Gaziantepli müteahhitler inşaatları durdurdu
Gaziantep’te iş yapan müteahhitler, bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı vatandaşların konutlara yatırım yapmaktan vazgeçtiğini belirterek, temellerini attıkları inşaatlarını durdurdu.
Son günlerde Türkiye ve özellikle bölgede meydana gelen terör olayları son yıllarda gelişme gösteren inşaat sektörünü olumsuz etkilerken, Gaziantepli Müteahhitler temellerini attıkları inşaatlarını durdurdu.
Yaşanan olayların tüm sektörleri olduğu gibi emlak ve inşaat sektörünü de olumsuz yönden etkilediğini ifade eden Gaziantepli müteahhitler, inşaat sektöründeki durgunluğun önümüzdeki günlerde işsizliğe de yol açacağına dikkat çekti.
Gaziantep’te seçimlerden bu yana durma noktasına gelen inşaat sektöründeki durgunluğun üzerine bölgede meydana gelen terör olayları da eklenince, konut yatırımcıları inşaat yaptırmakta düşünmeye başladı.
“Bu olumsuz gelişmeler ilk olarak işsizliği artıracaktır”
İnşaat sektöründeki durgunluk devam ettiği takdirde Gaziantep’te ve bölgede ciddi anlamda işsizliğe yol açacağına dikkat çeken Gaziantep Müteahhitler Derneği üyesi Mustafa Özlü, “Birkaç yıl önce rahatlıkla 3-4 yıl önümüzü görerek rahat bir şekilde inşaat sektörüne yatırım yapılabiliyorduk. Ama son seçim dönemine 4-5 ay kala insanlarda bir tedirginlik olmaya başladı. Devamında seçimden sonra ortada hala bir hükümetin olmaması, tedirginliği biraz daha büyüttü. Ardından bölgemizdeki gelişmeler tamamıyla inşaat sektörünü etkiledi. İnşaat sektörünün tedirgin ve durgun olması öncelikle işsizliğe yol açacaktır.”ifadelerini kullandı.
Tedirgin olduklarından dolayı inşaat çalışmalarını durdurduklarını belirten Özlü, “Bizler bu sezon 5 ve 6 blok inşaat yapmayı düşünürken, şu an ister istemez 2 bloğa çektik. Yatırımlarımızı tamamen önümüzü görerek değil de tedirgin bir şekilde inşaat çalışmalarımızı azaltmaya başladık. Bu da önümüzdeki günlerde işsizliğe yol açacaktır. Geçen sezon 80 işçi çalıştırırken, bu sezon ise temel atmaya dahi tedirgin davranıyoruz. İleriki günlerde en fazla 10 işçi ile yetineceğiz. Bu olumsuz gelişmeler ilk olarak işsizliği artıracaktır.”dedi.
Son yaşanan gelişmelerle inşaat sektörü durma noktasına geldi
Gaziantep’in inşaat ve konut anlamında son yıllarda ciddi anlamda ilerlediğini fakat son yaşanan gelişmeler adeta inşaat sektörünün durma noktasına geldiğini kaydeden bir diğer Müteahhit Faruk Göçer ise, seçim süreci ile inşaat ve emlak sektöründe yaşanmaya başlanan durgunluğun, son gelişmeler ile birlikte daha da kötüye gittiğine dikkat çekti.
İnşaat yatırımcılarının tedirgin olduğundan dolayı temelini attıkları inşaatları durdurduklarını belirten Göçer, “Gaziantep’te inşaat sektörüne veya arsa sektörüne baktığımızda 2-3 yıl önce çok ciddi gelişmeler oluyordu. İnşaat yatırımcısı önünü görebiliyordu. Geçen yıl bizler 5 blok inşaat başlatırken yanımızda istihdam ettiğimiz ciddi anlamda işçi kadromuz vardı. Fakat bu yıl inşaat sezonu döneminde bir seçim atmosferi başladı. Yatırımcılarda şöyle bir olgu olmaya başladı. Acaba seçim sonuçları nasıl olacak. Yine acaba HDP barajı aşmazsa eskisi gibi sıkıntılar olacak mı gibi. yatırımcılar ve biz inşaatçılar bir muallâk içine düşüldüğü için bir tedirginlik vardı.”şeklinde konuştu.
Önümüzdeki günler ne ile karışılacağımızı bilemiyoruz
Göçer, “Seçimden sonra 4 parti meclise girince hükümet kurulamadı. Ardından ise bölgede yine silahlar konuşmaya başladı. Tedirgin olan yatırımcı daha da tedirgin olmaya başladı. Vatandaş rahat bir ortam beklerken tam tersi oldu. Dolayısıyla yatırımcılarda bir endişe söz konusu oldu. Acaba Türkiye’de bir iç savaşa doğrumu gidiyor. Bundan dolayı yatırımcı tedirgin olup yatırım yapmamaya başladı. Bir etken ise hala hükümetin kurulmamasından dolayı önümüzdeki günler ne ile karışılacağımızı bilemiyoruz.”şeklinde karamsar konuştu.
Geçen yıl daha iyi bir konumda idik
‘Bu kadar olumsuz gelişmelerden inşaat sektörünün etkilenmemesi elde değil’ diyen Müteahhit Yakup Güner de, “Gerek hükümetin kurulmamış olması, gerek bölgedeki olumsuz gelişmeler bizi de etkiledi. Ciddi bir sıkıntı var diyemeyiz ama ister istemez etkilendik. Normalde bundan 3-5 yıl öncesine gittiğimizde şuan ki durumumuz eskiyi aratıyor. Geçen yıl ile bu yıl karşılaştırdığımızda tabi geçen yılın piyasası şimdiki durumumuzdan çok daha iyi idi. Bu yıl öyle ciddi bir düşüş yok. Fakat geçen yıl daha iyi bir konumda idik.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.