Baklavalık fıstık hazırlayan tesislerde yoğunluk
Gaziantep’te önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığı hasat sezonu hummalı bir şekilde devam ederken, baklavalık boz iç ürünü hazırlayan entegre tesisleri sezonun en hareketli günlerini geçiriyor.
Gaziantep’te yaklaşık bir aydır başlanan hasatta çiftçiler tarafından toplanan fıstıklar, fıstık ve baklava üreticilerine servis edilirken, Kurban bayramının da yaklaşmasıyla baklavalık boz iç ürünü hazırlayan entegre tesisleri şu günlerde yoğun bir tempo ile siparişlerini yetiştirmeye çalışıyor.
Teknolojinin gelişmesiyle daha önceleri mahalle aralarında ev hanımlarına kilolar ile elle kırdırılan fıstıklar, son yıllarda entegre tesislerinde gelişmiş makinelerle kırılıyor. Ortalama bir entegre tesisinde günlük olarak 15 tona yakın fıstık kırılıp iç haline getirilirken, bu da hem fıstık üreticilerinin hem de baklavacıların işini kolaylaştırıyor.
Antep fıstığı sezonu başladığından bu yana yoğun bir tempo ile çalıştıklarını belirten fıstık kırımı entegre tesisi Genel Müdürü Osman Güneş, Gaziantep'te her yıl bu aylar hummalı bir çalışmanın başladığını söyledi.
Bu yıl rekoltenin yoğun olmasının da işlerini hareketlendirdiğini dile getiren Güneş, Kurban bayramının yaklaşması ile baklavada kullanılan boz iç ürününü baklavacılara yetiştirmek için yoğun bir mesai içerisine girdiklerini belirtti.
Daha önceleri fıstığın iç haline getirilmesi için mahalle aralarına ev hanımlarına fıstıkları kırdıklarını belirten Güneş, kalabalık bir ailenin gün boyunca ancak 50 kilo fıstık kırabildiğini belirterek, son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle Gaziantep’te fıstık kırma entegre tesislerinin artmasıyla iş yükünün hafiflediğini dile getirdi.
Kırım işlemleri sonucunda fıstık kabuğunun da kendileri için bir gelir kaynağı olduğunu ifade eden Güneş, fıstık işletmelerinde makinelerden ayrıştırılan fıstık kabuğunun da yakacak olarak kullanıldığını aktardı.
Antep fıstığı son yıllarda birçok üründe kullanılmaya başlandı
Antep fıstığının tüm zamanların en yüksek ürün rekoltesi yılı olduğunu belirten Güneş, “Şuan sezonumuzun en hareketli günlerini yaşıyoruz. Bu mevsimde çiftçilerimiz ürünlerini toplarlar. Bu ürünler çeşitli aşamalardan geçer. Bu aşamalardan biri de biziz. Kırma, seçme ve temizleme işlerini biz yaparız. Daha doğrusu entegre tesisi diyebiliriz. Burada çeşitli tesislerimiz vardır. Büyük ve küçük tesislerimiz vardır. Genelde ürün çiftçiden belli bir aşamadan geçtikten sonra bize getirilir. Burada kırılır, temizlenir, kavrulması gerekiyorsa kavrulur ve bu aşamadan sonra paketlenir ve satışa sunulur.” ifadelerini kullandı.
Antep fıstığının, son yıllarda birçok üründe kullanıldığını belirten Güneş, “Her sektörün kendine göre kullanım alanı vardır. Aynı zamanda çeşit çeşit fıstıklarımız vardır. Antep fıstığı baklava başta olmak üzere birçok tatlı çeşitlerinde kullanılır. Fıstık kullanımına göre sınıflandırılıyor. Çünkü çikolataya kullanılan fıstık baklavada kullanılmaz. Antep fıstığı son yıllarda birçok üründe kullanılmaya başlandı.” şeklinde konuştu.
Antep fıstığı ekonomik olarak birçok kişinin geçim kaynağı
Antep fıstığı şuanda ekonomik olarak birçok kişinin geçim kaynağı olduğunu ifade eden Güneş, “Çünkü Antep fıstığının şuan ki yelpazesi çok değişerek aynı zamanda gelişti. Fıstık belki daha önce sadece Antep’te yetişirdi. Fakat şuan Urfa başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde yetiştiriliyor. Bu da bölge için önemli bir kalkınmadır. Bu anlamda fıstık birçok kişinin geçim kaynağı oldu.” diye konuştu.
Daha önceki yıllarda üretilen fıstıkların çatlamamış olanlarının ve kırma işini Gaziantep'in kenar semtlerinde yaşayan ev hanımlarının üstlendiğini aktaran Güneş, son yıllarda fıstık kırma tesislerinin artmasıyla fıstık üreticileri ile baklavacıların ürünlerini hazırlama işinin kendilerinin üstlendiğini kaydetti. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.