Besicilere 200 adet süt sağım makinesi dağıtıldı

Besicilere 200 adet süt sağım makinesi dağıtıldı

Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından besicilere 200 adet süt sağım makinesinin dağıtımı yapıldı.

Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığınca yüzde 70 hibeyle gerçekleştirilen “Bingöl Süt Sağım Makinesi Dağıtım Projesi” kapsamında tedarik edilen 200 adet süt sağım makinesinin Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye 200 üreticiye dağıtımı gerçekleştirildi.

Dağıtım törenine DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu ve besiciler katıldı.

“Bingöl ekonomisi büyük oranda hayvancılığa dayanıyor”

Törende açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, yem bitki üretiminde artış olduğunu belirtti.

Bingöl ekonomisinin büyük oranda hayvancılığa dayandığını ifade eden Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır, “İlimizde süt sığırcılığı temelde küçük aile işletmeciliği halinde ve nispeten eski geleneksel yöntemler kullanılarak yapılmaktadır. Günümüzde bilgiye ulaşma noktasında var olan sorunlar özellikle radyo, televizyon ve internet gibi iletişim araçları sayesinde hızla bertaraf edilebildiği halde, çiftçilerimizin hayvancılıkta makine kullanımı konusunda çok fazla bir gelişme kaydedilememiştir. Bu kapsamda ilimizde başlattığımız Çiftçi Eğitim Seferberliği ile bugüne kadar 6 bin 183 üreticimize ulaştık. ‘Gidilmedik köy, çalınmadık kapı, ulaşılmadık hiçbir üreticimiz kalmasın’ ilkesinden hareketle bu eğitim seferberliğine devam edeceğiz. Eğitimlerimizde hayvan besleme, hayvan refahı, yem bitkileri yetiştiriciliği ve hayvancılık işletmelerindeki mekanizasyona da değiniyoruz. Malumunuz olduğu üzere, süt sağımında makine kullanımı süt sığırcılığının en önemli parametrelerinden birini oluşturmaktadır. İlimiz genelinde sağım işlemi büyük ölçekli işletmeler hariç neredeyse tamamen elle yapılmaktadır. Elle sağım işlemi daha fazla iş gücü gerektirmekte, zaman kaybına neden olmakta ve sağılan sütün temiz ve hijyenik olmamasına neden olmaktadır.” dedi.

Sorunların üstesinden gelmeye çalıştıklarını belirtenBahadır, şunları söyledi: “Tüm bu sorunları ortadan kaldırmak adına DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımızdan 335 adet ve Bingöl İl Özel İdaresi tarafından 100 adet olmak üzere 2019 yılında 435 adet süt sağım makinasını üreticilerimizle buluşturmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Gerçekleştirilen bu projelerimiz sayesinde işletmelerimizde daha fazla süt sağım makinesi kullanılacaktır. Makineli sağım sayesinde süt sağım işlemi daha kısa sürede tamamlanacak, işgücü büyük oranda azalacak, süt verimi artacak ve elde edilen süt daha temiz ve hijyenik olacaktır. Üreticilerimiz daha rahat çalışacak daha çok ekonomik kazanç elde edebilecek ve ilimiz hayvancılığı gelişecektir.”

DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir de, hayvancılıkta en önemli unsurlardan bir tanesinin yem olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Yem olmadan süt üretmemiz mümkün değildir. Hayvancılığın iki çıktısı vardır, biri süt bir diğeri ettir. Hayvan başına bizim 10-25 litreye süt almamız lazım. Çünkü 25 litre süt var olan bir durumdur, hayali değildir. Hayvan başına süt miktarını arttırmak içinde yeterli miktarda, uygun kalitede yem bitkisini vermemiz lazım. Tarım il müdürlüğüyle birlikte yem bitkisi üretimini arttırmamız lazım. Yem bitkilerini uygun zamanda ekip uygun zamanda hasadını yapmamız lazım. Ot olmadan süt olmaz. Çiftçilerimizden ricam, gidin tarım il müdürlüğünüzün kapısını aşındırın.” şeklinde konuştu.

İLKHA


Besicilere 200 adet süt sağım makinesi dağıtıldı

Besicilere 200 adet süt sağım makinesi dağıtıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.