Diyanet Ayrımcılık Yapıyor
Diyanet tarafından Mübarek Ramazan aylarında her yıl geleneksel olarak düzenlenen kitap fuarlarına bazı yayınevleri alınmıyor. Bu yayınevlerinden biri de, yıllarca başvurduğu halde bir türlü alınmayan Dua Yayıncılık.
İSTANBUL- Diyanet'in bu yıl 32.'sini düzenlediği geleneksel 'Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'na, yıllarca başvurdukları halde alınmayan yayınevleri mevcut. 125 çeşit kitap basan ve Kutlu Doğum aylarında 500 bin siyer kitabı satan Dua Yayıncılık da bu fuara alınmayan yayınevlerinden biri.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Dua Yayıncılık çalışanı ve aynı zamanda yayınevinin yazarlarından olan Hasan Sabaz, ajansımıza çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"Yıllarca başvuru yaptık ama çıkmadı"
Kitap fuarına 2005 yıllarında iki üç sefer başvuru yaptıklarını ama buna rağmen fuara alınmadıklarını belirten Sabaz, "2005 yıllarında başvurularımız cevapsız kalınca birkaç yıl başvuru yapmadık. Bu yıl bir daha başvurduk ama yine çıkmadı. Bize yer verilmeyeceğinden emin olduğumuz için aralıklarla başvuru yaptık. Ama bu yıl yine şansımızı deneyelim belki adımız çıkar dedik, ama yine de çıkmadı. Alınmayan sadece biz değiliz, mesela Kürtçe yayın yapan yayınevleri de alınmıyor. İslami de olsa!" diye konuştu.
Fuar'da yer alacak yayınevlerini büyük kitapçılar mı belirliyor?
Diyanet'in kendilerini fuara almamalarının nedeni olarak yer sıkıntısını gerekçe gösterdiğini ama buna inanmadıklarını söyleyen Sabaz, "Bizlere yer sıkıntısından dolayı almadıklarını ifade ediyorlar ama bu doğru değil. Şu anlamda doğru değil. Bunun bazı kriterleri var. Diyorlar ki, orada yer almak için eski yayıncı olmak, çok kitap çıkarmak gerekiyor. Ama biz bakıyoruz ki çıkardığı kitap sayısı 3-5 olan yayınevleri orada yer bulabiliyor.
Burada ilginç olan başka bir şey var ki o da geçen yıl kitap fuarı başladıktan sonra, çıkardığı kitap sayısı 7-8 olan bir kitapçı, Diyanet tarafından aranarak "bir yer boş kalmış gel sana yer verelim" dendiğini biliyoruz. Buradaki mesele, ahbap çavuş meselesi… İşin birinci yanı bu, yani dost ve tanıdıklar araya girerek işler hallediliyor. İkincisi büyük yayınevleri yer alıyor fuarda. O fuarda yer alacak olan listenin hazırlanmasında onların büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz. Zaten fuara gittiğinizde görürsünüz. En göze çarpan en güzel yerleri bunlar alır. Bu yayınevlerinin diyanetin oluşturduğu kurulda listeye etki etme güçleri var" dedi. (Enes Durmaz - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.