"Gaziantep'te 16 bin kişi istihdam edildi"

"Gaziantep'te 16 bin kişi istihdam edildi"

SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısının ardından Gaziantep'te 16 bin kişinin istihdam edildiğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, her yıl 16-22 Mayıs tarihinde tüm ülkede kutlanan "Sosyal Güvenlik Haftası" dolayısıyla İLKHA’ya yaptığı açıklamada, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen istihdam teşvikinden Gaziantep’te 16 bin kişinin yararlandığını belirtti.

Sosyal güvenliğin önemine işaret eden Uzun, hafta dolayısıyla yürüttükleri çalışmaları anlatarak, 2009 yılından beri 16 Mayıs'ı içine alan haftanın her yıl "Sosyal Güvenlik Haftası" olarak kutlandığını ve bu kutlamaların amacının vatandaşları sosyal güvenlikle alakalı bilgilendirip, bilinçlendirmek olduğunu söyledi.

Mobil SGM hizmetinin bu hafta boyunca her gün hizmet vereceğini belirten Uzun, "Gaziantep olarak Pazartesi günü Valimizi makamında ziyaret ettik. Daha sonra sivil toplum kuruluşları ile toplantılar ve ziyaretler yaptık. Aynı şekilde öğrencilerimize yönelik seminerler yaptık. Şu anda da aynı yoğunlukta kutlamalarımız devam ediyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Merkezi olmayan Oğuzeli, Yavuzeli ve Karkamış ilçemizde de Mobil SGM hizmeti veriyoruz." dedi.

Sosyal güvenliğin çok önemli olduğunu belirten Uzun, "Şu anda Gaziantep’te 2 milyona yakın nüfusun tamamı sosyal güvenlik şemsiyesi altındadır. 4 A, B ve C kapsamında çalışmayan yâda her hangi bir sosyal güvenlik kapsamında çalışmayanlar dahi genel sağlık sigortası anlamında bizim için onlar da sosyal güvenlik şemsiyesi altındadır." İfadelerini kullandı.

"Gaziantep olarak istihdam taahhüt oranını aştık"

Uzun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliği çağrısının ardından kentte Vali Ali Yerlikaya başkanlığında 300'e yakın sanayici ve iş adamının katılımıyla toplantı düzenlediklerini ve toplantının sonunda Gaziantep olarak istihdam taahhütlerini yüzde 5 olarak belirlediklerini ve bu oranı aştıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Biz de Valimizin başkanlığında Şubat ayında bir toplantı düzenledik. Bu toplantıya sanayicilerimizden iş adamlarımızdan ve yaklaşık 300’e yakın bir katılım oldu. Bizde onlara bir sunum yaptık. 687 sayılı KHK ile bir teşvik geldi. Bu şuana kadar ülkemizde uygulanan 11 teşvik içerisinde işverenlere en çok katkı sağlayan bir teşvik oldu. İşverenlerimiz şartları tutanların sadece ücretini ödüyorlar. Primi ve vergisi ise devletten. B uda yaklaşık 773,53 kuruşa tekabül ediyor. Bu teşvikten yararlanmak için bir defa sigortalılarımızın işe başlamadan önce son üç ay işsiz olmaları yâda en fazla üç ay içerisinde 10 gün çalışmaları gerekiyor."

"Gaziantep'te 16 bin kişi istihdam edildi"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısının ardından Gaziantep'te 16 bin kişinin istihdam edildiği bilgisini de veren Uzun, "Bu uygulama 1 Şubat'ta başladı. Ayrıca işverenimizin aralık ayındaki sigortalı sayısına ilave sigortalı alması, İŞKUR’a kayıtlı olması ve işverenimizin SGK’ya borcunun olmaması yâda borcu varsa borcunu taksitlendirmiş olması, yasal yükümlülüğü aylık hizmet prim belgesi ile primlerini zamanında ödemiş olması gerekiyor. Eğer bu şartları taşırsa yeni aldığı her sigortalı için 31 Aralık 2017 tarihine kadar bunların primi, vergisi işsizlik fonundan karşılanıyor. Gaziantep olarak yüzde 5 olarak taahhüt edildi. Bu taahhüt de 14 bin 100 kişi yapıyordu. Şu anda 16 bin çalışanımız oldu. Bunların içerisinde İŞKUR’un toplum yararına çalışma iş başı eğitimi gibi çalışanlar dahil değil. Onları da kattığımız zaman rakam çok daha yüksektir." şeklinde konuştu.

