Fırıncılardan un zammına tepki

Fırıncılardan un zammına tepki

Elazığ’ın Palu ilçesindeki fırıncı esnafı, ekmeğin ham maddesi olan una son bir ayda 4 defa zam gelmesine tepki gösterdi.

Fırıncı esnafı, girdi maliyetlerinin yükseldiğini buna rağmen ekmeğe zam yapmaktan uzak durduklarını ifade etti. Una son bir ayda 4 defa zam gelmesine tepki gösteren esnaf Uğur Saylan, kendilerinin zor durumda olduğunu söyledi.

Saylan, “Geçen yıl bir çuval un 80-90 TL iken şu anda ise 150 TL olmuş. Buğday hasadının bol ve bereketli olmasına rağmen bu zamlar bizi sıkıntıya sokmaktadır. En son almış olduğumuz ekmek rayişi geçen yıl idi, o da 400 gram pişmiş ekmek 1.25 TL idi. Buna karşın una her ay zam gelmektedir. İşçi parası, vergi parası, odun parası, bu giderler ile beraber ciddi anlamda sıkıntıya girmekteyiz. Bu konuda yetkililerin gerekli olan müdahaleyi yapmasını istiyoruz.” dedi.

Yapılan zamların yetkililerce kontrol altına alınması gerektiğini belirten Feyzi Saylan, zam yapıldığı zaman işlerinin düştüğü vurgulandı.

Saylan, “Zamlar bizi çok sıkıntıya sokmaktadır. Eski zamanlarda hasat zamanı unda 4-5 TL’lik indirim gelirdi. Ama una şu an ise ayda 4 defa zam geldi. Un ve sigorta öylesine bizi zorluyor ki bunun yanında işçi bulmakta zorlanıyoruz. Konuyla ilgili devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Bu sıkıntılarımıza bir çare bulsunlar. Una yapılan zamları önlesinler. Ekmeğe zam istemiyoruz. Çünkü zam yaptığımız zaman işlerimiz düşüyor. 10 tane ekmek alan 5 tane ekmek alıyor. Biz istiyoruz ki ekmeği 50 kuruş yapalım, sürümden kazanalım. Sürüm olmadığı zaman biz sürekli sıkıntı çekiyoruz. 26 yıllık mesleğimin döneminde ilk defa bir ayda 4 kez una zam yapıldığını gördüm. 15-20 liralık bir zam büyük bir para ve bu bizi ciddi anlamda zorluyor.” ifadelerini kullandı.

Una zam yapılmaması gerektiğini belirten Mahir Yılmaz, girdi maliyetlerinin artmasından dolayı zor durumda olduklarını söyledi.

Yılmaz, “Bizim isteğimiz ekmeğe zam yapılması değil. Un, sigorta, maya gibi gider fiyatlarında indirime gidilmesi ve ekmeğinde 50 kuruşa indirilmesini istiyoruz. Ekmek ucuz olsun ki herkes yesin. Bir tane ekmek alan kişi 3 tane alsın. Ama şu anda bir çay 1 TL 50 kuruş ama ekmek 1 TL 25 kuruş. Bir çayın fiyatı dahi ekmekten daha pahalı. Şu ana kadar ithal una 20 dolar civarında zam gelmiş durumdadır. Ne biz çalıştığımızdan bir şey anlıyoruz, ne de müşteri yediğinden bir şey. Bunun sebebi ise una her zam geldiğinde gramından da düşüyor. Ekmeğin gramının düşmesi demek fakir fukaranın biraz daha eziyet çekmesi aç kalması anlamına geliyor.” dedi.

Un, odun ve maya zamlarından bahsederek çalışan işçilerin azaldığını ifade eden Abdüsselam Yıldırım, zam değil indirim yapılması gerektiği belirtildi.

Yıldırım, “Una zam çok geldi. Bir sene içinde un fiyatları 90 TL’den 130 TL'ye yükseldi. Hemen hemen ayda bir zam kesin geliyor. Ama ekmeğe hiç zam yapılmıyor. Şu anda satmış olduğumuz ekmeğin fiyatı 1 TL 25 kuruş, hatta bunu vermeyen bile var. Bu şekilde olunca bizde 3 işçi yerine bir işçi çalıştırmak zorunda kalıyoruz ve işçilerin yapmış olduğu işleri bizler yapmak zorunda kalıyoruz. Çünkü böyle yapmazsak hiçbir kazancımız olmuyor. Maya ise bir sene önce 50 TL iken şu anda 100 TL’den satılıyor. Odun giderlerimiz da geçen yıl 500 TL iken şu anda 600-650 TL civarındadır. Biz istiyoruz ki ekmeğine zam gelmesin. Buğday şu anda kilosu 2 TL’dir. Halen daha unun 150 TL'ye kadar toptan satışının çıkacağı söyleniyor. Eğer ekmek de un endeksli olarak çıkmış olsaydı 3-4 TL'ye kadar çıkmış olurdu. Ekmeğe zam yapılmasını istiyoruz ama una bu şekilde zam yapılmaya devam ederse, değişen hiçbir şey olmaz. Bugün yarın ekmeğe zam yapılabilir ama un zam aldığı zaman kira, sigorta gibi giderleriniz zamlandığında değişen hiçbir şey olmaz. Mesela elektrik faturası ben burayı açtığım zaman 80-85 TL geliyordu ama şu anda 160 TL fatura geliyor. Şu anda sigorta giderimiz aylık 900 TL yani her şeye zam geliyor ama ekmeğe zam gelmiyor. Ben de ekmeğe zam gelmesini istemiyorum ama bu giderlerimiz de zamlanmasın.” diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.