Gaziantep Adliyesinde adli görüşme odası kuruldu
Gaziantep Adliyesinde, suça sürüklenen çocuk ve şiddet mağduru kadınların ifade ve beyanlarının alınması sırasında kendilerini daha iyi hissetmeleri amacıyla “Adli Görüşme Odası” kuruldu.
Yargı Reformu Stratejisi ve Adalet Bakanlığının stratejik plan hedefleri çerçevesinde yürütülen çocuk koruma uygulamalarında kalite standartlarının geliştirilmesi çalışmaları kapsamında Gaziantep’te de “Adli Görüşme Odası” hayata geçirildi.
Adalet Bakanlığı ve AB’nin birlikte yürüttüğü proje kapsamında suça sürüklenen çocukların ve mağdur kadınların daha rahat ifade verebilmeleri, psikolojik destek sağlanabilmesi amacıyla Gaziantep Adalet Sarayında “Adli Görüşme Odaları” hazırlandı.
Bu kapsamda Gaziantep Adliyesinin ikinci katında 3 oda, 'Adli Görüşme Odası' olarak hazırlandı. Teknik donanım, duruşma salonuna gitmeden ifade vermeyi sağlayacak Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi'ne (SEGBİS) sahip odalarda, çocukların adliye ortamında kendilerini daha rahat ve iyi hissetmeleri için de oyuncaklar konuldu.
Hazırlanan odalar hakkında bilgi veren Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, odaların kırılgan grupların ifadelerinin alınmasına yönelik oluşturulduğu belirtildi.
“Adli Görüşme Odaları”nda ses ve görüntü kaydı yapılmak suretiyle ifade ve beyanların alınması sağlanacağı ve faille mağdurun yüz yüze gelmemesi için suça sürüklenen çocuklar, suçun mağdurları, aile içi şiddet mağduru kadınlar ve diğer suç mağdurlarının da gözetilerek mağdur çocuk ya da kadının psikolog eşliğinde bu odada ifadesi alınırken, savcıların da yan tarafa kurulan “Adli Gözlem Odası”ndan ifadeyi izleyip yönlendirileceği belirtildi.
Odada mağdur çocuk ya da kadının ifadesi psikolog eşliğinde alınacak. Odaya konulan 2 ayrı kamera, odadaki görüntüleri yan taraftaki “Adli Görüşme Gözlem Odası”na aktaracak. “Adli Görüşme Gözlem Odası”nda bulunan cumhuriyet savcısı, hâkim ve psikolog ise sorularını psikologa kulaklık yoluyla sorduracak. Ancak karşısındaki çocuk, soruları onların sordurduğunu bilmeyecek.
Adli Görüşme Odası’ndaki konuşmalar yan odadan duyulacak. Çocuğun mimik ve hareketleri ise yan odadan kameralar vasıtasıyla görülebilecek.
İfade verecek kişilerin kendilerini bir ev ortamında, daha rahat hissetmeleri ve dış etkilerden en az etkilenerek ifadelerinin alınmasına yönelik tasarlanan bu odalarda sadece ifade alınmakla kalmayıp psikolog, sosyal çalışmacı, pedagog ve ilgili muhataplarla görüşmeler gerçekleşecek.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.