Gaziantep’te AÖL sınavı heyecanı

Gaziantep’te AÖL sınavı heyecanı

Gaziantep’te farklı nedenlerden dolayı lise eğitimine örgün olarak devam edemeyen ve eğitim hayatlarını tamamlamak isteyen öğrenciler, Açık Öğretim Lisesi sınavında ter döktü.

Gaziantep’te Açık Öğretim Lisesi (AÖL) 2017-2018 eğitim-öğretim yılı birinci dönem sınavları birinci oturumu başladı. Eğitim hayatlarını yarıda bırakmak zorunda kalan ve eğitim hayatlarını tamamlamak isteyen öğrencilerin yanı sıra kimi adaylar da sınava diploma sahibi olmak için sınava girdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen ve binlerce öğrencinin girdiği AÖL sınavına girecek adaylar, sabahın erken saatlerinden itibaren okulda hazır bulundular. Saat 09.30'da başlayan sınavda, adaylara her dersten 20'şer soru soruluyor.

Sınava girmek için okullara sabah erkenden gelen adaylar, kimlik ve sınav başvuru belgesinin kontrolünün ardından sınav salonuna alındı. Adaylar, cep telefonlarını ve değerli eşyalarını okul girişinde ücret karşılığında emanetçilik yapan kantin görevlilerine teslim etti.

Sınava giren adaylar duygu ve düşüncelerini İLKHA ile paylaştı. Ekonomik nedenlerden dolayı eğitime devam edemediklerini belirten öğrenciler, yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek ve diploma sahibi olmak istediklerini söylediler.

Sınava giren 7 çocuk annesi Serap Solmaz, 4 yıldır açık öğretim okuduğunu ve hedefinin üniversite okuyup arkeolog olmak istediğini söyledi.

Solmaz, "Yeni neslimizin ve gençlerimizin daha ileriye gitmesi için okumamız ve eğitim seviyesini de yükseltmemiz gerekiyor. Eskiden okuyamadım, biz de azimle şimdi okuyoruz. Ben yaklaşık dört senedir okuyorum. Ortaokulu terk ettim. Şu anda da lisede okuyorum. Sınavlarım çok güzel gidiyor ve notlarım iyi geliyor. Hedefim, üniversite de okumak. Üniversiteyi bitirip arkeolog olmak istiyorum. Yeni nesil gençlerin önce bir telefon alışkanlıklarından kurtulmaları ve bol bol kitap okumaları gerekiyor. Benim üniversite okuyan 4 çocuğum var. Yeni nesil çocukların okumalarını istiyorum." dedi.

Ekonomik nedenlerden dolayı liseyi 3’üncü sınıfta terk etmek zorunda kaldığını belirten Arif Kahveci de, "İki yıldır açık öğretim lisesinden devam ediyorum. Okulu bırakmak zorunda kaldım. Ondan dolayı açık öğretim de devam etmeye karar verdim. Ben normal lisede okumayı tercih etmiyorum." ifadelerini kullandı.

Liseyi bitirip sonrasında da üniversiteden mezun olmak için kolları sıvadığını söyleyen Ekrem Özdemir ise, "Eğitim hayatımı 4 yıldır açık öğretim lisesiyle sürdürüyorum. Bugün, gireceğim 12’inci sınavım olacak. Son bir zorunlu dersim kaldı. Onu bitirip liseden mezun olacağım. Bundan sonra da devam edeceğim. Şimdi zaten dershaneye gidiyorum. Maddi durumumuz olmadığı için okula yarıda bıraktım. Eğitim hayatıma açık liseden devam ettim. Üniversite sınavlarına hazırlanacağım." şeklinde konuştu.

Evli ve 2 çocuk babası Abdullah Fettah da, ailesinin maddi durumu olmadığı için eğitim hayatını yarıda bırakmak zorunda kaldığını ve diploma sahibi olmak için de eğitim hayatına açık öğretimden devam ettiğini belirtti.

Sınav dönemlerinde emanetçilik yaparak aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirten okulun kantin çalışanı Cengiz Tur da, şunları söyledi:

"Sınava gelen arkadaşlarımızın çay, simit ve su ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Yine öğrencilerin emanetleri oluyor, onları teslim alıyoruz. Sabah saat 06.00’dan beri biz buradayız. Metal eşyalar, telefon, bozuk para, anahtar gibi malzemeler sınava alınmıyor. Biz de bu eşyaları emanet olarak alıyoruz. Sınavdan sonra da teslim ediyoruz."

Birinci oturumu 12.30'da sona erecek olan sınavın, 2'nci oturum bugün 14.00'te, 3 'üncü oturum ise yarın 9.30'da gerçekleşecek. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)






































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.