Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, Millî Eğitim Şurası'na önerilerini iletti

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, Millî Eğitim Şurası'na önerilerini iletti

Millî Eğitim Şurası'na öneri ve taleplerini ileten Diyarbakır Eğitim-Bir-Sen, okullar arası sosyo-ekonomik farklılıklardan Din ve Ahlak Eğitimi talebinin karşılanmasına kadar birçok konuyu ele aldı.

Dün itibariyle başlayan ve "Eğitimde Fırsat Eşitliği" temasıyla ve yaklaşık 7 yıl aradan sonra toplanan 20'nci Millî Eğitim Şurasında kurulacak olan "Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği", "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" ve "Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi" gibi özel ihtisas komisyonları için Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi talep ve önerilerini sundu.

Şube tarafından Millî Eğitim Şurası'na sunulan öneriler arasında mesleki eğitim alanında; altyapı, donanım, insan kaynağı ve uygulama alanları yoğun bir gelişim sürecine tabi tutulması ile çıraklık esas tecrübe faktörü olarak benimsenip mesleki eğitime başlama yaşı ortaokul, bazı meslekler için ise ilkokul düzeyine çekilmesi önerisi yer aldı.

Bölgeler ve okullar arası sosyal-ekonomik farklılıklarının artmasının eğitimde fırsat ve imkân eşitsizliğini derinleştirdiğine vurgu yapılan talepte, önümüzdeki süreçte bunun çözümüne ilişkin eylem planları oluşturulması gerektiği belirtildi.

Din ve Ahlak Eğitimi talepleri karşılanmalı

Talepler arasında; eğitim sistemi içerisinde çocukların akademik, sosyal, bilişsel ve duyuşsal becerilerini zenginleştirecek, çocuğun gelişimi üzerinde etkisi kabul edilen velilerin ve diğer bileşenlerin sürece daha fazla katılımını destekleyecek düzenlemeler yer alması ifade edildi.

Okul Öncesinde, 1, 2 ve 3'üncü sınıflarda Din ve Ahlak Eğitimi talebinin karşılanması önemli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekilirken okul öncesi çağdaki çocuğun fiziksel, sosyal, duygusal ve dil gelişimleri ne kadar önemli ise manevi gelişimi de aynı şekilde önemli olduğuna vurgu yapıldı. Çocukların erken çocukluk döneminde din ve ahlak eğitimi ihtiyacını gözetecek program türleri oluşturulması gerektiği belirtildi.

"Nitelikli ve niteliksiz okul ayırımı ortadan kaldırılmalı" başlığıyla önerilerini ileten Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, bütün okulların nitelikli olması için imkân ve koşul düzenlemelerine odaklanılmasının yanı sıra dezavantajlı öğrenci ve aile gruplarına yönelik, ilave özel programlar oluşturulması gerektiğini ifade ederek ihtiyaca yönelik sosyal ve ekonomik destek paketleri hazırlanmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Okulların sosyo-ekonomik yetersizliği dikkate alınarak planlama yapılmalı

Okul öncesi eğitime erişim imkanları akran zenginliği ortamı içerisinde artırılması konusuna da değinen Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi, bütün okullarda okul bütçesi uygulamasına geçilmesiyle beraber okulun sosyo-ekonomik yetersizliği dikkate alınarak planlamanın yapılması gerektiğini belirtti.

Bütçe miktarının okulun ihtiyacı ile fırsat ve imkân eşitliğini sağlama amacına yönelik olarak belirlenmesi gerektiği ifade edilen talepte bütçenin okulun tasarrufuna verilmesini önerdi.

Eğitim sistemi hakkında da görüş belirten Eğitim-Bir-Sen, ikili eğitim yerine bütün okulların normal eğitime geçilmesinin esas öncelik kabul edilmesi; akademik kaygı düzeyi ayarlanmış, sosyal ve duygusal gelişime değer veren, doğa ile uyumlu bitki ve hayvan yaşamına destek veren okul tarz ve mimarisi tercih edilmesi ve bütün okul türlerinde özel eğitime erişim imkanlarının artırılması konularını ele aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.