Covid-19 pandemisi ve Ayasofya'nın ibadete açılması 2020 yılına damga vurdu
Covid-19 pandemisi, depremler, orman yangınları, doğal felaketler ve ekonomik sorunlardan dolayı sıkıntılı bir yıl yaşadıklarına dikkat çeken halk, 2021 yılının refah ve huzur dolu, insanların rahata kavuştukları bir yıl olmasını temenni etti.
2020 yılını geride bırakırken bu yıla Çin’in Wuhan ketinden çıkıp dünyaya yayılan ve yaklaşık 2 milyon insanın ölümüne neden olan Coronavirus (Covid-19) salgını damgasını vurdu.
Covid-19 nedeniyle dünya genelinde sıkıntılı günler yaşanırken tedbir amaçlı uygulanan sokağa çıkma ve seyahat yasakları, umre ve hac ibadetinin yapılamaması, camilerin aylarca kapalı kalması, akraba ve komşu ziyaretlerinde yaşanan sıkıntılar, sağlık çalışanlarının günlerce evlerine gidememesi, öğrencilerin okullarından geri kalması ve insanların en sevdiklerini kaybetmesi gibi birçok sıkıntı yaşandı.
Türkiye’de ise 2020 yılı; Covid-19 pandemisi, Elazığ, Malatya, İzmir depremleri ve Van'daki çığ faciası gibi felaketlerle vatandaşların hafızasında yer tuttu.
2020 yılının en güzel yönü ise başta Türkiye Müslümanları olmak üzere İslam ümmetini sevindiren ve 86 yıl sonra asıl hüviyetine çevrilen Ayasofya'nın tekrar cami olarak ibadete açılması oldu.
2021’e sayılı saatler kalırken Gaziantep halkı, 2020 yılını ve 2021 yılındaki beklentilerini İLKHA’ya değerlendirdi.
Covid-19 pandemisi ve ekonomide yaşanan gelişmelerin en çok halkı etkilediğini belirten vatandaşlar, 2020 yılı gibi bir yıl görmediklerini dile getirdiler.
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin yanı sıra yıl boyunca yangın, deprem, sel ve kazaların hayatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken vatandaşlar, 2020 yılını “felaketler yılı” olarak nitelendirdi.
Bu yılda yaşanan felaketlerden ders çıkartılması ve insanlığın Allah’a yönelmesi gerektiğini ifade eden vatandaşlar, 2021 yılının hayırlara vesile olmasını, Covid-19 pandemisinin bitmesini ve tekrar sağlıklı günlerin yaşanmasını temenni etti.
Sıkıntılı bir yılı geride bırakmalarına rağmen umutlarını kaybetmediklerini belirten vatandaşlar, 2021 yılının İslam ümmetine hayırlar getirmesini ve Müslümanların daha çok birbirine kenetlendiği bir yıl olmasını diledi.
Covid-19 pandemisi nedeniyle esnaf olarak çok zor günlerden geçtiklerini belirten Erhan Tabur, 2020 yılının genel olarak çok sıkıntılı geçtiğini söyledi.
“2021 gerçekten unutulmaz”
Esnaf olarak çok kötü bir yılı geride bıraktıklarını anımsatan Tabur, “Covid-19 hastalığı, sokağa çıkma yasağı ve diğer kısıtlamalar, dünya genelindeki ekonomik krizden dolayı 2020 yılı çok kötü bir yıl oldu. İnşallah 2021 yılı güzel bir yıl olur. Her şeyi sil baştan yaşarız. En başta virüs denilen bu illetten hep birlikte kurtuluruz. Tekrar eski günlerimize döneriz. Tekrar eski sağlığımıza kavuşuruz. 2021 gerçekten unutulmaz. Fakat yeni yıldan çok umutluyuz. İnşallah yeni yıl iyi olacak.” dedi.
“2020 yılı bizim için üzücü bir yıl oldu”
Covid-19 pandemisi, doğal felaketler ve ekonomik sıkıntılardan dolayı 2020 yılının çok kötü ve sıkıntılı geçtiğini belirten İzzet Tok, “Pandemiden dolayı aylarca camilere gidemedik, cemaatle namaz kılmaya hasret kaldık. Ekonomik yönden de bu yıl bayağı bizi olumsuz etkiledi. 2020 yılı bizim için üzücü bir yıl oldu. Bu sene beklentilerimizi tam olarak karşılayamadık ama 2020 yılında bir sevindirici haber geldi. Yıllardır müze olan Ayasofya Camii tekrar cami oldu. 2020 yılının en güzel yönü Ayasofya Camii’inin tekrar ibadete açılması oldu. Ülkemizde güzel adımlar atılıyor. İnşallah 2021 yılı çok daha güzel bir yıl olur.” temennisinde bulundu.
