Gaziantepli terziler mesleklerinin bitmesinden endişeli video

Gaziantepli terziler mesleklerinin bitmesinden endişeli video

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de bir zamanlar en gözde olan meslekler arasında yer alan terzilik, hazır giyim ürünlerinin yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile birlikte eski değerini kaybetti.

Gaziantepli terziler, bir dönemin gözde meslekleri arasında yer alan mesleklerinin hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte bitme noktasına geldiğini dile getirdiler.

Terziliğin bir zamanlar Gaziantep’te en gözde meslekler arasında yer aldığını ve müşterilerin elbise diktirmek için aylarca sırada beklediğini belirten terziler, İdris Peygamberin (a.s) mesleği olan terziliğin hazır giyim sektörünün gelişmesi ve terzi elemanının yetişmemesinden dolayı bitme noktasında olduğunu belirttiler.

Konfeksiyon ürünlerinin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte terziliğeolan ilginin neredeyse bitme noktasına geldiğini belirten Terzi Ali Kılıç, 1971’den bu yana terzilik yaptığını, ancak mesleklerine olan ilginin eskisi gibi ollmadığına dikkat çekti.

Terzilere eskisi gibi ilgi kalmadı

‘AVM ve diğer hazır giyim atölyeleri biz terzi esnafını ciddi anlamda etkiledi’ diyen Kılıç, “Akşama kadar boş oturuyoruz. Terzilere eskisi gibi ilgi kalmadı. Daha önceleri bayramlarda yoğun olurduk. 1 ay öncesinden yoğunluğumuz başlardı. Şimdi dikmeye iş bulamıyoruz. Büyük firmalar küçük esnafları bitirdi. Hayat şartlarının pahalı olmasından dolayı vatandaş da hazır giyime yöneliyor.” dedi.

Terzilere eski ilgi yok

Terziliğe 1952 yılında başladığını ve hala devam ettiğini belirten bir diğer terzi ustası Osman Aslan ise, “ 2015 yılındayız ve hala devam ediyorum. Zamanında işlerimiz çok iyi idi. 8-10 işçi ile çalışıyorduk. Hiçbir zaman iş yokluğu görmedik. Bugün hazır giyim atölyeleri çoğaldı. Günlük 800’e yakın elbise dikiliyor. Ya da vatandaş gidip hazır giyim alıyor. Ama yine de çalışan için her zaman iş vardır. Elbette hazır giyim atölyeleri bizi etkiler. Vatandaş mağazalarda hazır olarak aldığı elbise fiyatını terziye vermek istemiyor. Bundan dolayı terzilere eski ilgi yoktur.” ifadelerini kullandı.

Eleman yetişmediğinden terzilik bitti

‘Terzilik bitti’ diyerek mesleklerinin bitmesine üzüldüğünü belirten Mehmet Kaya ise, aynı zamanda terzi elemanı yetişmediğinden de yakınarak şöyle konuştu:

“Terziliğin bittiğini bizler kabul ettik. Bizden sonra da zaten terzi yetişmiyor. Bir terzi çırağı bulamıyoruz. Ben 1944’ten bu yana terzilik yapıyorum. Babam beni hem terziye, hem de Camiye Kur’an kursuna gönderiyordu. O ilk iş yerimde 6 yıl boyunca çalıştım. 6 yılsonunda ücret almaya başladım.  Meslek öğrenmek için ücretsiz çalışıyorduk. Şimdi ise çırak meslek öğrenmek için değil, para almak için geliyor. İlk sorduğu ne kadar ücret alacağı, bundan dolayı şu an eleman yetişmediğinden terzilik bitti. Şu an terzi yetişmiyor. Burada çalışacak ve işi öğrenecek eleman bulmakta zorlanıyoruz. Genelde terzi tamiratçısı yetişiyor. Öyle tahmin ediyorum ki,  7-8 sene sonra hiç terzilik yapan kalmayacak.”

Kaya, “Daha önce haftada 400 adet gömlek dikiyorduk. Fakat son yıllar hazır giyime artan ilgiden dolayı terzilere pek fazla pantolon ve gömlek diktirilmiyor. Bizim dikiş parası olarak aldığımız paraya mağazalarda takım elbise satılıyor.” diyerek mesleklerine olan ilginin eskisi gibi olmadığını söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.