Bakan Yıldız umutsuz konuştu

Bakan Yıldız umutsuz konuştu

Bakan Yıldız: İşçi Kardeşlerimizle İlgili Umutlarımız Azalıyor

Emenek ilçesindeki maden ocağında meydana gelen su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları 3. günde de devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, beraberinde Ulaştırma, Denizcililk ve Haberleşme Bakanı Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le birlikte, basın mensuplarının karşısına çıktı.

"UMUDUMUZ AZALDI"

Maden ocağı sahasında konuşan Yıldız, "Su tahliye edildikçe çamur ve bozulan tahkimat geliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Su 16 metre kadar boşaltıldı. Boşaltılan yerin bir kısmında tahkimatın bozulmuş olması nedeniyle 1-2 metrelik çöküntüler oluşturmuş. Hem suyu hem çamuru tahliye etmek, bir yandan da madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor. Zaman ilerliyor ve 18 kardeşimizle ilgili umudumuzun azaldığını söylemem gerekir. Çöküntünün dışarıya çıkartılması için ahtapotun montajı yan tarafa alındı ve raylı sistem de kullanılıyor. İşimiz kolay değil ve 24 saat aralıksız çalışılıyoruz."

"İSTER 'UYAR' OLSUN İSTER UYUMAYAN, TAVİZ YOK"

"Biz Uyar madenciliğin çalışmalarından memnun değiliz. Üzerlerinde ruhsat varsa ben su ruhsatların kaldırılması talimatını verdim. Bir önceki kazada da söylemiştim Kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster 'Uyar' olsun ister 'uyumayan' olsun kesinlikle taviz yok."

"ÇAMURLU SUYUN İÇERİDE YARATTIĞI TAHRİBATI BİLEMEYİZ"

Bakan Yıldız, maden ocağında 24 saat kesintisiz çalışma yürütüldüğünü de belirterek, "Madende 1- 1.5 metrelik göçükler oluştu. Şu anki suyun basınçla beraber oluşturduğu tahribat temizlenmeden çalışmalarda ilerlenemiyor. Tabanı güvence altına almamız lazımki çalışmalarda ilerlenilebilinsin. Suyu aktarmak önceliğimizdi ancak o tahkimatı yapmadan bu çalışmayı yürütecek arkadaşların güvenliğini de sağlamalıyız. Çamurlu suyun içeride yarattığı tahribatı bilemeyiz."

"İLERİDE GÖÇÜKLERLE KARŞILAŞABİLİRİZ"

"Burada karşımıza, her metreyi aştıkça yeni şeylerin çıktığını görüyorum. 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun oluşturduğu tahribatı görmüş değiliz. Ulaştığımız her metre bize yeni tablo çıkarıyor. Su aktarmak önceliğimizdi ancak tahrimatın bozulduğunu gördük. İleride temiz suya geleceğim nokta varsa güvenliği sağlayarak bunları yapmamız lazım."

"1 metrelik çökmeler oldu. İleride göçüklerle karşılaşabilir miyiz. Karşılaşabiliriz. Şu anda olanı şeffaf olarak paylaşmamız lazım. Biz tavanı güvence altına almamız lazım ki orada ilerlenebilsin ve en son noktalara kadar ulaşılabilsin." dedi.

MADEN FACİASINDA 3. GÜN: MUCİZE BEKLENİYOR

Su baskınıyla yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamadı. 'Ahtapot' adı verilen su tahliye aracının devreye girmesiyle galerideki su seviyesi düşmeye başladı. Çalışmaların devam edebilmesi için molozlar çıkarılıp galeri sağlamlaştırma çalışmaları yapılıyor.

Ermenek İlçesi'nin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağındaki facia geçen salı günü saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler ocak içinde öğle yemeği molasındayken, yeraltı su düzeyinin altında bulunan 350 metrelik galeriye bir anda su dolmaya başladı. Sanki baraj kapağı açılmış gibi galeri duvarını patlatan tonlarca su ocağı kapladı ve bu bölümde çalışan işçilerden 16'sı kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18'i su ile dolan bölümü geçemedi.

420 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞMA YAPIYOR

Facianın duyulması ardından sevk edilen ekipler, çalışmalara başladı. İşçileri kurtarma ümidi giderek tükenirken, AFAD koordinasyonundaki 420 kişilik ekip maden ocağında bulunan 12 bin tona yakın olduğu değerlendirilen suyu motopomplarla çekmeye çalışırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebilen 'Ahtapot' adı verilen su tahliye aracı dün akşamdan itibaren kullanılmaya başlandı. Motopompların su ile birlikte çektiği taş ve moloz parçaları bunların sık sık devre dışı kalmasına neden oldu. Arızalanan motopompları yeniden çalıştırmak için görevliler aralıksız çalıştı.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN BÖLGEDE İNCELEME YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün akşam saatlerinde Ermenek'e gelip, maden ocağında inceleme yapıp, mahsur kalan işçilerin aileleriyle görüştü.

