Gaziantep’in tarihine ışık olacak eserlerin tanıtımı yapıldı
Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu tarafından ‘Ayıntab Amerikan Koleji ve Son Başkanın Hatıraları’, ‘Bağımsızlık Sevgisinin Sembolü Gaziantep Savunması’, ‘Arkeolojik Çalışmalar ile Gaziantep Kronolojisi’ isimli 3 eserin tanıtımı yapıldı.
Şehitkamil Belediyesi tarafından “Kültür Yayınları 100’üncü Serisi” kapsamında gerçekleştirilen kitap lansmanı, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde geniş katılımlı basın toplantısı ile gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, toplam eser sayısının 24 olduğu bilgisini verdi.
Gaziantep'in kültür-sanat hayatına katkı sağlayacak bu tür eserleri yayımlamaya devam edeceklerini kaydeden Fadıloğlu, “Şehitkamil Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden itibaren Gaziantep'in kültür, sanat hayatına yönelik eserler oluşturmak adına bir başlangıç yaptık. Son yayımladığımız kitap, 21’inci eserimizdi. Bugün 3 eser daha hizmete sunuluyor. Bu 3 eser ile birlikte 24 eser yayımlamış olduk. Bu makamlar süreli makamlar. 3 dönemdir bu makamda görev yapmak nasip oldu. Bu süreçler bitecek, yarın arkamızda güzel şeyler bırakmamız gereklidir. Gaziantep'in kültür-sanat hayatına yönelik olarak yazılı kaynakların oluşturulması geriyor.” dedi.
Gaziantep’in kurtuluşunun 100’üncü yılı etkinlikleri çerçevesinde geçen sene başlatılan “Bu 100'den Gaziantep” etkinlikleri adı altında devam ettikleri çalışmalarda sene sonuna kadar yeni eserleri de hizmete sunmuş olacaklarını belirten Fadıloğlu, “Bu konuda yetkin olan arkadaşlarımızla çalışarak içerik noktasında gerekli olan eserleri alanında uzman kişilerle hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda niteliği çok önemsiyoruz. Bizim her şeyi bilmemiz mümkün değil, işi bilenleri bilmeye gayret gösteriyoruz. Konunun uzmanlarıyla çalışmaya gayret gösteriyoruz. Bu konuda emek vermiş hocalarımızın hem akademik kariyerlerine katkı sunmak adına hem de bizden sonraki nesillere yazılı eserlerin bırakılması noktasında bu tür faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bilimin, ilimin ve aklın ışığı altında bu faaliyetleri devam ettireceğiz. Bu eserlerin oluşturulmasında emeği geçen tüm hocalarımıza yürekten teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Doktor Öğretim Üyesi Timur Demir de Arkeolojik çalışmalar ile “Gaziantep’in Kronolojisi” adlı çalışmayı Fadıloğlu’nun destekleri ile hayata geçirdiklerini ifade etti.
Toplantının ardından Fadıloğlu, basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Tanıtımın yapıldığı ana fuaye alanında Şehitkamil Belediyesi tarafından daha önceden yayımlanan kültür ve tarih konulu eserler de sergilendi.
Yayınlanan eserler
Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü ve Murat Dağ tarafından kitap haline getirilen Ayntab Amerikan Koleji ve Son Başkanın Hatıraları isimli eser, iki bölümden oluşuyor.
Birinci bölümde, Amerikalı misyonerlerin Antep’teki faaliyetleri ve Antep Amerikan Koleji yer alıyor. Kitabın asıl bölümü olan ikinci bölümde ise Amerikan Koleji’nin son başkanı John Merrill’in hatıraları yer alıyor. Bu hatıralar, İngilizce asılları ile Türkçe çevirileriyle birlikte hiçbir ekleme yapılmadan karşılaştırmalı verildi.
Lohanizade Mustafa Nureddin tarafından harpten hemen sonra kaleme alınan ve Antep Savunması’na ilişkin çok değerli bilgi, belge ve fotoğrafları içeren Bağımsızlık Sevgisinin Sembolü Gaziantep Savunması isimli eser, Cumhur Yıldız tarafından sadeleştirildi.
Eser, daha geniş kitlelerin rahatlıkla anlayabilmesi için aslına bağlı kalmak kaydıyla yalnız dili sadeleştirerek yeniden neşredildi.
Timur Demir tarafından hazırlanan Arkeolojik Çalışmalar ile Gaziantep Kronolojisi isimli eser de Gaziantep’te insana ait ilk izlerin görüldüğü günden, Sasani Kralı 1’inci Şapur’un Milattan sonra 252 yılında bölgeyi ele geçirmesine kadar geçen uzun bir dönemi arkeoloji biliminin sunduğu veriler ile ele alıyor.
Bilimsel verileri kronolojik bütünlük içinde ve zengin görsel içeriklerle desteklenmiş şekilde okuyucunun dikkatine sunan kitap, Gaziantep tarihinin anlaşılması ve arkeoloji bilimiyle bağ kurulmasına yardımcı olunmasının yanı sıra zengin kültürel miras hakkında farkındalık oluşturulması ve korunmasına katkı sağlayacak.
Binlerce yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Gaziantep bölgesinde yaklaşık 150 yılı bulan arkeolojik alanları gösteren Gaziantep’in Arkeolojik Alanları isimli harita ekiyle okuyucunun dikkatine sunuldu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.