte yaz aylarında sıvı kaybı daha fazla artmaktadır"
Yaz aylarında insan vücudunun sıvıya daha fazla ihtiyaç duyduğunu belirten Çevik, bu yüzden yeterli ve dengeli sıvı tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Çevik, "Artan sıcaklıklarla birlikte yaz aylarında sıvı kaybı daha fazla artmaktadır. Bu kayıplar, normalden daha fazla olduğunda insan sağlığı üzerinde sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Özellikle de hidrasyon veya sıvı kaybı sonucunda vücut ağırlığının yüzde 10'u veya üzerinde bir sıvı kaybından kaynaklı şiddetli baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluğa sebebiyet verebiliyor. Bu kayıp yüzde 20'nin üzerine çıktığı zaman insan sağlığı daha fazla sıkıntı oluşturmaktadır. Bundan dolayı yaz aylarında vücut ekstradan sıvıya ihtiyaç duyduğu için buna dikkat etmemiz lazım. Yani yeterli ve dengeli bir sıvı tüketimi olması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Çevik, "Aromalı içecekler kahve ve çay gibi su yerine geçmez. Çünkü diüretik olduğu için ekstradan vücuttan sıvı atılımına sebep oluyor. Bizim içtiğimiz diğer içecekler de aynı şekildedir. Bu yüzden bunlar su yerini tutmaz. Fakat nane yaprağı gibi bitkiyi limonla aromalandırarak hazırlanan içecekler su yerine geçer." ifadelerini kullandı.
"Sıvı tüketiminde sıkıntı çekenler meyve parçacıklarıyla suyu aromalandırıp içebilir"
Kadınlarda günlük 2, erkeklerde ise 2 buçuk litre sıvı tüketimini öneren Çevik, şunları söyledi:
"Vücudun yüzde 75'i su olduğu için kişinin vücudundaki bileşenleri, yaşı, cinsiyeti, kilosu, günlük alması gereken suyu belirliyor ama genel anlamda biz kadınlarda günlük 2, erkeklerde ise 2 buçuk litre sıvı tüketimini öneriyoruz. Sıvı tüketiminde sıkıntı yaşayan bireyler şunu yapabilirler: Meyve parçacıkları ile suyu aromalandırabilir ya da nane ile limonu aromalandırılarak içebilir. Yaz aylarında daha çok soğuk içeceklere yöneldiğimiz için ve bu içeceklerin kalorisi hem yüksek oluyor hem de şeker oranı yüksek olabiliyor. Kola ve meyve suları gibi bunların hem kalorisi yüksek hem de şeker oranı çok yüksek olduğu için bunları daha çok tercih etmeyelim, tercihlerimiz daha çok maden suları ya da ayran olabilir." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.