Gaziantep'te sarımsak ve nanenin işlenmesi için tesis kurulacak
Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde çiftçiye yönelik 3 protokol imzalandı.
Hayata geçirilecek “Şifaların Anası Sarımsak İşleme, Paketleme ve Soğuk Hava Deposu Tesisi” “Nane Kurutma ve Paketleme Tesisi” “Çiftçiye Yönelik Eğitimi ile Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması” projeleri için protokoller imzalandı.
Üreticinin yerel ürünlerinin katma değerinin arttırılması, tanıtımı ve markalaşma için çalışmalarını sürdüren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile yeni protokoller imzaladı.
Bölgede yetişen Araban sarımsağı ve nane için protokol kapsamında Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde işleme, paketleme ve kurutma tesisi yapılacak. Karkamış’ta nane, Araban’da ise sarımsak için kurulacak tesislerde çiftçinin ürününün hızlı bir şekilde işlenip paketlenerek tazeliğini koruması ve ürünün değerinin arttırılması hedeflenirken üreticinin kazancının arttırılması amaçlanıyor.
Öte yandan “Çiftçiye Yönelik Eğitimi ile Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi” için imzalanan protokolle birlikte Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın desteklediği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün uygulayacağı faaliyetler, çiftçinin birim alanda daha fazla ürün alması ve yeni teknolojik gelişmelerin kavranmasını sağlayacak. Eğitimler büyükşehir ile ortak yürütülecek, Gazi şehirli üreticinin faaliyetten en uygun şartlarda yararlanması sağlanacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı’nda düzenlenen protokol imza töreninde konuşan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz, kurum olarak ürünlerin potansiyelini, rekabet gücünü arttıracak projelere destek olmaya çalıştıklarını söyledi.
Önemli bir üretim potansiyeline sahip olan Gaziantep’in nane ve sarımsağına yönelik projelere imza attıklarını anımsatan Açıkgöz, “Önemli bir miktarda üretilen bu ürünlerin hak edilen değere ulaştığı, işlenip, paketlenip katma değer arttırılması çok önemli. Bu vesile ile çiftçilerin beklediği verim artacak. Bu iki projeyi destekleyecek eğitim programlarımız olacak. Bu üç proje entegre beraber çalışacak. Eğitim sadece ekim biçim değil, işleme, paketleme, markalaşma ve örgütlenme ile de ilgili olacak.” diye konuştu.
İhtiyaç olan projelerin finansının sağlandığını vurgulayan Gaziantep Valisi Davut Gül de, “Baktığımızda Araban sarımsağı rekoltesi Türkiye’nin en yüksek rekoltesine sahip. Ülkemizde üretilen sarımsağın 3’te biri Araban’da üretiliyor. Çetintepe Barajı ve devam eden sulama çalışmaları ile birlikte gündeme daha çok gelecek. Burada fiziki eksiklikler ortaya çıkıyordu. Büyükşehir öncülüğünde herkes işin ucunda tutarak projeler hayata geçirilecek. Büyükşehir’in her ilçede ayrı bir çalışması var. İhtiyaçlar karşılanarak ilerleniyor. Nanenin kurutulması ile ilgili bu protokol önemli bir katkı sağlayacak. Sulanabilir arazi her geçen gün artıyor. Ürün çeşitleri de bu doğrultuda artıyor. Bu hızı yakalamak ve doğru yönlendirmek için eğitimlerde önemli olacak.” ifadelerini kullandı.
Araban’da yapılacak yatırım hakkında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin bölgesel kalkınma için önemli bir stratejik kurum olduğunu belirtti.
Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’ndan son zamanlarda daha da güçlü destekler almaya başladıklarını belirten Şahin, “Bu Araban ekonomisi için önemli bir konu. Çünkü sarımsak aromadır, sarımsak lezzet, şifa ve sağlıktır. Pandemiye karşı bütün bilim dünyası daha fazla sarımsak tüketimini öğütlüyor. Bizler bu işin tesisini yapıp tanıtacağız. Yüzde 50 bu işe ortağız. Soğuk hava deposu olmadığından yaşanan kayıplar azalacak. Hem çiftçi hem şehir ekonomisi bu anlamda çok daha güçlenecek.” diye konuştu.
Şahin, Karkamış’ta yapılacak tesisin önemine vurgu yapan, eğitim protokolü ile beşeri sermayenin de atlanmadığını aktaran “Karkamış ekonomisi bizim için çok önemli. Tarımı, çiftçisi çok kıymetli. Nanesi için bir aradayız. Büyükşehir olarak verilecek tesisle çok güzel bir kurutma tesisi yapılacak. Nane deyip diye geçmeyin. Kanuni Sultan Süleyman, ‘Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ diyor. Bir nefesin ne kadar önemli olduğu dönemden geçiyoruz. Nane nefes, aroma, lezzet, şifa ve sağlıktır. Markalaşması, paketlemesi, hak ettiği değeri bulmak açısından tesis ve tanıtımı yapacağız. İstediğimiz kadar tesis yapalım ama doğru eğitim verilmezse bir işe yaramaz. Gastronomi ve Tarımsal Eğitim Merkezi ve çiftçi eğitimlerle daha çok güçlendireceğiz.” dedi.
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan da eğitim protokolü için paydaşlara teşekkür ederek geçen yıl 11 projeye Büyükşehir Belediyesi ile ortak imza attıklarını ve kırsal kalkınmada da 30 projeye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onay alındığının müjdesini verdi.
Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru ise soğuk hava deposunun ilçeye çok büyük bir katma değer sağlayacağını, en önemli olan soğuk hava deposu ihtiyacının giderileceğini söyledi.
Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan ise heyecanlı ve mutlu olduğunu belirterek ilçenin çağrısına duyarsız kalmayan Şahin’e ve Vali Gül’e teşekkür etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.