Ekmek küreği teknolojiye direniyor video
Gaziantep’te 25 yıldır dede mesleği olan ekmek küreği yapımı mesleğini sürdüren zanaatkâr, eskiye dönük birçok mesleğin son demlerini yaşamasına rağmen kürek yapma mesleğinin fırınlara bağlı olarak güncelliğini yitirmediğini söyledi.
Gaziantep’te 25 yıldır marangozluk yaparak geçimini sağlayan kürek ustası Metin Özbiçer, 25 yıldır bu işle uğraştıklarını belirterek, fırıncılara bağlı olarak halen günümüze kadar gelen ekmek küreği yapma mesleğinin teknolojiye yenilmeyen mesleklerden olduğunu belirtti.
Ekmek küreğinin, pide fırıncılarının vazgeçilmez gereci olduğunu belirten Metin Usta, yaptığı kaliteli ve dayanıklı ekmek küreklerini Almanya başta olmak üzere ABD ve Belçika’ya göndererek ürünleri Avrupa ülkelerine de satıyor. Her ne kadar kalifiye eleman yetişmemesi kendileri için bir sıkıntı olsa da Biçer, mesleğini sürdürmenin mücadelesini veriyor.
"25 yıldır babam ile birlikte bu mesleği sürdürüyorum"
Gaziantep’te fırıncılara bağlı olarak halen günümüze kadar gelen ekmek küreği yapma mesleğinin her geçen gün değer kazandığını belirten Biçer, “İlkokul yıllarından itibaren babamın yanına gelerek kürek yapımının inceliklerini öğrendim. 25 yıldır babam ile birlikte bu mesleği sürdürüyorum. Gaziantep’te ekmek küreği üretimi yapan sadece 6 işyeri kaldı.” dedi.
Dededen kalan ekmek teknesine kilit vurmamanın mücadelesini verdiğini belirten Biçer, “Bu meslek dedemden kalan bir meslek. Biz 3 kuşaktan beri bu mesleği yapıyoruz. 85 yıldır dedem, babam ve ben bu işi yapıyoruz. Ekmek ve pide fırınlarına kürek yapıyoruz. Mesleğimiz, fırınlara bağlı olarak güncelliğini koruyor. Günde ortalama 15 tane kürek yapıyoruz. Satışlardan da memnunuz. Mesleğimiz unutulmayacak bir meslektir.” ifadelerini kullandı.
"Mesleği devam ettirecek kalifiye eleman yetişmiyor"
En büyük sıkıntılarının mesleği devam ettirecek kalifiye eleman yetişmemesi olduğunu söyleyen Biçer, “Her meslekte olduğu gibi bizim de yetişmiş elemanımız yok. Mesleği devam ettirecek kalifiye eleman yetişmiyor. Bizim mesleğimizde çok büyük eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Bu işi öğrenmek isteyen herkese kapımız açık. Bu mesleğin unutulup yok olmasını istemiyoruz.” diye belirtti.
"Mesleğimiz her geçen gün canlanıyor"
Teknolojinin gelişmesinin ister istemez kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Biçer, buna rağmen diğer mesleklere göre kendilerinin teknolojiye direndiğini söyledi.
Biçer, “Şu an da bu mesleği 6 kişi devam ettiriyoruz. Bunlardan biri babam diğeri benim. İyi-kötü bir ekmek parası kazanıyoruz. Somun fırınları yeni makineler almaya başladı. Fakat taş ocağı ekmeği yapan pide fırınları ve Gaziantep yöresinde lahmacun olduğu sürece bizim işimiz ölmez. Mesleğimiz her geçen gün canlanıyor.” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.