Gaziantepliler referandum sonuçlarını değerlendirdi

Gaziantepliler referandum sonuçlarını değerlendirdi

Referandumun sonuçlarını değerlendiren Gaziantepliler, vatandaş olarak görevlerini yaptıklarını, bundan sonraki süreçte yetkililerin işsizlik sorunu başta olmak üzere diğer sıkıntıların giderilmesini istediler.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni getiren anayasa değişikliği için dün sandık başına giderek oy kullanan Gaziantepliler, halkoylamasının sonuçlarını ve bundan sonraki süreçte de beklentilerini İLKHA’ya değerlendirdi.

Referandum halkoylamasına katılım oranının yüzde 83.19 olduğu Gaziantep’te ‘evet’ oyları yüzde 62.5 olurken, ‘hayır’ oyları ise yüzde 37.5'te kaldı. 9 ilçenin tamamında evet oyu çıkan Gaziantep, bu sonuçla Türkiye ortalamasının 12 puan üzerinde oy dağılımına sahip oldu. En fazla ‘evet’ oyu çıkaran ilçesi yüzde 76.4 ile Nurdağı olurken, en az ‘evet’ oy oranına sahip ilçe ise yüzde 56.8 ile Suriye’nin Cerablus kentine komşu olan Karkamış oldu.

Dün yüzde 83.19’la yoğun bir katılım ile gerçekleşen halkoylamasının ardından referandum süreci boyunca propagandalardan bunalan Gaziantepliler, okullarında tatil olmasını ve havaların ısınmasını fırsat bilerek kentin en işleç çarşısı olan Gaziler Caddesi’ne akın etti.

 Halkoylamasının resmi olmayan sonuçlarını ve bundan sonraki süreçte de beklentilerini dile getiren vatandaşlar, referandumdan çıkan sonucun Türkiye’ye ve tüm İslam âlemine hayırlı olmasını temenni ettiler.

Referandumdan çıkan sonucun Türkiye için hayırlara vesile olması temennisinde bulunan oto galerici Mehmet Gül, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni getiren anayasa değişikliğinin Türkiye için daha faydalı olacağına inandığı için ‘evet’ dediğini ve yetkililerin artık vatandaşların sorunlarına eğilmelerini istediğini söyledi.

Gül, “Batı’nın, terör örgütlerinin bu kadar karşı olduğu bir yasaya ben evet derim. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünden yanayım. Bu sistemin faydalı olacağına inanıyorum. Bu yasanın tek devlet adamına çıktığına ben hiç inanmıyorum. Yani ‘tek lider olacak, başkanlık sistemi olacak’ ben bunlara inanmıyorum. Çıkan yasanın vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Şu an ülkemizin en büyük sorunu işsizlik, terör ve eğitim sorunudur. Bunların bir an önce giderilmesini istiyoruz. Hükümet daha önce de eğitim sistemine müdahalelerde bulundu. Bu eğitimin sistemi ile bir yer gideceğimize inanmıyorum. İnşallah bu sorunların ortadan kalkacağına inanıyorum. Fakat en başta giderilmesi gereken sorun işsizlik sorunudur. Ben kendim esnaflık yapıyorum. Oto galericiyim ama yaklaşık 2 ay oldu hâlen daha bizim siftahımız yok. Vergilerde indirim bekliyoruz. Beklentimiz vatandaşın rahat olmasıdır.”dedi.

Meclisteki milletvekillerinin ve bu ülkeyi yöneten yetkililerin artık Türkiye’nin yararına çalışmalarını istediklerini belirten Hüseyin Ademci, “Seçim sonuçlarından çok memnunuz. Ülkemize, milletimize ve İslam âlemine hayırlı ve uğurlu olsun. Bundan sonra vatandaş olarak hizmet bekliyoruz. Güzel bir şans daha verildi. Türkiye’nin yararına çalışmalarını istiyoruz. Bu insanlarımız hizmete layıktır. İnsanlarımız yüzde 52 gibi bir destek verdiyse hizmet karşılığı verdi. Ülke olarak artık dışarıya bağımlı kalmamak için Türkiye’nin gelişmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Sonuçların hayırlara vesile olmasını temenni eden Mehmet Bildirici ise özellikle de yargının dürüst bir şekilde işlemesini istediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Referandum öncelikle ülkemize, milletimize ve tüm İslam âlemine hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah iyi günler bizleri bekliyor. Temennimiz de bundan yana. Vatandaş olarak beklentimiz hizmetlerin, hakkın ve adaletin devam etmesidir. Özellikle yargının dürüst bir şekilde işlemesini istiyorum.”

Anayasa değişikliğinin Türkiye için daha hayırlı olacağını düşündüğünü belirten Cafer Avcı, “Hayır’ın yüksek olması biraz sürpriz gibi oldu ama iyi ve güzel oldu. Vatandaş olarak beklentilerimiz var. Tabi sadece kendim için beklentim yoktur. Bütün vatandaşlar için beklentilerimiz var. Ben zaten sadece kendimi düşünerek oy vermedim. Yeryüzünde mazlum olan kim varsa onların adına oy kullandım. Din, dil ve ırk fark etmeksizin bütün insanlık adına istiyorum.”şeklinde konuştu.

3 aydan bu yana işsiz olduğunu belirten Battal Taşdemir isimli genç de yetkililerin işsizlik sorununa bir çözüm bulmasını istediklerini belirterek, “Vatandaş olarak artık iyi şeyler bekliyoruz. Hepimiz evet dedik. Cumhurbaşkanımızdan Türkiye’nin biraz daha gelişmesini istiyoruz. Gençlerin önünün açılması ve fırsat verilmesini istiyoruz. Özellikle iş konusunda destek verilmesini istiyoruz. Şu anda gençler hep işsiz, bende işsizim.”diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte hükümetten beklentilerinin daha dikkatli adımların atılmasını, Avrupa Birliği yerine İslam Birliğinin oluşturulmasını istediklerini belirten Fatih Taş ailesi de şunları kaydetti:

“Beklentim daha yukarıdaydı ama buda yeterli bir puandı. Nihayetinde yüzde 50 artı biri geçtiğimiz zaman sistemimiz değişecekti, Allah’a şükürler olsun değişti. Bir vatandaş olarak beklentim bugüne kadar göstermiş olduğu istikrarı devam ettirmesi, bu düşük puanı iyi değerlendirmesi gerekir. Çünkü herkes yüzde 60’ın üzerinde bekliyorduk. Gaziantep’teki yüzde 62 gibi Türkiye genelinde de bu puan bekliyorduk. Ama biz sadece muhalefetle, FETÖ ve YPG ile uğraşmıyoruz. Yedi düvelle uğraşıyoruz. Birçok Avrupa ülkesi ile uğraşıyoruz. Bunları da göz önüne alırsak bu 51 noktalık puan çok güzel bir derece. Ama tabi bize yetmez.”

Yeni anayasa değişikliğinin Türkiye’ye ve İslam âlemine hayırlı olmasını temenni eden Emine Akpınar teyze ise “Kararımızı evet olarak verdik, evet çıkmasına sevindik. Bu zamana kadar şikâyetçi değildik, inşallah bundan sonra da olmayız. Allah’ım güç ve kuvvet versin.”diye belirtti.

Fatih Acar isimli öğrenci de eğitim sisteminin değişmesini istediğini ve Üniversite girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) ile Yüksek Öğretime Geçiş Sınavının (YGS) kaldırılmasını istedi.

İLKHA























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.