Göçük altında kalan işçilerin yakınlarından ihmal iddiası

Göçük altında kalan işçilerin yakınlarından ihmal iddiası

Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde yaşanan heyelan sonrası oluşan göçük altında kalan işçilerin yakınları, yetkililerin ihmalkâr davrandıklarını iddia etti.

Şirvan ilçesinde özel bir firmaya ait bakır madeninde aşırı yağışlar nedeniyle meydana geldiği belirtilen heyelan sonrası, iş makineleriyle birlikte göçük altında kalarak can veren Kasım Tari ve Savaş Kızılkan’ın yakınları, yetkililerin ihmalkâr davranarak gerekli tedbirleri almadıklarını iddia etti.

Çınar ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karababa (Geli) mahallesinde oturan Kasım Tari ve Savaş Kızılkan’ın yakınları İLKHA’ya yaptıkları açıklamada ihmal iddialarına dikkat çekti.

Eşi Kasım Tari’yle göçükten dakikalar önce görüştüklerini anlatan Tuba Tari, ““İzine geldiklerinde dahi hiçbir şey izinlerinde anlamıyordular. Bu işi de 20 günde bir izne geldiklerinden dolayı yapıyordular. Bize işlerinin çok tehlikeli olduğunu, doğru dürüst bir önlem almadıklarını belirtiyorlardı. En son dün akşam saat 19.00’da onunla konuştum. Konuşmamım ardından 10 dakika geçtikten sonra göçük haberini aldık. Onu telefon ile aradım bir türlü ulaşamadım. Yaptıkları işin çok tehlikeli olduğunu sürekli belirtiyordu. Kocam en son bir hafta önce eve gelmişti.” dedi.

Savaş Kızılkan’ın annesi Halime Kızılkan ise oğlunun daha önce de madende bir kaza geçirdiğini ve bu nedenle izne geldiğini hatırlattı.

“Oğlum, gerekli tedbirlerin alınmadığını söylüyordu”

İzne geldiğinde işverenlerin onu bir türlü rahat bırakmadığını ve devamlı işe hemen dönmesi için çağırdıklarını söyleyen Kızılkan, “Evden gitmesinin üzerinden 2  gün geçtikten sonra başına bu olay geldi. Oğlum yaptıkları işin çok tehlikeli olduğunu, gerekli tedbirlerin alınmadığını söylüyordu. Şiddetli yağmur yağdığını, oğlum durumun tehlikeli olduğunu belirtip durmaları gerektiğini belirmesine rağmen işe ara verilmemiş.“ ifadelerini kullandı.

Oğlu aynı şantiyede çalışan ancak olayda yara almadan kurtulan Mustafa Tari’nin annesi Semra Tari ise yaptığı açıklamada, çocuklarını bilerek ölüme gönderildiğini söyledi.

“Yağmurlu havalarda da çalıştırıyorlardı”

Kasım Tari’nin ablası Derya Kaçan, aynı şantiyede başka bir kardeşinin daha çalıştığını belirterek, “Kardeşim bize sürekli biz ile ölüm yan yanayız, çalıştığımız ter çok tehlikeli ve derin bir yer. Kardeşim hiçbir tedbirin alınmadığını yağmurlu havalarda tehlikeli olmasına rağmen çalıştıklarını belirtiyordu.” ifadelerini kullandı.

Savaş Kızılkan’ın kayınbabası Selim Özer, damadının yetkililere tedbir alınması gerektiğini belirtmesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını ifade ederek , “Damadım, arkadaşlarına daha önce öğle molası saatinde göçük olduğunu ve bazı iş makinelerinin toprak altında kaldığını, fakat kimsenin zarar görmediğini söylemiş. Yetkililere tedbir alması gerektiğini, çatlaklar oluştuğunu söylemelerine rağmen gerekli tedbirlerin alınmadığını söylemiş, üstelik onları çalışmaya zorlamışlar.“ diye konuştu.

Savaş Kızılkan’ın annesi, Halime Kızılkan şikâyetçi olduklarını belirterek, çocuklarının tedbir alınmaması nedeniyle hayatlarını kaybettiklerini belirtti.

Savaş Kızılkan, evli bir erkek çocuğu olduğu ve eşinin hamile olduğu, Kasım Tari’nin de evli ve 2’si erkek 3’ü kız 5 çocuk babası olduğu belirtildi.

ÇINARINSESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.