“Pandemi nedeniyle öğrenciler olarak çok sıkıntılar yaşadık”
Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılının öğrenciler için çok sıkıntılı geçtiğini ifade eden üniversite öğrencisi Hüseyin Bozkoç, “2020 yılı hiç güzel geçmedi. Çünkü sıkıntılarla dolu bir yıldı. Pandemi nedeniyle öğrenciler olarak çok sıkıntılar yaşadık. 13 Mart'tan itibaren pandemi süreci başladı, okula gidemedik ve uzaktan eğitim görmeye başladık. Uzaktan eğitim alırken herkes memleketine gitti. Bayağı sıkıntı yaşadık. Çünkü herkesin telefonu, bilgisayarı veya tableti yok. Bundan dolayı sıkıntı yaşadık. Özellikle sağlık bölümünde okuyan öğrenciler daha çok sıkıntı yaşadılar. Çünkü sağlık bölümünde staj ile eğitim veren bölümler var. Uygulama olmadığı zaman eğitim eksik kalır. Bizler de uygulamalardan mahrum kaldık. Bu yıl okula gidemedik, yaklaşık 10 aydır da okula gidemiyoruz. Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitim gibi olmuyor. Uzaktan eğitim bizi bayağı olumsuz etkiledi. İnşallah ikinci dönem okullar açılır, bütün öğrenciler okullarına kavuşur.” şeklinde konuştu.
“İnsanların bu yıldan çok büyük ders çıkarması lazım”
2020 yılını “rahmet ve felaket” yılı olarak nitelendiren esnaf Tamer Toker de insanlığın bu yıl yaşanan felaketlerden ve salgından ders çıkartması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Avustralya'da develerin katledilmesinden sonra orman yangınları ve pandemi 2020 yılına damga vurdu. Bu olaylar felaketti. Pandemi sürecinden sonra bazı olaylar rahmet oldu. Çünkü belki daha da kötü olaylar olacaktı. Fakat pandeminin olması insanları eve kapattı, ticaret durdu ama bazı olaylar da durmuş olabilir. Bu süreci rahmet olarak kabul edelim. Ayasofya Camii'nin ibadete açılması ve Karabağ'ın tekrar Azerbaycan’a verilmesi de bu yılın rahmet yönüdür. İnsanların bu yıldan çok büyük ders çıkarması lazım. Bencilliği elden bırakması lazım. İnsanların birbirlerine karşı merhametli olması lazım. Bu yıldan çıkaracağımız çok ders var. Ders çıkarmazsak 2021 yılında belki daha büyük felaketler bizleri maalesef bekleyebilir.”
“Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin ibadete kapatılması bizi çok üzdü”
2020 yılının en üzücü yönlerinden birinin her yıl milyonlarca Müslüman’ın Hac ibadeti için bir araya gelememesi olduğunu belirten Mehmet Kızılbent, “Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin ibadete kapatılması bizi çok üzdü. İslami ümmeti ve Kudüs inşallah tekrar özgürlüğüne kavuşur. Rabbim bizleri affetsin. Rabbim inşallah bu yıl yaşadığımız bütün bu sıkıntıları hayra çevirsin. İslam coğrafyasındaki Müslümanlara basiret ve şuur nasip etsin. Rabbim kafirleri ise inşallah perişan etsin. İnşallah 2021 yılı için temiz bir sayfa açarız.” şeklinde konuştu.
“2020 yılındaki sıkıntıyı hiç bir yıl görmedik”
2020 yılının esnaf açısından çok sıkıntılı geçtiğine dikkat çeken Çağlar Çiçek de “2020 yılı bizim için çok kötü geçti. Ülke ve vatandaşlar olarak sıkıcı bir durumdayız. İnşallah bir an önce bu hastalıktan kurtulur, ferah günlere kavuşuruz. Ülke olarak daha iyi yerlere geliriz ama biraz sabır etmemiz lazım. Ekonomik olarak çok büyük bir sıkıntıdayız. Bu süreç ekonomimizi çok olumsuz etkiliyor. 11 yıldan beri esnafım 2020 yılındaki sıkıntıyı hiç bir yıl görmedik. Rabbim bir daha böyle sıkıntılı bir yıl göstermesin.” ifadelerini kullandı.
Covid-19 nedeniyle alınan tedbirler kapsamında okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesinden dolayı ücretli öğretmen olduğu için işsiz kaldığını belirten Kadir Uğur Taşçı da 2020 yılının kendisi için çok zor bir yıl olduğunu ifade etti.
“İnşallah 2021 yılı güzel geçer”
Taşçı, “Türkçe öğretmeniyim ve atanamayan öğretmenlerden biriyim. 4 yıldır iş arıyorum. Hiçbir sene 2020 yılı kadar kötü geçen bir sene görmedim. En azından ücretli öğretmenlik yapıyorduk, geçimimizi sağlıyorduk. Maalesef Covid-19’dan dolayı okullar kapandı. Fakat tüm giderlerimiz devam ediyor. Bu giderlerimize yönelik bir çare yok. Devlet de halka bir veriyor iki alıyor. 2020 yılı çok kötü geçti ama İnşallah 2021 yılı güzel geçer.” diye konuştu.
“İnşallah 2021 yılı hepimiz için hayırlı olur”
2021 yılının refah ve huzur dolu, tüm insanlığın rahata kavuştuğu bir yıl olmasını temenni eden Kemal Dinarcıoğlu ise şöyle konuştu:
“2020 yılı hiç hayırlı geçmedi. Özellikle bu salgından dolayı akraba ziyaretine gidilememesi, cenazelere gidilememesi ve kimsenin kimseyle görüşememesinden dolayı sıkıntılı bir yıl oldu. Salgın hastalıktan dolayı birbirimize selam vermekten bile korkuyoruz. Bu yıl insanlar için hiç hayırlı olmadı. İnşallah 2021 yılı hepimiz için hayırlı olur.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.