"Dünyada artık şehirler yarışıyor"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, dünyada artık şehirlerin yarıştığını ve ülkeleri şehirlerin temsil ettiğini belirtti.
Gaziantep Üniversitesinde “6. Ulusal 2. Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyumda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, dünyada artık şehirlerin yarıştığını ve ülkeleri şehirlerin temsil ettiğini söyledi.
Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) düzenlenen sempozyuma Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Bülent Öztürk, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Atınç Olcay ve öğrenciler katıldı.
Gaziantep’in geçmişinin 5 bin yıl öncesine kadar giden, arkeolojik ve tarihi mirası ile kültürel miras yoluyla kalkınma modelini hayata geçirdiğinin belirten Arısoy, Gaziantep’in Türkiye’yi hakkıyla temsil eden ender şehirlerden bir tanesi olduğunu ifade etti.
Arısoy, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gaziantep ülkemizi hakkıyla temsil eden ender şehirlerden bir tanesidir. Hiç şüphesiz ki bu kalkınma modelinin temelinde ortak akılla yönetim vardır. Bu yönetim modelinin bakanlığımızın politikalarıyla uyumlu olması da ayrıca başarıyı artırmaktadır. Beş antik kentiyle kadim bir medeniyetin mirasçısı olan Gaziantep, birçok mutfağın lezzetlerini kendi potasında harmanlamış, mührünü vurmuş, özgün ve zengin bir mutfak kültürü oluşturmayı başarmış müstesna gastronomi şehirlerinden biridir. Bu yönüyle Gaziantep dünyanın gastronomi şehri olmayı fazlasıyla hak etmektedir.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uluslararası düzenlediği fuarlarda Gaziantep mutfağının tanıtılmasına önemli katkılar sağladığını ifade eden Arısoy, UNESCO’nun geçici kültür mirası listesinde yer alan Yesemek ve Zeugma antik kentlerinin asil listeye alınması için çalışmalar ile tanıtımları artıracaklarını kaydetti.
Gaziantep Valisi Yerlikaya ise Gaziantep’in birçok alanda başarılı çalışmalara imza attığını belirterek, kentin tarih, kültür ve turizmine katkı sağlayacak çalışmalarından bahsetti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de gastronominin yükselen bir değer olduğunu belirterek, ellerinde çok önemli bir sermaye bulunduğunu söyledi.
İnsanlık tarihi boyunca en eski medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu coğrafyada yüksek bir birikimin bulunduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu:
“Elimizdeki birikmiş gücümüzü geleceğe taşımak, koruyarak kullanmak bizim en büyük hedefimizdir. Sürdürülebilir kalkınma dediğiniz şeyin artık ekonomik kalkınma olmadığını görüyoruz. Bakın paranın büyütüldüğü zaman insana mutluluk getirmediğini gördüğümüz yeni bir dünya düzeninde yaşıyoruz. Ekonomik kalkınmayla beraber içerisine kültürü, sosyoloji, medeniyeti katmazsak, bu hazineyi birlikte eş zamanlı götüremezsek ve yarın 2023 hedefinde kişi başına düşen milli gelir yakaladığımız zaman mutlu insan topluluğu, erdemli insanlar, faziletli insanlar hedefinde nerede olduğumuz sorusunun cevabı için bugün bu meseleleri aynı şekilde ikiz kardeş gibi götürmemiz gerektiğini görüyoruz.”
Küresel anlamda yapılan araştırmalar sonucunda gastronomi ve arkeolojinin bölge için çok büyük bir değer olduğunu ifade eden Şahin, söz konusu sermayeyi uluslararası boyuta taşıyabileceklerini gördüklerini ve bu noktada önemli çalışmalar yaptıklarını aktardı.
Gastronomi ve arkeoloji üzerinde şehrin rekabet gücünü yükseltmeye çalıştıklarını dile getiren Şahin, “UNESCO’dan aldığımız onay doğru konumlandığımızda bunu başarabileceğimizi bize gösterdi. Şimdi yine beş antik kenti geçici listeden kalıcı listeye alınması bizim en büyük meselemiz. Bununla alakalı da bütün dünyaya bunu anlatmak istiyoruz. Arkeoloji, tarih dünyası bu topraklardaki geçmişi merakla bekliyor. Hitit, Roma döneminin bütün hazineleri bu topraklarda keşfedilmeyi bekliyor.” diye konuştu.
Şahin, kentin kültür, tarih ve turizmine yapılan çalışmalarını anlatarak, arkeoloji ve göç enstitüsü kurma çalışmaları yaptıklarını da belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.