"Genel sağlık sigortasında yeni uygulama"

Genel Sağlık Sigortasında (GSS) yeni uygulamanın başladığını ifade eden Uzun, "Her hangi bir sosyal güvenlik kapsamında çalışmayanlar otomatik olarak GSS kapsamına alınıyor. Fakat daha önce gelir testi yapılması zorunluydu. 1 Nisan'dan itibaren yeni bir düzenleme yapıldı. Artık gelir testi yaptırma zorunluluğu kalktı. Her hangi sosyal güvenlik kapsamında çalışmayan vatandaşlarımız eğer isterlerse gelir testi yaptırmadan 53 lira 33 kuruş ödeyerek sağlık hizmetinden faydalanabiliyorlar. Üstelik özel hastanelere de gidebiliyorlar. Ama buna rağmen bu ücreti ödeyecek imkanı olmayanlar yeni gelir testi yaptırmaya gidiyorlar. Gelir testi sonucu hane başı kişi başına düşen miktar asgari ücretin toplam üçte birinden az ise bunlarında primleri devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca şimdiye kadar GSS borcu olan vatandaşlarımızda 53 lira 33 kuruştan hesaplanarak yeniden hesaplanmaktadır. Bu çıkan rakamlardan isterlerse 2018 Mayıs ayı kadar faizsiz 12 taksitle veya peşin olarak ödeyebiliyorlar. Bu anlamda da büyük bir kolaylık sağlandı." bilgisini verdi.

"Yapılandırmada son tarih 31 Mayıs"

6736 sayılı vergilerin yapılandırılmasıyla ilgili kanundan yararlanmaya devam etmek için son başvuru tarihinin 31 Mayıs 2017 olduğunu hatırlatan Uzun, "Geçen yıl 6736 sayılı kanunla kamu alacaklarının bazıları yapılandırıldı. Bunların içinde SGK alacakları da var. SGK alacaklarını yapılandıran ve ilk taksit ödemesi yâda peşin ödemeyi tercih edenlerin peşin ödeme tarihleri Aralık ayının sonunda bitiyordu. 2016 yılında yapılandırılan tutarların peşin veya ilk taksit ödeme süresi 2 Ocak 2017’de sona ermişti. Taksit yâda peşin ödemeyi tercih eden vatandaşlarımız bu kanuna geçici bir madde ile bu ödeme 4 ay yani bu Mayıs ayının sonuna kadar ertelendi. Dolayısıyla şu anda içinde bulunduğumuz Mayıs ayının sonuna kadar bu şekilde borcunu yapılandıran vatandaşlarımızın mutlaka bu ayın sonuna kadar ilk taksitlerini ya da peşin ücretlerini ödemeleri gerekiyor. Aksi takdirde kanun gereği taksiti ödemedikleri takdirde yapılandırmaları bozulacak ve eski haline dönecektir. Borcunun yapılandıran vatandaşlarımız mutlaka ilk ve ikinci taksit ödemelerini yâda peşin ödemeyi tercih ettiyse peşin ödemesini süresinde yapması gerekiyor." diye konuştu.

"Gaziantep’te anlaşmalı olarak boşananların sayısı azalıyor"

Gaziantep’te dul ve yetim maaşını alabilmek için evli oldukları halde anlaşmalı boşanmalara yönelik yapılan denetimler hakkında da bilgi veren Uzun, "Muvazaalı boşanma demek, anlaşmalı boşanma demek. Bir sigortalımız vefat ettiğinde onun özellikle de kız çocukları eşlerinden anlaşmalı olarak bu aylığı almak için mahkeme kararıyla boşanıyorlar. Devletin verdiği bu imkânı kötüye kullanıyorlar. Bu şekilde anlaşmalı olarak boşandıkları zaman bunlar mahkeme kararıyla bile boşansa kanunumuzdaki açık hüküm gereği bunların aynı evde birlikte yaşadığını yani fiilen boşanmadıklarını tespit ettiğimiz zaman bağladığımız bu aylığı faizi ile birlikte tekrar tahsil ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Uzun, anlaşmalı boşanmaya yönelik yapılan ihbar ve şikayetlerin bizatihi şahısların en yakınları tarafından bildirildiğini, Gaziantep’te muvazaalı boşanma oranlarının gittikçe azaldığını da sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.