Ev sahibi olmak hayal oldu
Gaziantep'te hayat pahalılığı her geçen gün artarken konut ve kiralık ev fiyatlarındaki artışlar dikkat çekiyor.
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, depremler, mülteci akını, düzensiz göç, yetersiz konut ve en önemlisi de ekonomik belirsizlik gibi nedenlerle konut ve kiralık daire fiyatlarında yapılan aşırı artış birçok mağduriyete neden oluyor.
Türkiye genelinde konut fiyatlarının en fazla arttığı il olan Gaziantep’te ev sahibi olmanın hayal oldu. Gaziantep’te geçtiğimiz yıla oranla konut fiyatları büyük bir oranda artarken daha önceleri 250 bin TL dolaylarında olan 2+1 konut fiyatları 300-350 bin, 300 bin TL’den başlayan 3+1 konut fiyatları ise 400 bin ila 700 bin TL arasında satılıyor.
Türkiye’nin en büyük illerinden Gaziantep’te konut ve kiralık daire fiyatlarının her ay afaki bir şekilde yükselmesi halkı mağdur ederken ev sahibi olmak isteyenler ev hayali bile kuramıyor.
Kentte konut ve kiralık daire fiyatlarının her geçen gün artması özellikle de dar gelirli ve asgari ücretle çalışanları mağdur ediyor.
Kentte kiralık ev fiyatları bölgesine göre bin TL ile 3 bin 500 TL arasında değişirken dar gelirli ailelerin ikamet ettiği mahallelerde ise müstakil evlerin kira fiyatları 800 TL’den başlıyor.
Son 10 yılda artış gösteren konut ve kiralık daire fiyatları halkın bütçesini adeta zorlarken kentte kimi bölgelerde asgari ücreti geçen yüksek kira fiyatları karşısında halk çaresiz kalıyor.
Konut fiyatlarının ve kiralık daire fiyatlarının her geçen yükselmesi halkı olumsuz etkilerken kentte konut satın almada ve daire kiralamadaki aşırı artış, halk ile birlikte gayrimenkul sektörünü de ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.
Kentte yaşayan vatandaşlar, artan konut fiyatları nedeniyle ev sahibi olamazken 2011 yılından bu yana yüzde 100 oranında artış gösteren kira fiyatları da halkın bütçesini zorluyor.
Halk, yüksek konut fiyatları ve aşırı kira artışları nedeniyle zor günler geçirdiklerine dikkat çekerek bu konuda yetkililerden bu soruna bir çözüm bulmasını istiyor.
Öte yandan kiralık ev bulmanın da çok zor olduğu kentte halk hem ev bulamıyor hem de çok yüksek fiyatlarda kira vermek zorunda kalıyor.
Konut ve kiralık ev fiyatlarındaki aşırı yükselişin halkın zor duruma düşmesine neden olduğuna dikkat çeken gayrimenkul danışmanları ve sektör temsilcileri, konut ve kiralık ev fiyatlarındaki aşırı yükselişin önüne geçilmesini istedi.
Gayrimenkul danışmanları ve sektör temsilcileri, imara kapalı alanların imara açılmamasından, kentsel dönüşümün yeterince yapılmamasından, yeni konutların yapılmamasından ve arsa fiyatlarının yüksek olması ile inşaat girdi maliyetlerinin aşırı derecede artmasından dolayı konut ve kiralık ev fiyatlarının arttığına dikkat çekti.
“Artık halk neredeyse çadır kuracak”
Türkiye'de özelikle son yıllarda konut ve kiralık ev fiyatlarının her geçen gün artmasının halkı mağdur ettiğini belirten Gayrimenkul danışmanı Musa Türkmen, “Konut kiralık ev fiyatlarının artması arsaların yetersizliğinden kaynaklanıyor. Yeteri kadar arsa yok, kentsel dönüşüm yok ve Gaziantep'e yoğun bir göç var. Göç olduğundan dolayı kira fiyatları yükseliyor. Günlük 100 kişi gelip kiralık daire soruyor ama kiraya vereceğimiz daire yok. Kirası 700 lira olan kiralık daire şu an 1500 lira oldu, buna rağmen 1500 liraya bile kiralık ev bulunamıyor. Bundan dolayı çok büyük sıkıntılar var. Demir, çimento ve her şey pahalı, bundan dolayı da sıkıntı yaşıyoruz. Buna bir çare ve çözüm bulmamız gerekiyor. Fakat bu konuda bir şey yapamıyoruz. Yetkililerin bu konuda bir çözüm bulması lazım. Zaten esnaf olarak bu konuda hepimiz sıkıntılıyız, alım-satım yok, kiramızı ödeyemiyoruz. Halkın ev alacak gücü yok. Artık halk neredeyse çadır kuracak.” dedi.