Maden ocağındaki suyun tahliye çalışmaları aralıksız sürerken AFAD Koordinasyon Merkezi'nde çalışmaları yakından takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, saat 01.00 sıralarında maden ocağına girip çalışmaları inceledi ve AFAD yetkililerinden bilgi aldı.

"SU TAHLİYE İŞLEMİ 1 HAFTA SÜREBİLİR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait dakikada 8 bin 500 litre su tahliye eden aracın akşam saatlerinde devreye girmesiyle tahliye işlemlerinde ilerleme sağlandı. Yaklaşık 50 kişilik kurtarma ekibi içinde yer alan madenci Durmuş Ali Uçar, saat 01.00 sıralarında su seviyesinin 10 metre düştüğünü belirtti. 'Ahtapot' adlı aracın devreye girmesiyle tahliyenin hızlandığını belirten Uçar, "Ancak alttan su gelmeye devam ediyor. Ahtapot adlı araçtan önceki tahliye çalışmalarında kullanılan borular inceydi. Kaya parçaları tıkanma yapması sonrası borular patlamıştı. Ama Ahtapot tahliye etmeye başlayınca bu sorun ortadan kalktı" dedi. Uçar, su tahliye işleminin bir kaç gün sürebileceğini söyledi.

Gece boyu devam eden su tahliye işlemleri sayesinde su düzeyi yaklaşık 20 metre düştü. Sabah saatlerinde ocakta biriken su nedeniyle galeride çökmeler görülebildiği belirtilirken sağlamlaştırma çalışmalarına da ağırlık veriliyor.

TMMOB: ESKİ GALERİLERDE BİRİKEN SU ALTTAKİ GALERİLERE AKIYOR

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, işletmenin üst kotlarda bulunan eski galerilerinde biriken suların, galeri duvarlarının incelerek zayıflaması ve sonuçta yıkılmasıyla halen faaliyette bulunan alt kotlardaki galerilere doğru ani boşaldığını, eski galerilerde biriken suların alt kotlardaki galerilere boşalımının halen devam ettiğini söyledi. Ocakta eski ve halen faaliyet gösterilen galerilerin boyutları (hacimleri) ile ilgili henüz bilgi edinilemediğini anlatan Alan, eski galerilerde su seviyesi gözlemi yapılabilecek bir olanak olup olmadığı, bu tür bir gözlem için bir girişimde bulunulup bulunulmadığı konusunda da bir bilgi bulunmadığını ifade etti. Alan, şöyle konuştu:

"Ocakta yer alan kömürün Miyosen yaşlı kırıntılı seri içinde yer almakta olduğu, bu genç serinin çevresi ve olasılıkla tabanının; Mesozoyik yaşlı allokton ve genelde geçirimsiz birimlerin hakim olduğu kaya birimlerinden oluştuğu, bölgesel özellikleri dikkate alındığında, allokton birimin, boyutlarının bir kaç kilometre kareye ulaşabilen geçirimliliği yüksek, yeraltı suyu içeren karbonatlı kayaç blokları içerebildiği anlaşılmaktadır. Alandan gelen ilk bilgiler, su boşalımının yer altı suyu sistemiyle ilgili olmadığı yönünde olmasına karşın, allokton birimlerin bu genel karakterinin göz ardı edilmemesi gerektiği düşünülmektedir. Bununla birlikte, su baskını meydana gelen maden ocağının bulunduğu alanda yerel jeolojik yapı ile ilgili henüz ayrıntılı bir bilgiye ulaşılamamıştır. Jeolojik yapıya ilişkin bilgiler ışığında bu olasılık yeniden değerlendirilecektir."

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, su baskınına neden olan suyun kaynağı ile ilgili bilgi edinmek amacıyla tahliye edilen sudan örnekleme yapılması için gereken girişimlerde bulunulduğunu ifade ederken Ermenek Baraj gölünün maksimum su kotu, işletmenin en derin noktasından daha düşük olduğunu hatırlattı.

BÖLGEDE YAMUR BAŞLADI

Kurtarma çalışmasına katılan ve yorgun düşen ekipler ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Bölgede bu Sabah saat 06.00'da başlayan yağmur aralıklarla devam ediyor.

Kömür ocağında mahsur kalan 18 işçinin yakınları Kızılay'ın çadırında beklemeyi sürdürüyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.