Bu çağda genç olmak zor zanaat

Sınırsız ve sürekli değişimin yaşandığı, her gün süslü maskeler, havalı etiketler arkasında dayatmaların çoğaldığı 21. yy'da genç olmak zor. Hele de mümin/mümine bir genç olmak zor ötesi imtihan. Sosyal medyadan popüler kültüre, mahalle baskısından insanların beklentisine… Bazı şeyler gitgide boğucu ve bunaltıcı olmaya başladı. Bu debdebenin içinde bazen radikal kararlar almaya, hayatımızı düzene sokmaya, bir şeyler başarmaya çalışırız ve bu çabamızın çevremiz tarafından takdir ve destek görmesini isteriz. Ama o da ne? Bizim için devrim niteliğinde olan adımlar çevremizde istediğimiz ilgi ve reaksiyonu sağlamamıştır. Ve başlarız dilimize pelesenk olan sloganımızı haykırmaya ‘hiç kimse beni anlamıyor!'

Duralım ve derin bir nefes alalım. Öyle slogan atmamıza falan da gerek yoktur aslında. Mücadele hayatın ta kendisidir zira.  Hz. Hüseyin'in “Hayat; inanmak ve mücadele etmektir.” sözü bunu kanıtlar nitelikte değil midir? Bu keşmekeşin içinde hayatın bize sunduğu sıkıntılara, hızlı yaşamın beraberinde getirdiği strese karşı ihtiyacımız olan ilkyardımdır. Ve bunu kendi başımıza halletmeliyiz.

Peki, nasıl mı?

‘Durdur, değiştir, dışa vur'. ‘Durun kalabalıklar!' deyip bu debdebenin dışına çekmeliyiz kendimizi. Duygularımızı, zihnimizi ve yer edinmiş düşüncelerimizi durdurmalıyız önce. Ve değişim yapmalıyız. Nefes aldığımızı hissettirecek, sadece bu dünya için yaratılmadığımızı bize anımsatacak, bizi tekrardan yaşama/ hakkıyla yaşamaya döndürecek bir değişimin tam vaktidir şimdi.

Neler mi yapabiliriz?

Renkli kalemlerimiz ve not defterimiz hazırsa gelin şöyle bir düşünelim;

İşte başlıyoruz!

Bir slogan bulalım kendimize ‘Bugünüm dünümden daha iyi olacak!' gibi.

Her okuduğumuzda bize kendimizi güçlü hissettirecek tatta bir şeyler… Sayfanın en başına konduralım sloganımızı, dursun orda.  İlk önce neleri değiştirmek istediğimize karar vermeliyiz. İki başlık açalım şuraya o halde; imanımla ilgili yapabileceklerim, amellerimle ilgili yapabileceklerim. Beyin fırtınası zamanı! İhtiyacımıza göre kendi listemizi sıralayalım alt alta. Kendi listemiz diyorum çünkü ruhumuza hitap edecek olan en ideal liste kendimizde saklıdır. Dolayısıyla burada 30 – 40 tane madde sıralamaktan özellikle kaçınacağım. Şuna inanmalıyız ki yazmayı bitirdiğimizde kendimizi iyi hissedeceğiz. Hele uygulamaya başlayınca doğru karar verdiğimizi anlayacağız. Çünkü hazırladığımız ilkyardım ipuçları bizi, düşünce dünyamızı ve ruhumuzu fıtratımızla eşleştirecek. İhtiyacımız olan değişimleri uygulayabilmemiz ve bunu yaşam biçimi haline getirebilmemiz için adeta bize yol tabelası olacak.

“…Bir toplum kendilerindeki özellikleri değiştirinceye kadar Allah, onlarda bulunanı değiştirmez…” (Ra'd / 11)

Ancak şunu da unutmayalım gayret bizden takdir/yardım Allah'tandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.