Gaziantep Üniversitesi’nde "Medyada Algı Yönetimi" Paneli

Gaziantep Üniversitesi’nde "Medyada Algı Yönetimi" Paneli

Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) gerçekleştirilen "Medyada Algı Yönetimi" konulu panelde Medya sektörünün dünya çapında önemli bir sektör olduğu, ancak gazetecilik, televizyonculuk ve sinema sektörlerinde Türkiye’nin çok iyi durumda olmadığı belirtildi.

Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) "Medyada Algı Yönetimi" konulu panel gerçekleştirildi. Gazeteci-Yazar Fadime Özkan ve Yıldıray Oğur’un panelist olarak katıldığı panelde medyanın fonksiyonel olarak bir haberi, olayı haberleştirip kamuoyuna yansıtırken uyması gereken bazı temel haber ilkeleri olduğu vurgulandı.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen “Medya’da Algı Yönetimi” konulu panel, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Moderatörlüğünü KADEM Gaziantep Yönetim Kurulu Üyesi Sabiha Doğan’ın yaptığı  panelin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, sıkıntılı bir noktaya gelen medyanın artık biraz daha irtifa alması, daha yukarıya çıkması gerektiğini ifade etti.

KADEM Gaziantep Yönetim Kurulu Üyesi Sabiha Doğan da konuşmasında, “Medyada algı operasyonları veya algı yönetimi kavram olarak çok eskiye dayanmasa da günümüzde yoğun bir şekilde kullanıldığı, post modern dünyanın artık savaş teknikleri içerisinde en başta yer aldığını gözlemlemekteyiz.”dedi.

Programa panelist olarak katılan Gazeteci-Yazar Fadime Özkan ise, Medyanın fonksiyonel olarak bir haberi, olayı haberleştirip kamuoyuna yansıtırken uyması gereken bazı temel haber ilkeleri olduğunu belirterek, “5N 1K dediğimiz o olayı doğru tanımlayan, boşluk bırakmayan haberin temel kaidesi, bu beş soruda yatar. Ama bu beş sorunun yetmediği ya da bu beş sorunun cevabının değiştirildiği, anlam değişikliğine uğratıldığı, dolayısıyla o gerçeğin bir değişikliğe uğratıldığı başka bir süreç yaşanıyor. Türkiye bunu aslında hep yaşadı. Modern ve post modern dönemlerde bu çok daha sistematik olarak uygulandı. İlk algı olarak da aslında algı yönetimi denilen şeyin çok negatif arka planı var. Hepimizde yarattığı duygu budur.”şeklinde konuştu.

“Dünyanın en önemli gündem maddesi bu şehrin etrafındaki olan bitenler”

Medya sektörünün dünya çapında bir sektör olduğunu ancak, gazetecilik, televizyonculuk ve sinema sektörlerinde Türkiye’nin çok iyi durumda olmadığını belirten Gazeteci-Yazar Yıldıray Oğur ise, “Referans alacak markamız yok. Şu anda dünyanın en önemli gündem maddesi bu şehrin etrafındaki olan bitenler. Ama bu şehirde olan biten pek çok önemli haberi biz İngiliz gazetelerinden okuyoruz. Çünkü çok daha iyi yapıyorlar. Türkiye medyasından buralara gelip kamplarda gezip doğru düzgün haberler yapan tek tük. Bu kaçınılmaz bir sonuç.” diye konuştu.

“Medyanın kendisi zaten bir algı yönetimidir”

Medyanın kendisinin zaten bir algı yönetimi olduğunu söyleyen Oğur konuşmasının devamında  şunları söyledi:

“Neden böyle bir sektör var? Niye bir gazete çıkıyor, niye insanlar haber yapmaya çalışıyo? Kimin için, hangi haberleri, ne kadarını keserek? Çünkü dünyada bir sürü şey oluyor. Niye bu haberleri yapıyoruz? Niye şu tarafından, o fotoğrafla, o başlıkla görüyoruz? Bunların tamamı aslında tabi ki bir takım etik sınırları var. İyi yapanları, kötü yapanlar var. Bir takım kuralları var. Bunların hepsi nerden fotoğraf çektiğinden başlayarak haberi nerden gördüğünden, kamerayı nerden, kime doğru tuttuğundan nereyi vermek istediğine kadar hepsi siyaset aslında bir algı ve sana bağlı bunlar. Bunu çok amatörce yapabilirsin, çok göze batar, çok propaganda olur. Çok profesyonelce yapabilirsin çok tarafsız görünür, ama hala algı yönetimidir ve çok başarılı bir algı yönetimidir.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.