Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gaziantep’te foto

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gaziantep’te foto

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini sivil toplum kuruşları ile birlikte değerlendireceği toplantıya katılmak üzere Gaziantep’e geldi.

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Gaziantep’te sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, iş dünyası kuruluşları ve üniversitelerin temsilcilerinin katılımıyla 'Türkiye'nin AB'ye Üyelik Süreci' konulu sivil toplumla diyalog toplantısı düzenlenecek.

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini sivil toplum kuruşları ile birlikte değerlendireceği toplantıya katılmak üzere Gaziantep’e gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ilk olarak Gaziantep Valiliğini ziyaret etti.

Gaziantep Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Bozkır, Gaziantep Valiliği’nde şeref defterini imzaladıktan sonra burada bir açıklama yaptı.

Türkiye’de 108 binin üzerinde sivil toplum kuruluşunun olduğunu belirten Bozkır, “Bugün, gerçekten Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük sivil toplum sayısına ulaştığımızdan dolayı mutluluk içerisindeyiz. 80’li yıllarda 50 kadar sivil toplumu olan bir ülkede, bugün 108 binin üzerinde bir toplum kuruluşunun olduğu bir noktadayız.” dedi.

Sivil toplum olmadan demokrasinin gelişmesinin mümkün olmadığını ifade eden Bozkır, “Dolaysıyla sivil toplumu ne kadar güçlendirirsek, o kadar yeni fikirler, yeni vizyonlar, gerekirse yapıcı tenkitler ortaya çıkar. Her bakımdan, ülkenin gelişmesi de mümkün hale gelir. Bugünkü sivil toplumla buluşmamızda biz onları dinleyeceğiz. Onlara söz vereceğiz ve onların fikirlerinden yaralanmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği projeleri bakımından ellerinde önemli kaynakların olduğunu aktaran Bozkır, “2014 yılına kadar 4,7 milyar Euro kaynak kullandık. Önümüzdeki 2020 yılına kadar da 4 buçuk milyar Euro hibe yardımı için anlaşma sağlandı. Burada en önemli husus illerimizin kendi projelerini gerçekleştirmeleri ve bu projeleri kabul ettirmeleridir. Bir yanda proje sahipleri kendi alın terleriyle ürettikleri projelerin karşılığını maddi kaynak olarak alıyorlar. Bu şekilde de gelişme sağlıyorlar. Gaziantep bu açıdan hem olumlu hem de aslında yeterli demeyeceğimiz bir rakama sahip. Bugüne kadar 572 projeye 111 milyon Euro kaynak sağlandı. Ancak Gaziantep’imizin potansiyelini düşündüğümüzde, belki bunun birkaç misline çıkarabileceğimiz imkanlar olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Erasmus projelerine de değinen AB Bakanı Volkan Bozkır, Erasmus Projeleri kapsamında yaklaşık 600 milyon Euro kaynak kullandıklarını kaydetti.

Erasmus projelerinden 400 bin kişinin yararlandığı bilgisini veren Bozkır, “Bunlardan 300 bini yurt dışına gitme imkanına kavuştu. Ersamus’ta 100 bin proje üretildi. Bunların 26 bini kabul edildi. Erasmus çerçevesinde, Gaziantep’te de 500 proje üretildi. Hem çevre illerde hem de ülke çapında Gaziantep Ersamus projeleri bakımından üst sıralardadır. Bin 300 öğrenci ve akademisyen, sadece Gaziantep’ten yararlandı.” diye konuştu.

Avrupa Birliği projeleri içerisinden en önemlilerden bir tanesinin Gaziantep’te gerçekleştirilen Türkiye Anadolu arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü olduğunu söyleyen Bozkır, “Bu da benim şahit olduğum en büyük hızda ve gerçekten enerjiyle gerçekleştirildi. Burada 10 milyon bütçe sayın başkanımızın çabalarıyla Türkiye’ye sağlandı. Gaziantep bakımından, Nizip atık su ve içme suyu projesi 30,4 milyon Euro kapasiteye sahiptir ve bu çevre alt yapısının güçlendirilmesi, önemli kazanımlar sağlanması için çok önemli bir projedir.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.