Gaziantep’te 6'ncı PENTEX fuarı açıldı
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep'te PENTEX fuarının açılışında yaptığı konuşmada, yapılacak referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gaziantep'te PENTEX fuarının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, referandumda oylanacak 'Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin bir rejim değişikliği olmadığını, bu konunun sadece bugünü ilgilendirmediğini ve şahsiyetler üzerinden yapılan tartışmalarla alakasının olmadığını söyledi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO), KOSGEB, Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON), Moda ve Hazır Giyim Federasyonu destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen, "6'ncı Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)", Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen törenle ziyaretçilerine kapılarını açtı.
Referandumun Türkiye için bir dönüm noktası olduğunu belirten Şimşek, "Yönetimde istikrar için bir değişiklik yapılıyor. Bu konu da sadece bugünü ilgilendirmiyor. Bugünkü şahsiyetler üzerinden yapılan tartışmalarla da bir alakası yoktur. Bu Türkiye'nin uzun vadeli yeniden yapılanmasıdır. Bu bir rejim problemi değildir. Türkiye demokratik, laik bir hukuk devletidir. Bu 100 yıl önce çözülmüş bir sorundur. Türkiye'nin yapmaya çalıştığı şey basit bir konudur. Yönetimde daha etkin ve daha büyük başarıyı nasıl sağlarız." değerlendirmesinde bulundu.
Yeni sistem ile yargının hem bağımsız hem de tarafsız olacağını savunan Şimşek, meclisin de daha güçlü olacağını ve mevcut sistemin ciddi sorunlara gebe bir alan olduğunu belirtti.
Şimşek, "Meclisimiz daha bir güçlü olacaktır. Yargımız bağımsız ve tarafsız olacak. Ama icrada asla iki başlılık olmaz. Hem meclis içinden çıkacak bir hükümet, başbakan, hem halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı ve bir yetki karmaşası, inanın bu sistem ileride sorunlara gebedir. Bu sistem bu haliyle ciddi sorunlara gebe bir alan. Onun için Türkiye önümüzdeki on yıllarda yönetimde sorun yaşamasın, icraat güçlü olsun, hızlı karar versin, önümüzü görebilelim." ifadelerini kullandı.
Yaşanan sorunlara rağmen ekonomik büyümenin devam ettiğini belirten Şimşek, "7 Haziran sonrası gördünüz. Bunların hepsini yakın dönemde de yaşadık. 70'li yılları hepiniz benden daha iyi yaşamış ve o günleri benden daha iyi biliyorsunuz. 90'lı yılları hep beraber yaşadık. 1970'li yıllarda büyüme ortalama yüzde 4 civarında, 1990'lı yüzde 3 civarı ve bu dönemlerde Türkiye bugünkü gibi çok büyük felaketlerle de karşı karşıya kalmadı. 2008-2009 küresel kriz, hemen ardından Avrupa borç krizi, hemen arkasından Arap Baharı sonrasında Ortadoğu'daki büyük çalkantılar. Bu da yetmedi. Rusya ile sorun yaşadık. O da yetmedi içeride bir ihanet şebekesi darbe girişiminde bulundu. Yetmedi bütün terör örgütleri Türkiye'ye musallat oldu. Bakın bütün bunlara rağmen 2003-2015 döneminde Türkiye'de büyüme yüzde 5.9'dur." şeklinde konuştu.
Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise tekstil ve hazır giyim sektörünün gerek Türkiye genelinde işletme yapısı ve istihdam olanaklarıyla, gerekse net ihracat fazlasıyla Türkiye için olduğu kadar dünya için de en önemli sektörlerden birisi olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, dün TOBB Ekonomi Şurası'nda başlattığı istihdam seferberliğine de değinen Konukoğlu, "Tekstil sektörü ve Gaziantep olarak hepimiz bu seferberliğe katkı koymak için yola çıktık. Bizlerin bunları yapabilmesi için de önümüzdeki çakıl taşlarının ayıklanması gerekiyor. Özellikle de konfeksiyon ithalatının önüne mutlaka duvar çekmemiz lazım. Binlerce işsizimiz varken, Suriye'den gelenlere de iş imkânı sağlamaya çalışan bu sektör varken; ithalatına müsaade etmemiz doğru değil. Gümrük duvarlarımızı yukarıya çekip, Türkiye'deki tekstilin önünü açmak lazım. Gümrük duvarlarının yukarıya çekilmesiyle birlikte, biz şu anda tekstil sektöründe çalışan sayısının en az yüzde 25 daha fazlasının çalıştırırız." diye konuştu.
Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Mehmet Haskaya da tekstil ve hazır giyim sektörünün en fazla ihracat yapan sektör olduğuna işaret etti.
Konuşmaların ardından, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek protokol üyeleri ile birlikte fuarın açılış kurdelesini keserek, stantları dolaştılar.
Fuarda 120 firma ve 250 marka ürünlerini sergiliyor
Gaziantep'teki firmaların yanı sıra Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Adana, Kahramanmaraş, Mersin Aydın, Denizli, Kayseri ve Konya, illerinden 120 firma ve 250 marka, fuarda ürünlerini sergiliyor.
Fuarda; penye ürünleri, konfeksiyon ürünleri, kumaş, kumaş ürünleri, dikiş makineleri, konfeksiyon yan sanayii ve aksesuarları, etiketleme ve desen baskı sistemleri, katlama ve paketleme makineleri, temizleme makineleri, kalite kontrol ve metraj ölçüm makineleri, ütü makine ve presleri, depolama ve askı sistemleri gibi ürün grupları ziyaretçilere sunuluyor.
Türkiye genelinden profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra, Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetleri'nden yaklaşık 20 bin kişinin fuarı ziyaret etmesi bekleniyor.
Beş gün sürecek olan fuar 10.00 – 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.