Kent genelinde hem konut satın almada hem de ev kiralamadaki yüksek artışların halkı ciddi anlamda olumsuz etkilediğini belirten Mehmet Çil ise yükselen konut fiyatlarının halkın ev alma umutlarını her geçen ertelemesine neden olduğunu ifade etti.
“İmara açılması gereken alanlar imara açılsa bu sıkıntı olmaz”
Yükselen konut fiyatlarının engellenmesi için her hangi bir çalışma yapılmadığını belirten Çil, “Kentsel dönüşümün yapılmaması, imara açılması gereken alanların imara açılmaması ve birde dairelere talep çok olduğundan dolayı konut fiyatları artıyor. Çünkü millet artık müstakil evlerin yerine artık dairelere yöneliyor. Ev sahipleri konut ve kiralık ev fiyatlarını iki katına çıkarıyor. Çünkü talep var. Fakat imara açılması gereken alanlar imara açılsa bu sıkıntı olmaz. Kentsel dönüşümünde yapılması bir nebze de olsa fiyatları biraz düşürür. Belediyemiz daha önceki yaptığımız inşaatlarda 50-60 bin lira bandında yapı denetim ruhsatı ücreti alınıyordu. Şu anda iki bloklu bir inşaat yapıyoruz, ortalama bir milyonun üzerinde yapı denetim ruhsatına para isteniyor. Bu da ister istemez daire fiyatlarına yansıyor. Doların yükselmesinden, demir ve çimento fiyatının yükselmesinden dolayı maliyet artıyor. Bu şekilde olunca da daire fiyatları yükseliyor. Devletin bu duruma bir el atması lazım. Kentsel dönüşümün yapılması lazım. İmarsız alanların imara açılması lazım.” ifadelerini kullandı.
“Yeteri kadar kentsel dönüşüm yapılmıyor”
2011 yılında Suriye'deki iç savaşın başlamasının ardından Suriyelilerin kente göç etmesinden sonra konut ve kiralık daire fiyatlarını arttığına dikkat çeken Hüseyin Akar da şunları söyledi:
“Kentsel dönüşümün yapılmamasından, yeteri kadar arsaların imara açılmamasından ya da konut yapılmamasından dolayı konut fiyatları yükseliyor. Çünkü konut az yapılıyor, yetmiyor. Konut sayısı yetişmediğinden dolayı sürekli dairelere talep oluyor, talep olunca da daire fiyatları artıyor. Bundan dolayı insanlar birçok mağduriyet yaşıyor. Demirin fiyatı yükseldi, bir torba çimento 30 TL’ye yükseldi. İnşaat yapan firmalara da hak veriyoruz. Bu maliyetler ister istemez yeni konut fiyatlarına yansıtılıyor. İnsanların alım gücü de yoktur. İnsanlar ev alma konusunda ciddi sıkıntı yaşıyorlar. Yeni imar alanları açılmalıdır. İmara açılması gereken alanlar imarlı açıldığında müteahhitler daha çok konut yapacaktır. Konut çok olursa ve maliyetlerde düşerse fiyatların düşeceğini düşünüyoruz.”
“Hem kiralık ev bulamıyoruz hem kiralar çok yüksek”
Düğün hazırlığı yaptığını belirten İbrahim Halil Bozkurt ise 3 aydır kiralık ev bulamamaktan ve kiralık dairelerin fiyatının yüksek olmasından yakınarak, “Kiralık ev arıyoruz ama bulamıyoruz, fiyatlar çok yüksek. 700-800 liralık daireler 1500 lira olmuş. Asgari ücretle geçinenler çok zor durumda. Aynı zamanda evde bulamıyorlar. Evin kirasını, elektrik ve su faturasını ödeyemeyecek durumdalar. Şu anda piyasa hiç iyi değil. Emlakçıların elinde de bir şey yoktur. Çünkü onlar da sadece komisyon ile çalışıyor. Şu an kiralık ev bulamıyoruz. Yaklaşık 3000 bin lira asgari ücret alan biri 1500 lira ev kirası ödese, 1000 TL fatura ve diğer muhtelif giderleri de olsa nasıl geçinecek? Yetkililerin bu duruma el atmasını istiyoruz. 3 ayda ev arıyoruz ama bulamıyoruz, bulduğumuz evlerin de fiyatı daha çok yüksek.” diye konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.