Halk elektrik ve doğalgaza yapılan zamma tepki gösterdi

Halk elektrik ve doğalgaza yapılan zamma tepki gösterdi

Salgın süreci ve ekonomik krizden olumsuz etkilenen vatandaşların faturalarını ödemekte zorluk çektikleri bir dönemde elektrik ve doğalgaza indirim yerine zam yapılması tepkilere neden oldu.

Elektriğe bugünden itibaren yüzde 15, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 12, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 20 zam geldi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) açıklamasına göre, elektrik üretiminde oluşan maliyet artışları nedeniyle tarifelerde değişikliğe gidildi. 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarında tüm abone grupları için yüzde 15 oranında artış yapıldı. Yapılan son zamla birlikte elektrik fiyatları son 3,5 yılda yüzde 122 zamlanmış oldu.

1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere elektriğe yapılan yüzde 15 oranındaki zammın ardından doğalgaza da temmuz ayı için konut abonelerinin tarifesine yüzde 12 zam yapıldı.

Temmuz ayı için konut abonelerinin tarifesine yüzde 12, sanayi grubu tarifesine yüzde 20 ve elektrik üretim santrallerinin tarifesine de yüzde 20,2 zam yapıldı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde, temmuz ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, haziranda geçerli olan tarifeye göre yüzde 12 artışla 1000 metreküp doğalgaz için 1488 lira olurken, sanayi aboneleri için bu miktar yüzde 20 artışla 1783 lira 354 kuruşa yükseldi.

Elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ise yüzde 20,2 artarak 2060 TL oldu. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamma tepki gösteren Gaziantep halkı, elektrik ve doğalgaz zamlarının genelde halkın tamamını özelde ise dar gelirli vatandaşları mağdur ettiğine dikkat çekti.

Covid-19 salgını sürecinde elektrik, doğalgaz ve su için indirim bekledikleri bir dönemde yapılan bu zamlara tepki gösteren halk, elektrik, doğalgaz ve su faturalarını artık ödemekte zorlandıklarını dile getirerek yetkililerden yapılan zamların önüne geçilmesini istedi.

Halk, elektrik başta olmak üzere doğalgaza, akaryakıta ve diğer temel gıda ürünlerine üst üste zam yapılmasının artık çekilemez bir durum olduğunu dile getirdi.

“Zamlar bizi mağdur ediyor”

Salgın sürecinden dolayı halkın zor günlerden geçtiğini ve böyle bir dönemde elektrik ile doğalgaza zam yapılmasını doğru bulmadığını belirten Cemil Korkmaz, “İşçiye yapılan zam ile elektrik, doğalgaz ve diğer birçok alanda yapılan zamların karşılaştırılmasını istiyoruz. Yapılan zamlar ile vatandaşın gelir düzeyi bir karşılaştırılmalıdır. Elektrik, doğalgaz, su ve diğer birçok alanda yapılan zamlar bizi mağdur ediyor. Bu sürecin sıkıntısını sadece vatandaş çekiyor. Bu zamlar doğru değil. ” dedi.

“Zam üstüne zam gelmesi halkı zorlayacaktır”

Halkın geçim sıkıntısı yaşadığını belirten Mehmet Dölek, “Geçim sıkıntısının yaşandığı bu dönemde zam üstüne zam gelmesi halkı zorlayacaktır. İnşallah devlet bu duruma bir çare bulur, bulmasını da temenni ederiz. Şu anda hiçbir konuda zam istemiyoruz. Zaten virüsün ne zaman biteceği belli değil. Ama bu şekilde üst üste zam gelmesinden dolayı halk sıkıntı yaşayabilir.” diye konuştu.

