HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan: Taşeron sisteminin kaldırılması büyük bir reformdur
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, taşeron sistemin kaldırılmasının bugüne kadar çalışma hayatına dair yapılan en büyük reform olduğunu söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (HAK-İŞ) bağlı Hizmet-İş Sendikası ve Öz Güven-Sen Sendikası iş birliğinde Büyükşehir Belediyesinde görev yapan 6 bin 317 şirket personelinin gelir ve çalışma koşullarını iyileştirecek “Toplu İş Sözleşmesi” için imzalar atıldı.
2 yıl süresini kapsayacak “Toplu İş Sözleşmesi” kapsamında belediye bünyesinde hizmet veren şirket personellerinin maaşlarına ortalama 693 lira ikramiye ve bayram yardımlarıyla toplamda 810 lira zam yapıldı.
Ayrıca sözleşme ve yeni geliştirilen prim sistemi ile eşit işe eşit ücret anlayışına göre maaş farklarının kapatılması, sosyal iyileştirmeler ve zamlarla beraber yüzde 20,6 oranında gelir artışı gerçekleştirildi. En düşük asgari ücretse 3 bin 557 liraya ulaştı.
Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, sendika olarak işçilerin için yaptıkları ve yapacakları hizmetleri anlattı.
“Türkiye’deki çalışma hayatında en büyük reformu gerçekleştirdik”
Arslan, “Kamuda çalışan işçilerimizin bugünlere kadar gelmesinde emeği geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a huzurlarınızda teşekkür etmek isterim. Bu süreç, geldiğimiz bu nokta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin çalışma hayatına ilişkin en büyük reformudur. Bunun altını çizmemiz gerekiyor. 2017 yılına geldiğimiz zaman Türkiye’deki bakanlıklar, yerel yönetimler, üniversiteler ve özel idareler de dahil kadrolu işçi sayısı toplamda sadece 180 bindi. Biz bir çırpıda 180 bin kamu işçisinin yanına yaklaşık bir milyon kamu işçisi ilave ettik. Küreselleşme, liberalleşme ve neoliberal dalgalanmalara rağmen Türkiye kendi sosyal modelini ortaya çıkararak hiç kimsenin tahmin etmediği büyük bir reform hayata geçirdi. Bu doğrultuda emeği geçen herkese teşekkürü bir borç bilirim.” dedi.
Toplu iş sözleşmesi ile elde edilen rakamların Türkiye’nin en yüksek rakamlarının olmadığını ifade eden Arslan, “Sizin arzu ettiğiniz büyük metropolde yaşayan insanların ihtiyaçlarının tümünü karşılayacak rakamlar da değil. Ama bardağın dolu tarafına da bakıldığında önemli bir yol kat edildiğini görüyoruz. İmkanlarımız sonuna kadar kullanıldı.” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Gaziantep’e göreve geldiğimde eşit işe eşit ücretin sağlanamadığını aynı işi yapan personeller arasında gelir makasının çok açık olduğunu gördük. Benim amacım her zaman performansa dayalı olarak çalışıp işi ehline vermek oldu. Adaletli davranarak helal kazancın yanında nitelikli çalışma anlayışı da çok önemlidir. Bugün yüzde 94 eşit işe eşit ücreti başardık, hamdolsun.” ifadelerini kullandı.
HAK-İŞ Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Halil İbrahim Tanrıöver ise kente daha iyi bir hizmet verebilmek ve personellerin refah ve huzur içerisinde çalışabilmesi için gayret ettiklerini söyledi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.