Gaziantep’te ehliyette e-sınav dönemi

Gaziantep’te ehliyette e-sınav dönemi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl başlatılan ve 30 ilde hayata geçirilen e-sınav uygulaması Gaziantep’te de başladı.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) Motorlu Taşıt Sürücü Adayı Sınavının (MTSS) elektronik ortamda yapılmasına ilişkin projesi kapsamında e-sınav salonu açıldı.

Gaziantep’te ilk defa uygulanacak olan e-sınav salonunun açılışında konuşan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, önceki sınav uygulamasında bir kursiyerin sınav için ortalama iki ay beklemek zorunda kaldığını, e-sınav sistemi ile artık kursiyerlerin bu süreyi beklemek zorunda olmayacağını söyledi.

E-sınav merkezlerinin tanıtılması ve artırılması faaliyetleri kapsamında, Motorlu Taşıtlar Sınavı (MTSK) il temsilcilerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısı ve e-sınav salonunun açılışına Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yağcı, Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe ve MTSK müdürleri katıldı.

MTS Sınası 13 Mart’tan itibaren elektronik ortamda yapılacak

Mete, 13 Mart’tan itibaren Motorlu Taşıt Sürücü Adayı Sınavının (MTSS) elektronik ortamda yapılacağını söyledi.

Son iki yılda sürücü ve trafik eğitimiyle ilgili birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten Mete, yeni sistem ile ‘joker’ olarak tabir edilen, ‘başkasının yerine sınava girerek kopya çekme’ işlemlerinin de önüne geçileceğini belirtti.

Yeni düzenlemeyle başkasının yerine merkezi bir sınava giren ve ‘joker’ olarak adlandırılan kişiler ile gerçek adaylara ağır cezaların da verildiğini belirten Mete, “Joker olarak sınava girenlerin cezası çok fazla. Önceden kabahatler kanuna göre işlem görürken, şimdi ise daha ciddi olan ve cezası ağır olan bir yaptırım var. Hem sınava giren için suç, hem aday olarak kendisi girmesi gerekirken başkasını yerine sınava koyan için, hem de eğer örgütlü bir çete halinde yapıyorsa bunda herkesin sorumluluğu var.” dedi.

Sürücü adaylarının öğrendikleri teoriyi sınav alanında pratiğe dökmelerini beklediklerini belirten Mete, “Biz sınavlardan sadece şunu istiyoruz. Okuduğunu anlayan, anladığını da hayata geçirebilen adayalar yetiştirmeye çalışıyoruz. Öğrendikleri teoriyi sınav alanında pratiğe dökmelerini bekliyoruz. Bu anlamda da gerçekten ilimizde, özellikle de uygulama sınavlarının ciddi yapıldığını görüyorum. Bir-iki ilçemizde küçük sorunlarımız var. Onların üzerine de hep birlikte gideceğiz. Fakat genel anlamda ise Gaziantep’te bu işin ciddi ve titiz bir şekilde yapıldığını görüyorum. Özellikle yüzde 55’lik barajın gelmesinden sonra sürücü kurslarımızın bu anlamda işi biraz daha ciddiye aldığını ve komisyondaki arkadaşların, bu anlamda biraz daha dikkatli olduğuna şahitlik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

E-sınav uygulaması hakkında da bilgiler veren Mete, “Bir salonda aynı anda 20 kişi, çok hızlı bir şekilde elektronik ortamda sınava girecek. Artık maddi bir kaynak külfeti olmayacak, israf olmayacak. Sınav bittikten hemen sonra sınava giren kişi TC kimlik numarasını girerek sınav sonucunu alacak. Bunun sadece Gaziantep’e değil, çevre illerden de gelecek talebi karşılama konusunda çok önemeli bir adım olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar da bu uygulamanın Gaziantep’te olmamasının da önemli bir eksiklik olduğunu ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından e-sınav ile ilgili bilgiler verilerek katılımcıların soruları yanıtlandı. Daha sonra e-sınav salonunun açılışı yapılarak salon, katılımcılara tanıtıldı.

Toplantının ardından yeni uygulamayı İLKHA’ya değerlendiren sürücü kurslarının temsilcileri ise, e-sınav uygulamasını olumlu bulduklarını dile getirdiler.

Yeni sistemin zaman kazanımı açısından çok önemli bir uygulama olduğunu belirten Gaziantep Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Abidin Ademoğlu, yeni sistem ile ‘bir başkasının yerine sınava girerek kopya çekme işlemlerinin de önüne geçileceğini söyledi.

Ademoğlu, “Bu uygulama çok iyi olacaktır. Çünkü kursiyer kayıt olduktan ve teorik dersleri bittikten sonra hemen test sınavına girebilecek. Klasik sınav sistemindeki gibi bir-iki ay beklemeyecek. Teorik dersleri bittikten sonra bir hafta içerisinde sınava girecek. Yani zaman kazanımı açısından çok önemli bir projedir. Her oturumda 20 kişi sınava girecek. Salon sorumlularının 20 kişiyi kontrol etmesi daha kolay olacaktır. Jokerin bu sistemle engelleneceğini düşünüyorum. Bunlara yardım edenlerin de bir an önce ayıklanmasını istiyoruz. Çünkü bu durum Antep’e yakışmıyor. Gaziantep sürücü eğitiminde diğer illerden bir adım öndedir.” diye konuştu.

Sürücü Kursları Eğitmeni Hüseyin Gökdeniz ise, “Gaziantep bu konuda geç kaldı. Yalnız müdürümüzün de katkısı ile Gaziantep’e yakışır bir şekilde ve nezih bir ortamda çok güzel bir salon açıldı. İnşallah kursiyerlerimiz de bundan faydalanacaklar. Ben diğer illere de örnek olacağını düşünüyorum. Çünkü salonumuzun, teknik cihazlar ve bina anlamında yeterli olduğunu gördük. Başarı durumu da normal teorik sınavlardan daha iyi olacak. Sorular görsel olduğu için adaylar daha fazla başarı elde ediyorlar. İstatiksel olarak yüzde 90 oranında bir teorik sınavda başarı var. Bu yazılı sınavda yüzde 60-65 oranındaydı. İnşallah esnafımız, kurumlarımız ve vatandaşlarımız için hayırlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.