Gaziantep’te 5. PENTEX fuarı açıldı video
Gaziantep Sanayi Odası’nın desteğiyle düzenlenen, ‘5. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)’ Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı.
Gaziantep Sanayi Odası’nın desteğiyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen ‘5. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)‘ fuarında 250 firma stant açarken, fuara 3 ülkeden alım heyeti geleceği belirtildi.
PENTEX fuarı’na, Gaziantep’in yanı sıra Adana, Aksaray, Batman, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya ve Mersin illerinden firmalar katıldı.
Penye ürünleri, konfeksiyon ürünleri, kumaş, dikiş makinaları, konfeksiyon yan sanayi ve aksesuarları, etiketleme ve desen baskı sistemleri, katlama ve paketleme makinaları, temizleme makinaları, kalite kontrol ve metraj ölçüm makinaları, ütü makine ve presleri, depolama ve askı sistemleri gibi geniş bir yelpazede ürün ve hizmetlerin vitrine çıktığı PENTEX Fuarı’nda, 250 marka temsil ediliyor.
Fuarın açılış konuşmasını Akort Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya yaptı. Akkaya, 20 yıldır ilkelerinden taviz vermeden, dürüstlük temelinde ve müşteri odaklı yaklaşımla sayısız fuara imza attıklarını belirterek, hedeflerinin bölgedeki dengeler oturduğunda Gaziantep’i Ortadoğu’nun fuarcılık üssü haline getirmek olduğunu söyledi.
Pamuk üreticilerine çok daha fazla destek verilmelidir
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise konuşmasında, beyaz altın olarak adlandırılan pamuğun tekstil ve hazır giyim sektörünün hammaddesi olduğunu, Türkiye’de pamuk ithalatının aşağı çekilerek pamuk üretiminin artırılması gerektiğini belirtti.
Tekstil sektörünün Gaziantep sanayisine yön veren en güçlü sektörlerden birisi olduğunu ifade eden Konukoğlu, PENTEX Fuarı’nın da katılımcı ve ziyaretçi sayısını her geçen yıl artırarak bugünkü önemli konumuna geldiğini söyleyerek şunları kaydetti:
“Bugün tekstil ihracatımız 1,3 milyar dolar ve hazır giyim ihracatımız 160 milyon dolar seviyesine ulaştı. İvme yukarı gidiyor. Üstelik fasoncu olarak değil kendi markamızla yola çıkarak, bu aşamaya geldik. Gaziantep bugün Türkiye toplam tekstil ihracatının yüzde 17’sini, hazır giyim ihracatının da yüzde 1’ini yapıyor. Hazır giyimde payımızı inşallah yüzde 5’lere, yüzde 10’lara doğru inşallah elbirliği ile çekeceğiz.”
Beyaz altın olarak adlandırılan pamuğun önemine değinen Konukoğlu, sektörün temel hammaddesi olan pamuk üreticilerinin desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Konukoğlu, “Türkiye’deki pamuk ithalatı aşağı çekilerek, pamuk üretimi artırılmalıdır. Çiftçiye verilecek her türlü destek, tekstilin ileri yıllara taşınmasının altyapısını oluşturacaktır. Ülke olarak 1 milyon tona yakın pamuğu ithal ederken, 600 bin ton pamuk üretimimiz var. Pamuk üreticilerine çok daha fazla destek verilmelidir.”ifadelerini kullandı.
Akort Fuarcılığın 20’inci yılını kutlayan ve başarılı çalışmalarını sürdürmesini dileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de hükümetin ihracata dayalı büyüme ve sektörel büyüme için önemli çalışmalar yaptığını, bunlardan birisinin de açıklanan ‘Ekonomi Dönüşüm Programı’ olduğunu belirtti.
Irak ile şu anda çok ciddi sorunumuz yok
Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise konuşmasında, bir yandan dünya ticareti gelirken, öbür taraftan Avrupa Birliği’nde kriz devam ederken ve Rusya iflasın eşiğine gelmişken, bölgesel pazarlarda büyük sorunlar yaşanırken Gaziantep’te bu fuarın açılmasının çok anlamlı olduğunu belirtti.
Irak’ın önemli bir pazar olduğunu ve Irak pazarını yakından takip ettiğini belirten Koçer, “Irak ile şu anda çok ciddi sorunumuz yok. Ancak, aralık ve ocak ayında ihracatımız düştü. Bunun düşme nedeni bölgedeki iç güvenlikle ilgili sorunlardı, bunlar çözüldü. İnşallah şubat ayından itibaren Irak ile ihracatımız eski haline dönecektir.”dedi.
Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Mehmet Haskaya ise sektör için çok önemli olan Ünaldı bölgesini, İstanbul’da tekstilin merkezi olan Merter gibi yapmak istediklerini söyleyerek, Irak ile Gaziantep arasında haftada en az bir kere uçak seferi konmasını da talep etti.
Türkiye Moda ve Hazır giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk de tekstil ve hazır giyimi sektörünün en fazla ihracat yapan üçüncü sektör olduğuna işaret etti.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek fuarın açılışını yapıldı. Misafirler daha sonra fuar alanını gezerek resim çektirdi.
Öte yandan, Türkiye’nin her noktasından profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerinden 20 bin kişinin ziyaret etmesinin beklenen fuar sırasında, GSO tarafından Etiyopya’dan sektörel alım heyeti programı düzenlendi.
Ayrıca, Yunanistan ve Irak’tan da alım heyetlerinin gelerek iş görüşmeleri yapacağı bildirildi. Fuar, 21 Şubat tarihinde sona erecek.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.