“Artık buzdolabını da kapatırız”

İşsiz olduğu için elektrik, doğalgaz ve su faturalarını ödemekte zorlandığını belirten Tamer Babacan ise şunları söyledi:

“Vatandaşın çaresizliği zaten göz önündedir. Doğalgaz olmadan insanlar ne yapacak? Doğalgazı olmayan ev kalmadı, vatandaş kışın tekrar soba mı kullansın? Aynı zamanda akaryakıt zamları da halkı zor durumda bırakıyor. Artık ne desek yetersiz kalıyor. Böyle bir dönemde zam yapılması doğru değil, bu kadar zam yapılmaması lazım. Çünkü çalışamayanlar var. Bende işsizim, pandemiden dolayı iş vermiyorlar. Elektriğe bu kadar zam gelirse millet klima çalıştıramaz ve millet artık yanacak. Zaten elektrik faturası 150 liradan aşağı gelmiyor. Bundan sonra artık fatura ne kadar gelir Allah bilir. Artık buzdolabını da kapatırız.”

“Bütçemiz bu faturaları ve zamları kaldırmıyor”

Halkın zor günlerden geçtiğini ve özellikle asgari ücretle çalışanların geçimini sağlamakta zorlandığını belirten Atilla Yalnız da, “Asgari ücretle çalışıyorum. Aldığım maaş bana yetmiyor. Evim kira, 5 tane çocuğum var ve ailemizi geçindirmekte zorlanıyoruz. Aldığımız maaş belli, bu maaş ile ev kirası mı vereceğiz, elektrik, su ve doğalgaz faturasını mı ödeyeceğiz? Türkiye’de fakirlere gereken destek verilmiyor. Çok düşük maaşla çalışıyoruz, her şey pahalı olmuş. Yani zor durumdayız. Geçtiğimiz ay elektrik faturası 180, su faturası ise 120 lira geldi. Faturalar çok yüksek geliyor. Bütçemiz bu faturaları kaldırmıyor.” ifadelerini kullandı.

“Yetkililerin bu duruma bir el atmasını istiyoruz”

Yapılan zamlardan şikâyetçi olduklarını söyleyen Yılmaz Bağcı da, “İki aylık elektrik faturası bana 550 lira geldi. Yeni zam ile birlikte her halde 700-800 lira fatura gelir. Asgari ücrete 300 lira zam verildi, arkasından ise elektriğe, suya, doğalgaza zam yapıldı. Yani her şeye zam yapıldı. Her gün zam üstüne zam geliyor. Aldığımız aylık yetmiyor. Geçim zorlaştı. Artık geçinemiyoruz. Her şey pahalandı, her şeye zam geliyor. Artık Türkiye’de yaşanılacağı kalmadı. Yetkililerin bu duruma bir el atmasını istiyoruz.”

“Esnaf ne yapsın?”

Zaten esnaf olarak elektrik faturalarını ödememekte zorlandığını belirten Nedim Bilge de, “Birde üstüne zam geliyor. Zaten tüm giderlerimiz artıyor. Sadece elektrik değil, şeker, un, yağ ve birçok ürüne zam geldi. Zaten zor geçiniyoruz. Kiramızı zor ödüyoruz. Bu zamları tasvip etmiyoruz. ‘Her şey güzel olacak’ diyorlar ama hiçbir şeyin güzel olacağı yok. İşletmemde 10 kişi çalışıyordu, şu anda sadece ben çalışıyorum. Pandemi döneminde esnafa destek verileceği söylendi ama hiçbir destek alamadık. Yetkililere sesleniyoruz; bu zamlara bir çare bulsunlar. Yazık, günah bütün sıkıntıyı esnaf ve halk çekiyor. Esnaf ne yapsın? Borcumuz kat kat artıyor. Bir ay içinde una 30 lira zam yapıldı. Bir çuval unun fiyatı 140 lira iken 170 lira oldu. Allah yardımcımız olsun.” temennisinde bulundu.

“Gaz lambalarımızı yakarak eski döneme döneriz”

Faturalarını ödeyemediğini belirten Mustafa Yılmaz da, “Bu kadar zam gelirse elektriği keseriz gaz lambalarımızı yakarız. Eski döneme döneriz. Başka ne yapabiliriz? Zaten faturalarımızı ödeyemiyoruz. Faturasını ödeyemeyenler kaçağa yöneliyor, bu defa da kaçak elektrik kullandığı için ceza yiyor. Bakalım bu şekilde ne kadar sürüneceğiz?” diye sordu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.