Gaziantep turizmde durgun bir dönem geçiriyor

Gaziantep turizmde durgun bir dönem geçiriyor

Müzeleri, çarşı ve tarihi mekânlarının yanı sıra yöresel yemek ve kıyafetleriyle de ziyaretçilerini kültür yolculuğuna çıkaran Gaziantepli esnaf, son zamanlarda bölgedeki yaşanan olaylar nedeniyle turizmde büyük bir durgunluk yaşandığını söyledi.

Havaların ısınmasıyla turizm sezonu başladı. Ancak, bölgedeki olaylar, Kilis’ e düşen roketler ve son bombalı saldırılar nedeniyle Gaziantep esnafı, geçen yıllara göre bu yıl turizmde durgun bir dönem yaşandığını belirtti.

Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dâhil edilmeye hak kazanan Gaziantep, artan şiddet olayları nedeniyle turizmde büyük bir durgunluk yaşıyor.

Her yıl bahar aylarında başlayıp kış aylarına kadar, yerli ve yabancı turistlerin gruplar halinde turlar düzenleyerek tarihi yerleri gezmeye geldiklerini belirten Tarihi Elmacı Pazarı esnafı, olaylar nedeniyle birçok gezi organizasyonlarının iptal edildiğini, işlerinde geçen yıla oranla ciddi bir azalma olduğunu dile getirdiler.

Konuya ilişkin İLKHA'ya konuşan Elmacı Pazarı esnafı, Gaziantep’in tarihi alanlarındaki gezi ve turizm için en güzel zamanların bu dönemler olduğunu, ancak bölgedeki olumsuzluklar nedeniyle bekledikleri ilgiyi bu yıl göremediklerini söyledi.

Geçen yıllarda bu zaman aralığında Hatay, Gaziantep ve Diyarbakır gibi bölge illerine turların başladığını ancak bu yıl büyük bir durgunluk yaşadıklarını söyleyen esnaf Ferhat Almacı, “Son yaşanan olaylar tur ve işlerimizi bayağı etkiledi. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz. En son Antep’te patlama olduktan sonra işlerimiz daha çok düştü. Önceden turlar gelirdi. Şimdi hiç turlar gelmiyor. İnşallah iyi olur diye temenni ediyoruz.” dedi.

“Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin de çok etkilendi”

Bir başka esnaf Hanifi Hilaloğlu da “Bu olaylar biz Antep esnafını çok etkiledi. Turlar gelmiyor. Geçen sene çok tur geliyordu. Bu sene hiç gelmedi. Geçen sene yüzde yüz turist geldi ise bu sene yüzde 30 gelmiştir. Bu da bizim için çok büyük bir kayıp. Bu durumdan sadece biz değil; Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin de çok etkilendi. Bu olaylar bütün bir bölgeyi etkiledi. Bir de üstüne Kilis eklenince işlerimiz daha çok düştü.”şeklinde konuştu.

“Geçen yıllara oranla yüzde 40-50 oranında bir düşüş var”

Tarihi Elmacı Pazarı’nın yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olduğunu belirten Burhan İnal ise bu yıl turizm sezonu başlamasına rağmen henüz bir kıpırdamanın olmadığına dikkat çekti.

İnal, “Maalesef şu anda gördüğünüz gibi şehir bayağı bir sakin. Bu olaylar bizi çok etkiledi. Ama sağlık olsun. Allah ülkemize zeval vermesin, inşallah iyi olur. Kilis’teki durumlar ortada zaten. Başka güç ve ülkelerin yapmış olduğu karışıklardan dolayı bunun bize etkisi çok oluyor. Gaziantep’te her hangi bir olay olmasa dahi yabancı turistler buranın durumunu bilemiyor. Buranın da karışık olduğunu zannediyor. Bu da bizi olumsuz etkiliyor. Geçen yıllara oranla yüzde 40-50 oranında bir düşüş var. Çok şükür yine de bir ekmek yiyoruz. Daha karışık olan yerler var. Hiç dükkânını açamayanlar var.” diye konuştu.

Elmacı Pazarı esnafında Ahmet Efendioğlu, “Bu mevsimde yabancı turist çok vardı. Turlar şimdiden başlamıştı. Örneğin birkaç hafta sonra okullarda tatil olacak. Ama hiç turlar yok. Bunu herkes biliyor. Bir de sınırımız Suriye olduğu için Kilis’in durumunu da az çok takip ediyoruz. Oraya roketler düştüğünden ve burada ise en son bir patlama olduğu için ister istemez işlerimizi olumsuz etkiledi.” dedi.

“Dış politikanın doğru olduğunu düşünmüyorum”

Geçen yıllara oranla işlerinde yüzde 50 gibi bir düşüş olduğunu belirten esnaf Mahmut Efendi de şunları söyledi:

“Bu yaşanan son olaylardan dolayı insanlar Gaziantep’e pek gelmiyorlar. Eskiden turlar vardı ama şimdi turlar kesildi. Artık gelen yok. Türkiye’nin uygulamış olduğu dış politikanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Herkes kendi içerisinde meselesini halledecekti. Ama yanlış politikalardan dolayı hem halkımız tedirgin hem de esnaf zor durumda. Eski işlerimiz yok. Geçen yıllara oranla yüzde 50 gibi bir düşüş var.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.